Έντονη ανησυχία για τον Υμηττό και το λόφο Τσακού - Γιατί ξεραίνονται τα πεύκα

Την έντονη ανησυχία τους εκφράζει μεγάλη ομάδα συνδημοτών μας που επισκέπτονται τακτικά τον Υμηττό παρατηρώντας ότι πλήθος πεύκων τόσο στον Υμηττό όσο και στο λόφο Τσακού έχουν ξεραθεί. Σε σχετικό μας ερώτημα για να υπάρξει μια εικόνα ως προς το μέγεθος της κατάστασης και το αν μιλάμε για λίγες δεκάδες δέντρα, η απάντηση ήταν πως μιλάμε για εκατοντάδες.

Οι συνδημότες μας απευθύνθηκαν και στην αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος, κ. Δάβαρη η οποία επικοινώνησε άμεσα με το ΣΠΑΥ όπου η απάντηση που δόθηκε ήταν ότι "ένα μεγάλο ποσοστό από αυτά θα ξαναπετάξουν". Αλλά πως ερμηνεύεται το "μεγάλο ποσοστό" κατά τον ΣΠΑΥ; Μεγάλο ποσοστό μπορεί να θεωρηθεί και το 20% δεδομένου ότι τα δένδρα δείχνουν ξερά.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι η απάντηση στελέχους του Δασαρχείου σε επικοινωνία ενός εκ των συνδημοτών μας πως "κάτι τέτοιο δεν έχει ξανασυμβεί".

Άξια καταγραφής είναι επίσης η μαρτυρία ότι αντίστοιχη εικόνα εντοπίζεται και στο ύψος του Βύρωνα.

Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής πληρώνει κάθε χρόνο ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό στον ΣΠΑΥ ακριβώς για αυτό που ορίζει η αποστολή του, την προστασία του Υμηττού. Έφεραν ειδικούς να εξετάσουν τα πεύκα και μετά από ενδελεχή εξέταση και μελέτη να καταλήξουν στο τι φταίει προτείνοντας συγκεκριμένη αντιμετώπιση ή αποδίδουμε την κατάσταση στις κάμπιες;

Έχει π.χ. αποκλειστεί η πιθανότητα να ευθύνεται το φλοιοφάγο σκαθάρι που έχει προκαλέσει εκτενείς καταστροφές στο δάσος του Σέιχ Σου, τη βόρεια Θάσο και την Ιεράπετρα;

Σε κάθε περίπτωση οι συνδημότες μας έχουν ήδη δημιουργήσει σχετική ομάδα στο διαδίκτυο, "Υμηττος το βουνό μας" σκοπεύοντας να προχωρήσουν και σε συγκεκριμένες δράσεις ευαισθητοποίησης.

Ακολουθούν φωτογραφίες από τον Υμηττό και η τελευταία από το λόφο Τσακού
















Νεότερη Παλαιότερη