Γιάννης Σταθόπουλος: Δημοτική αρχή που κλείνει αντί να αναβαθμίζει τα Δημοτικά Ιατρεία

 

Ο σημερινός Δήμαρχος, εκτός του ΚΕΠ της οδού Πελοποννήσου, έχει ήδη κλείσει τα δυο από τα τρία Δημοτικά Ιατρεία στην Αγία Παρασκευή.

Αρχικά, έκλεισε το 2012 τα Δημοτικά Ιατρεία Πευκακίων και τον Ιούνιο 2020 τα Δημ. Ιατρεία Κοντόπευκο κάτι για το οποίο είμαστε η μόνη παράταξη που το κατήγγειλε («μεταφέρθηκαν» στο ΚΑΠΗ Κοντόπευκου μόνο δυο ειδικότητες).Το απολύτως εξοργιστικό γεγονός, μάλιστα, με τα ιατρεία του Κοντόπευκου είναι ότι πληρώνουν ,μέχρι σήμερα, τα ενοίκια του κλειδωμένου χώρου.

Είχαν την πρόθεση, μάλιστα, να κλείσουν και τα Δημ. Ιατρεία Τσακού (ουδείς της Δημοτικής Αρχής ασχολήθηκε με το πρόβλημα πτώσης κάποιων σοβάδων, πρόβλημα που αποκαταστάθηκε) ευτυχώς όμως η έντονη διαμαρτυρία του δραστήριου Συλλόγου Κατοίκων Τσακού τους υποχρέωσε σε αναδίπλωση. Η σημερινή Δημοτική αρχή, επιπλέον, δεν έχει κάνει καμία προσπάθεια να εντάξει εθελοντές γιατρούς στα Δημ. ιατρεία.

Στην διάρκεια της θητείας μας όχι μόνο δεν διανοηθήκαμε να κλείσουμε ιατρεία αλλά αντιθέτως κάναμε:

1. Συχνές εκδηλώσεις ενημέρωσης και πρόληψης για θέματα υγείας (Καρκίνος Μαστού, Μελάνωμα, Καρδιοπάθειες ,Εμβόλια, Ρευματικές παθήσεις κ.α.) με διακεκριμένους γιατρούς αρκετοί των οποίων είναι συμπολίτες μας.

2. Ημερίδα για τους Γυναικολογικούς καρκίνους, σε συνεργασία με το ΑΤΤΙΚΟ Νοσοκομείο

3. Προγράμματα για Πρώτες βοήθειες, Καρκίνο Παχέος εντέρου, Σπιρομετρήσεων για την Χρόνια Αναπνευστική ανεπάρκεια, Οστεοπόρωσης κ.α.

4. Μαστογραφίες σε συνεργασία με το Νοσοκομείο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ στο Δημαρχείο και την Κεντρική Πλατεία όπως και με το ΕΔΔΥΠΠΥ.

5. Συνέχιση του προληπτικού οδοντιατρικού προγράμματος φθορίωσης του Δήμου για μαθητές Δημοτικών Σχολείων, το οποίο παρουσιάσαμε μάλιστα σε συνέδριο της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας-ΠΟΥ στο Κάραβελ.

6. Συστηματική πρόσκληση σε γιατρούς της πόλης μας, αρκετοί των οποίων ανταποκρίθηκαν, για εθελοντική προσφορά εργασίας στα Ιατρεία του Δήμου.

Η πόλη μας έχει, ως γνωστόν, Κέντρο Υγείας, το πρώην ΙΚΑ, στην οδο Μεσογείων. Δυστυχώς όμως, αυτό το Κέντρο Υγείας, δεν έχει γιατρούς δυο ειδικοτήτων δηλ Χειρουργούς και Γυναικολόγους, έχει λιγότερους Παθολόγους από όσους έχει ανάγκη και δεν έχει (δεν είχε ποτέ) Ακτινολογικό τμήμα.

Επιπλέον η λειτουργία του ως Εμβολιαστικού κέντρου έχει δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στους ανθρώπους που έχουν καθημερινές ανάγκες νοσηρότητας και πρέπει να εξετασθούν όπως και να έχουν συνταγογράφηση, αναγραφή εξετάσεων, φυσικοθεραπειών κα. Τα ραντεβού για όλο αυτό τον κόσμο καθυστερούν υπερβολικά. Σημειώνουμε επίσης ότι πρέπει να γίνουν προσλήψεις Νοσηλευτικού προσωπικού στο Κέντρο Υγείας όπως και Οικογενειακών Ιατρών και βέβαια εκκρεμεί η δημιουργία ΤΟΜΥ Αγ. Παρασκευής (Τοπική Μονάδα Υγείας),με κύρια δράση την πρόληψη και προαγωγή Υγείας.

Επιβάλλεται ταυτόχρονα να γίνει ανανέωση και εκσυγχρονισμός του Ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και να λειτουργήσει άμεσα ο θεσμός του οικογενειακού ιατρού, έτσι ώστε η οικογένεια στην πόλη μας να έχει τον προσωπικό της γιατρό όποτε τον χρειαστεί ως πρώτη επαφή με το σύστημα.


ΥΓ1: Κάποιοι, δυστυχώς, προσπαθούν να μας ταυτίσουν με την σημερινή απαράδεκτη απραξία και να μηδενίσουν τις δράσεις και προσπάθειες μας. Ας είναι.

ΥΓ2: Μετά το κλείσιμο των Δημοτικών Ιατρείων και την απουσία  Γυναικολόγου στο Κέντρο Υγείας, οι γυναίκες της Αγία Παρασκευής, μόνο στα κεντρικά νοσοκομεία μπορούν να κάνουν PAP  TEST δωρεάν.




Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση
«ΝΙΚΗ των Πολιτών Αγ. Παρασκευής»

Νεότερη Παλαιότερη