Λαϊκή Συσπείρωση: Το κοινωνικό αγαθό της Υγείας και τα Δημοτικά Ιατρεία

Είναι γνωστό πως το προσωπικό της αποψιλωμένης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας εδώ και χρόνια δεν επαρκεί ούτε για την παροχή στοιχειωδών υπηρεσιών πρόληψης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, παρακολούθησης χρονίως πασχόντων. Αυτό επιβεβαιώθηκε στη συνάντηση με τον Διευθυντή του Κέντρου Υγείας Αγίας Παρασκευής. Με την αναστολή λειτουργιών και την επιφόρτιση με το καθήκον των εμβολιασμών χωρίς καμία ενίσχυση, υπονομεύεται τόσο ο εμβολιασμός όσο και η ιατρική περίθαλψη χιλιάδων ανθρώπων, που είναι ουσιαστικά αποκλεισμένοι από το δημόσιο σύστημα Υγείας εδώ και ένα χρόνο, αυξάνοντας τους δείκτες νοσηρότητας και θνητότητας.

Η κυβέρνηση στη λογική «κόστους - οφέλους» για το κεφάλαιο και τα κέρδη του, ακολουθεί τη γνωστή τακτική των επικίνδυνων «μπαλωμάτων», των αλλεπάλληλων μετακινήσεων προσωπικού.

 Η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα για όλους, δωρεάν, χωρίς όρους και προϋποθέσεις μέσα από ένα εθνικό δημόσιο σύστημα υγείας.

· Ενίσχυση των δημόσιων μονάδων ΠΦΥ, με μαζικές μόνιμες προσλήψεις και όλο τον αναγκαίο εξοπλισμό.

· Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, για να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες ΜΕΘ.

· Ουσιαστικά μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και στα σχολεία.

· Κανένας εργαζόμενος, άνεργος, επαγγελματίας, δεν πρέπει να μείνει χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα.


Τα Δημοτικά Ιατρεία στην πόλη μας έχουν ουσιαστικά εγκαταλειφθεί από τις Δημοτικές αρχές τα τελευταία χρόνια (και ας είχαμε Δημάρχους γιατρούς…). Ξεπερνώντας το μοντέλο της υποκατάστασης της ευθύνης του κράτους και της αποκλειστικής ενασχόλησης με την συνταγογράφηση, πρέπει να βρουν το δικό τους ρόλο, συμπληρωματικό και επικουρικό.


· Φιλοξενία τους σε νέο χώρο επαρκή, προσβάσιμο και λειτουργικό με τον απαραίτητο εξοπλισμό και προσωπικό.

· Στελεχωμένο στη βάση της κοινωνικής αλληλεγγύης με συμπολίτες μας γιατρούς. Ο Δήμος πρέπει να ασκήσει την επιρροή του και να δώσει και το προσωπικό παράδειγμα.

· Κοντά στον Δημότη, με προγράμματα αγωγής υγείας, για όλες τις ομάδες του πληθυσμού και για όλα τα θέματα που απασχολούν. (Για την προληπτική ιατρική, για την εξάρτηση από ουσίες, το κάπνισμα, για την διατροφή, την σωματική άσκηση, την ψυχική υγεία, για την ασφάλεια στο διαδίκτυο, για τον κοινωνικό αποκλεισμό, τις διαφυλικές σχέσεις, την ξενοφοβία και τον ρατσισμό, για τη γνώση παροχής πρώτων βοηθειών, για την κυκλοφοριακή αγωγή, για την δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου).

· Στα πλαίσια της συνολικής Κοινωνικής Πολιτικής και όλων των δομών στήριξης να σταθούν στο πλευρό των αδύναμων και αποκλεισμένων κοινωνικών ομάδων.

· Να λειτουργήσει ουσιαστικά η Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου.

 

Για την 

ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 

οι Δημοτικοί Σύμβουλοι  

Ανδρέας Γκιζιώτης, Γιώργος Τσιμπουκάκης.

Νεότερη Παλαιότερη