Να ληφθούν άμεσα μέτρα πυροπροστασίας για τον Λόφο Τσακού ζητά ο Σύλλογος Κατοίκων της περιοχής


 ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ 

ΓΙΑ ΤΟΝ 

ΛΟΦΟ ΤΣΑΚΟΥ       

          
Ο λόφος Τσακού μαζί με τον Υμηττό είναι οι δυο πνεύμονες οξυγόνου και πηγής ζωής, χαράς, άθλησης και υγείας, για τους δημότες της Αγίας Παρασκευής. Οφείλουμε όλοι λοιπόν, ως δημότες Αγίας Παρασκευής,  να εργαστούμε και να συνεργαστούμε για να προστατεύσουμε και να  διατηρήσουμε το φυσικό μας αυτόν πλούτο από μια ενδεχόμενη πυρκαγιά.
        
Ενόψει της έναρξης της  αντιπυρικής περιόδου 2021, που ξεκινά την 1η Μαΐου, ανησυχώντας   για την προστασία του λόφου από ενδεχόμενη πυρκαγιά,  ο  σύλλογος κατοίκων Τσακού  έκανε μια   επιτόπια επίσκεψη  και   διαπίστωσε πλήρη  εγκατάλειψη των μέτρων  πυροπροστασίας. Τα μέτρα αυτά, αν δεν παρθούν έγκαιρα,  σε μια ενδεχόμενη πυρκαγιά, οι συνέπειες για το πράσινο της περιοχής άλλα και για τις περιουσίες των κατοίκων, που κατοικούν  πέριξ του λόφου θα είναι τραγικές.
         
Επειδή η πυροπροστασία του λόφου εξαρτάται από την πρόληψη, που είναι ο κυριότερος και σημαντικότερος παράγοντας κατά της πυρκαγιάς, ο σύλλογος κατοίκων Τσακού, ζητά από την Δημοτική αρχή να πάρει  έγκαιρα  τα παρακάτω αναγκαία προληπτικά μέτρα:
          
1.Να γίνει  κλάδεμα των πεύκων  και  αποψίλωση των  ξερών χόρτων με την ταυτόχρονη  απομάκρυνση των  πευκοβελόνων,  διότι αυτές μαζί με τα ξερά χόρτα αποτελούν τον  μεγαλύτερο κίνδυνο για την έρπουσα μετάδοση  της πυρκαγιάς.
           
2. Να αποκατασταθεί η λειτουργία της δεξαμενής νερού και να αναβαθμιστεί με τον κατάλληλο και σύγχρονο εξοπλισμό όπως (αντλία νερού και λάστιχο κατάσβεσης) ώστε σε ενδεχόμενη εκδήλωση πυρκαγιάς να αντιμετωπιστεί στο αρχικό της στάδιο.
          
3.Να εξεταστεί από την δημοτική αρχή η δυνατότητα μόνιμης παροχής νερού από το νηπιαγωγείο της οδού  Λάδωνος.   
         
4.Να ελεγχθούν οι εγκαταστάσεις του πυροφυλακίου για την σωστή τους λειτουργία  από την τεχνική υπηρεσίας του Δήμου και όπου διαπιστωθούν φθορές η δυσλειτουργίες (στον μηχανολογικό ή ηλεκτρολογικό εξοπλισμό) να παρθούν άμεσα μέτρα αποκατάστασης των βλαβών  η των φθορών ώστε να καταστούν λειτουργικά.
        
5.Να προχωρήσει άμεσα η διαδικασίας πρόσληψης του αναγκαίου προσωπικού (πυροφύλακες) για την φύλαξη του λόφου κατά την θερινή περίοδο .
        
6. Να ενημερωθεί ο σύλλογος του Τσακού αλλά και οι κάτοικοι που κατοικούν πέριξ του λόφου για το σχέδιο διαφυγής σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς.             
         
Κατά την επίσκεψή μας στον λόφο Τσακού, θορυβηθήκαμε όταν αντικρίσαμε, πάρα πολλά, φαινομενικά νεκρά, ξεραμένα πεύκα. Το φαινόμενο αυτό θα έλεγε κανείς ότι οφείλετε στην  ξηρασία.

          
Στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως, τα πεύκα έχουν προσβληθεί εδώ και χρόνια από την κάμπια των πεύκων, η οποία κάμπια  σε βάθος χρόνου απομυζεί  όλα τα θρεπτικά συστατικά από τις πευκοβελόνες με αποτέλεσμα την ξήρανσή τους. Αυτή η ξήρανση   οφείλεται  καθαρά στην καθυστέρηση  λήψης  κατάλληλων μέτρων  για την αντιμετώπιση της κάμπιας.


          
Επειδή το θέμα είναι πολύ σοβαρό, καλούμε την Δημοτική αρχή, σε συνεργασία  με τον δήμο Χολαργού-Παπάγου, το δασαρχείο και άλλους  φορείς, να πάρει πρωτοβουλία για  κατάλληλη  θεραπεία των πεύκων.



         ΓΙΑ ΤΟ  Δ Σ
                    
Ο                          Η
             
ΠΡΟΕΔΡΟΣ               ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


      
Π.ΠΑΝΟΥΤΣΑΚΟΠΟΥΛΟΣ     Ι.ΚΟΥΤΣΟΥΡΑ

Νεότερη Παλαιότερη