Από σήμερα η πιλοτική χρήση καμερών σε στολές αστυνομικών


Πρεμιέρα αναμένεται να κάνουν σήμερα οι κάμερες στις στολές των αστυνομικών των ομάδων ΔΡΑΣΗ και ΟΠΚΕ της Ασφάλειας Αττικής.

Η σύνταξη μιας τεχνικής μελέτης για τα προσωπικά δεδομένα από το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο (ΕΣΚΕΔΙΚ) ολοκληρώθηκε και όπως διευκρίνισε στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η ενεργοποίηση και πιλοτική χρήση τους θα ξεκινήσει πιθανότατα σήμερα. Έως αργά χθες γινόταν προσπάθεια να ρυθμιστούν τεχνικές λεπτομέρειες.

Ο αριθμός τους είναι περιορισμένος και δεν ξεπερνά τις 20. Θα είναι προσαρμοσμένες στις στολές των αστυνομικών (body cameras) και σε περίπτωση επεισοδίων ή αστυνομικών επιχειρήσεων θα ενεργοποιούνται μεταφέροντας εικόνα στο ΕΣΚΕΔΙΚ.

Ακόμα 20 κάμερες έχουν διατεθεί στα ΜΑΤ. Πρόκειται για διαφορετικού τύπου κάμερες καθώς στηρίζονται σε ειδικό κοντάρι που κρατάει ένα μέλος της διμοιρίας. Ενεργοποιήθηκαν για πρώτη φορά στη διάρκεια διαδηλώσεων την 6η Δεκεμβρίου 2020 ενώ πρόσφατα χρησιμοποιήθηκαν στην επιχείρηση εκκένωσης της κατειλημμένης Πρυτανείας του ΑΠΘ, όπου πάντως διαπιστώθηκαν τεχνικά προβλήματα.

Στην πρόσφατη συζήτηση για την αστυνομία στη Βουλή ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη χρήση καμερών από όλους ανεξαιρέτως τους αστυνομικούς των υπηρεσιών πρώτης γραμμής ως απάντηση στις καταγγελίες για αστυνομική βία και αυθαιρεσία. 

kathimeri.gr

Νεότερη Παλαιότερη