Ευαισθησία όταν πρόκειται να κόψουν πεύκα οι άλλοι

Το επεισόδιο το μεσημέρι της Παρασκευής κατά την έναρξη των εργασιών για την ανέγερση του νέου Δημαρχείου του Δήμου Αγίας Παρασκευής με αφορμή την κοπή 12 πεύκων δημιουργεί κάποιους προβληματισμούς ενώ υπάρχουν ορισμένα ζητήματα τα οποία οφείλουμε να αναγνωρίσουμε.
 
Στρατής Μαζίδης

Καταρχήν όχι μόνο η κοπή δέντρων αλλά ακόμα και ενός λουλουδιού δεν είναι ένα ευχάριστο γεγονός όταν οδηγείς κάτι στο θάνατό του αντί να το αφήσεις να ολοκληρώσει τον κύκλο της ζωής του. Οι ανθρώπινες κοινωνίες κυρίως από τον 20ο αιώνα και μετά άλλαξαν φυσιογνωμία δημιουργώντας αστικά κέντρα τα οποία καθώς επεκτείνονταν, περιόριζαν ταυτόχρονα το φυσικό περιβάλλον.

Όσοι έχουν δει φωτογραφίες της Αγίας Παρασκευής από τα χρόνια μετά τον πόλεμο θα έχουν προσέξει ότι μέχρι τη Μεσογείων υπήρχαν ελάχιστα σπίτια στην πάνω πλευρά και πολύ περισσότερα πεύκα. Τι έγιναν όλα αυτά στην πορεία των δεκαετιών; Που εξαφανίστηκαν; Η ανέγερση πολυκατοικιών, οι αντιπαροχές ως επί το πλείστον είχαν ως αποτέλεσμα την κοπή ενός τεράστιου αριθμού πεύκων στην πόλη. Ακόμα και το κεντρικό πρόσωπο του συμβάντος της Παρασκευής φέρεται να διαμένει σε πολυκατοικία όπου χρειάστηκε να κοπούν πολύ περισσότερα πεύκα για να ανεγερθεί.

Με το θέμα της κοπής των δέντρων ή θα είμαστε ευαίσθητη σε όλα ή όχι, σίγουρα πάντως δεν μπορούμε να είμαστε ευαίσθητοι όταν κόβονται τα πεύκα για λογαριασμό άλλων και αναίσθητοι όταν είναι να κάνουμε εμείς τη δική μας δουλειά. Τις τελευταίες δεκαετίες κόπηκαν πολλά δέντρα στην Αγία Παρασκευή και κάποιες φορές, και εξαιτίας της νομοθεσίας, γνωρίζοντας παράδειγμα ανθρώπου, που έχασε το σπίτι του τη δεκαετία του '80 αλλά τότε όμως, δεν τον άφησε να το χτίσει παρά μέσα στο οικόπεδό του με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να θυσιάσει πεύκα και κυπαρίσσια.

Το δημαρχείο είναι ένα ουσιαστικό έργο για το δήμο Αγίας Παρασκευής, διότι, πάρα πολλά χρήματα που σπαταλώνται δεκαετίες τώρα για την εκμίσθωση ακινήτων που στεγάζουν τόσο το δημαρχείο όσο και άλλες υπηρεσίες, θα μπορούν πλέον να εξοικονομηθούν προς όφελος ημών των δημοτών. Επίσης στην πρώτη δήλωση του δημάρχου για το θέμα διαβάζει κανείς ότι προβλέπεται η φύτευση περισσότερων δέντρων σε σχέση με αυτά που κόπηκαν.

Θα είναι πάρα πολύ λυπηρό για μία πόλη που έχει στερηθεί τόσα πολλά να αποκτήσει μία τρύπα στο κέντρο της, ενώ, έχει γίνει μεγάλος αγώνας από διαδοχικές δημοτικές αρχές, ούτως ώστε, να ολοκληρωθεί η αναγκαία και δυστυχώς χρονοβόρα διαδικασία που περιλαμβάνει τις μελέτες, τους διαγωνισμούς αλλά και να βρεθούν τα χρήματα για την υλοποίηση του έργου.

Ίσως, θα ήταν πολύ προτιμότερο να αναζητήσουμε τους τρόπους εκείνους που θα μπορεί να ενισχυθεί το πράσινο της πόλης. Για παράδειγμα, στην Αθήνα δημιουργούνται πάρκα τσέπης. Υπάρχουν τέτοιες δυνατότητες στην πόλη μας; Η πλατεία στη διχάλα της οδού Κουμουνδούρου στο ξεκίνημα της είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα όπου θα μπορούσε να δημιουργηθεί κάτι πολύ καλύτερο από αυτό που ήδη υπάρχει και με περισσότερο πράσινο. Υπάρχει ο χώρος των 22 στρεμμάτων στα Πευκάκια αλλά και ο λόφος Τσάκου κι ίσως κι άλλες γωνιές και σημεία όπου θα μπορούσαμε να αυξήσουμε τον αριθμό των δέντρων. Μπορεί επίσης να υπάρχουν και χρηματοδοτικά προγράμματα απευθείας για τους δημότες για περισσότερες πράσινες ταράτσες.

Σε κάθε περίπτωση η λύση δεν είναι να σταματάμε τα πάντα σε αυτή την πόλη αλλά να κοιτάμε να βρίσκουμε τρόπους να πάμε μπροστά. Αρκετά στερηθήκαμε.

Νεότερη Παλαιότερη