Πλαφόν στις τιμές των τεστ για τον κορωνοϊό


Με τη συμμετοχή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, της καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της ιατρικής του ΕΚΠΑ, Βάνας Παπαευαγγέλου, του υφυπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη και του γενικού γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτη, Παναγιώτη Σταμπουλίδη, πραγματοποιήθηκε η σημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας, αναφέρει το ygeiamou.gr .

Ο κ. Σταμπουλίδης αναφέρθηκε στην απόφαση της κυβέρνησης να ορίσει πλαφόν στις τιμές των τεστ. Πιο αναλυτικά:

«Προτεραιότητα μας αποτελεί η διασφάλιση της υγείας των πολιτών. Με γνώμονα αυτό, κάνουμε παρεμβάσεις σε φαινόμενα ασύμμετρων φαινομένων.

Προχωράμε στον ορισμό ανώτατης τιμής σε προϊόντα παροχής υπηρεσίας τεστ για τον κορωνοϊό.

Θα εκδοθεί υπουργική απόφαση για ανώτατη τιμή χρέωσης στα εξής:

-Μοριακός έλεγχος 40 ευρώ

-Ταχείας δοκιμασίας αντιγόνου 10 ευρώ

Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στις επιβαρυμένες περιοχές, οι οποίες είναι 18 και στα όσα ακούγονται για την άρση του lockdown, δηλώνοντας ότι αυτή τη στιγμή η συζήτηση για το συγκεκριμένο ενδεχόμενο είναι πρόωρο. Πιο αναλυτικά:

«Ανακοινώθηκε η παράταση της καραντίνας. Περιοχές βεβαρημένες όπως οι 18. Αυτές οι περιοχές παραμένουν ψηλά σε επιδημιολογικό φορτίο, σε σχέση με τις άλλες.

Ιδιαίτερη ανησυχία η αύξηση του φορτίου στη Δυτική Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη τήρησης των μέτρων, ενόψει και της γιορτής του Αγίου Ανδρέα τη Δευτέρα. Ζήτησε από τους παράγοντες στην τοπική αυτοδιοίκηση. Στις περιοχές της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας το φορτίο αυξάνεται.

Έχουν γίνει σε όλη την Ελλάδα χιλιάδες έλεγχοι και έχουν επιβληθεί πάνω από 6 εκατ. ευρώ πρόστιμα. Πρέπει να παραμείνουμε όλοι σε εγρήγορση.

Πρόωρη η άρση του lockdown. Τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά. Τις επόμενες 10 ημέρες, ισχύουν τα μέτρα. Μετά θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα».

Η κυρία Παπαευαγγέλου τόνισε ότι παρατηρείται μία σταθεροποίηση, αλλά ο ρυθμός μείωσης των κρουσμάτων δεν είναι αυτή που αναμενόταν μετά από τρεις εβδομάδες γενικού lockdown. Αναφέρθηκε στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, λέγοντας ότι ένας στους τέσσερις που νοσηλεύονται προέρχονται από εκεί και πρόσθεσε ότι η πληρότητα των ΜΕΘ στην επικράτεια είναι στο 88%. Πρόσθεσε δε, πως αν γίνει βεβιασμένη άρση του lockdown θα έχει ως αποτέλεσμα περισσότερους νεκρούς και έκανε λόγο για πίεση του συστήματος Υγείας τις επόμενες 14 ημέρες. Πιο αναλυτικά:

«Παραμένει υψηλός ο αριθμός των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη με 546. Υψηλός αριθμός σε Αττική και Λάρισα. Υψηλός αριθμός και σε Σέρρες και Μαγνησία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού κέντρου, η Ελλάδα στη 17η θέση στα κρούσματα και 16η στη θνητότητα.

Τους επιδημιολογικούς πίνακες που παρουσίασε η επιτροπή Τσιόδρα, η καμπύλη μειώνεται, αλλά το φορτίο παραμένει.

Μείωση των κρουσμάτων σε πολλές περιοχές, ακόμα και σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη. Στην Ελλάδα, ο μέσος είναι σχεδόν 2.000. Στην Αττική κάτω από 400 και στη Θεσσαλονίκη 600. Η μείωση έχει, όμως, μικρότερο ρυθμό μείωσης. Σε κάποια μέρη ο αριθμός αυξάνεται.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι στα 48 χρόνια. Το Σύστημα Υγείας θα συνεχίσει να πιέζεται καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Το ένα τέταρτο όσων νοσηλεύονται, είναι στη Θεσσαλονίκη. Αναμένουμε μία μείωση μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Στην επικράτεια, η πληρότητα ΜΕΘ είναι στο 88%. Τις επόμενες εβδομάδες περίπου 1.600 άνθρωποι θα νοσηλευτούν και περίπου 250 θα χρειαστούν ΜΕΘ. Κατά μέσο όρο έχουμε 85 θανάτους την ημέρα. Το δεύτερο πανδημικό κύμα δεν λέει να μας αφήσει. Αναμένουμε πίεση τις επόμενες 14 ημέρες. Η σταδιακή άρση των μέτρων δεν έχει συζητηθεί ακόμα.

Σύμφωνα με πρόβλεψη του ευρωπαϊκού κέντρου, μία βεβιασμένη άρση των μέτρων, θα οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους και διασπορά. Αν η άρση των μέτρων γίνει όταν μειωθούν τα κρούσματα, θα αποφύγουμε τους πολλούς θανάτους».
Νεότερη Παλαιότερη