Κραυγή αγωνίας από τους Συλλόγους Γονέων για τις ελλείψεις στην τηλεκπαίδευση

 

Κραυγή αγωνίας από τους Συλλόγους Γονέων Σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για τις τραγικές ελλείψεις στην τηλεκπαίδευση και τους αποκλεισμούς μαθητών/ριών από αυτή.

Στις 09.11.2020 ξεκίνησε η τηλεκπαίδευση στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας και στις 18.11.2020 στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα νηπιαγωγεία. Και στην Πρωτοβάθμια (νηπιαγωγεία και δημοτικά) η παρακολούθηση ορίστηκε από την υπουργό Παιδείας ως υποχρεωτική και με απουσίες, ενώ το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΛΆΒΕΙ ΚΑΜΙΑ ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ προκειμένου να λειτουργήσει το σύστημα έστω στοιχειωδώς.

  • Τα προβλήματα της τηλεκπαίδευσης είναι πολύ μεγαλύτερα στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

  • Οι ελλείψεις του εξοπλισμού των σχολείων και των παιδιών είναι δεκαπλάσιες σε σχέση με αυτά της Δευτεροβάθμιας.

Συνεχίζοντας να προκαλεί το κοινό αίσθημα, η υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι ΘΑ αυξηθεί ο εξοπλισμός των σχολείων κατά 90.000 συσκευές που ΘΑ σταλούν σε όλα τα σχολεία της επικράτειας για το 1.500.000 των μαθητών των σχολείων μας… (Σημειώνουμε ότι στην προηγούμενη εξαγγελία της για τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας μιλούσε για 50.000 συσκευές για τους 600.000 μαθητές που ΘΑ σταλούν).

Σήμερα, στην πόλη μας, στην Αγ.Παρασκευή, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΑ από την τηλεκπαίδευση λόγω έλλειψης εξοπλισμού.

Εκτός των μαθησιακών προβλημάτων, της ανισότητας και των διαφορετικών ταχυτήτων στην εκπαίδευση των μαθητών , θα πρέπει να αναλογιστούμε όλοι τις ανυπολόγιστες ψυχολογικές επιπτώσεις στις ψυχές μικρών παιδιών που βρίσκονται αποκλεισμένα λόγω έλλειψης εξοπλισμού και την απόγνωση των οικογενειών τους.

Η Ένωση και οι Σύλλογοι Γονέων των Σχολείων καταβάλλουμε κοινή, συντονισμένη προσπάθεια ώστε να λυθεί ΑΜΕΣΑ το πρόβλημα του αποκλεισμού των παιδιών από το σχολείο τους.

  • Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε μέχρι να τα καταφέρουμε. Το οφείλουμε εμείς ως γονείς στα παιδιά μας , το οφείλουμε εμείς ως πολίτες , ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί ενωμένοι, στα παιδιά αυτής της χώρας.

  • Οι ανάγκες που παρουσιάζονται σήμερα αφορούν σε χρόνιες ελλείψεις των σχολείων μας που ποτέ δεν είχαν τους απαραίτητους πόρους για να λειτουργήσουν και να εξοπλιστούν όπως θα έπρεπε.

Όπως στο πολύπαθο σύστημα Υγείας, έτσι και στην Παιδεία , η πανδημία ήρθε να φωτίσει τις τραγικές ελλείψεις και τις χρόνιες παθογένειες αλλά και να αναδείξει με τον πιο απόλυτο τρόπο τη σημασία τους ως Δημόσια Αγαθά.

Στην πόλη μας, με συντονισμένη δράση και πιέσεις και γνώση της πραγματικής κατάστασης των σχολείων μας, ήδη έχουμε καταφέρει να προχωρήσει ο Δήμος σε έκτακτη επιχορήγηση των δύο Σχολικών Επιτροπών για το θέμα αυτό.

Οι ανάγκες του κάθε σχολείου είναι καταγεγραμμένες και συγκεκριμένες.

Ικανοποιητική φαίνεται ότι θα είναι η κάλυψη των αναγκών των σχολείων της Δευτεροβάθμιας σε πρώτη φάση με γνώμονα την άμεση κάλυψη των αποκλεισμών.

Οξυμένο παραμένει το πρόβλημα για τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας (νηπιαγωγείων και δημοτικών) όπου η έκτακτη επιχορήγηση (μόλις 25.000 Ευρώ) ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΕΙ για να καλύψει τις ανάγκες. Θυμίζουμε ότι η πρωτοβάθμια σχολική επιτροπή βρίσκεται ήδη σε δυσχερή οικονομική κατάσταση, αφού ΔΕΝ έλαβε ποτέ την επιπλέον επιχορήγηση που αιτήθηκε και ομόφωνα υπερψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης τον Νοέμβριο του 2019.Ακολουθεί η κοινή επιστολή των Συλλόγων Γονέων Σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Αγ. Παρασκευής την οποία προσυπογράφει ομόφωνα το Δ.Σ. της Ένωσης

ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Αγία Παρασκευή 23/11/2020

Προς: Κο Χ.Μπαμπαρούτση, Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄Αθήνας

Κο Β.Ζορμπά, Δήμαρχο Αγίας Παρασκευής

Κο Δ.Λέκκα, Αντιδήμαρχο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Πολιτισμού Αγίας Παρασκευής

Κο Γ. Μαργαρίτη, Πρόεδρο Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής

Κοινοποίηση: Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων Δημοτικών και Νηπιαγωγείων Αγίας Παρασκευής

Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Αγίας Παρασκευής

ΘΕΜΑ : ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ

Αξιότιμες\οι κυρίες\κύριοι,

Λόγω της πανδημίας, τα δημοτικά σχολεία & νηπιαγωγεία έκλεισαν, οι μαθητές είναι σπίτι και από χθες 18/11/2020 ξεκίνησαν τα υποχρεωτικά μαθήματα τηλεκπαίδευσης, όπως ήταν αναμενόμενο με πάρα πολλά προβλήματα. Δυστυχώς όμως τα μαθήματα τηλεκπαίδευσης δεν ξεκίνησαν για ΟΛΟΥΣ του μαθητές των σχολείων μας.

Από την πρώτη μέρα που ανακοινώθηκε το κλείσιμο των σχολείων, τα ΔΣ των Συλλόγων Γονέων γίναμε αποδέκτες της αγωνίας των γονέων τόσο για την δυσκολία παρακολούθησης των μικρών μαθητών αλλά κυρίως για την αδυναμία παρακολούθησης μαθημάτων λόγω ελλείψεων εξοπλισμού στα σπίτια τους. Ενημερώσαμε τους Διευθυντές και ήδη έχουν αποσταλεί πολλά αιτήματα οικογενειών για την παροχή εξοπλισμού.

Τον εξοπλισμό των μαθητών έχει υποχρέωση να καλύψει το ΥΠΑΙΘ και υπήρχε ο χρόνος για να μην βρεθούμε στη σημερινή κατάσταση.

Ζητάμε από την Πρωτοβάθμια Διεύθυνση την άμεση παράδοση εξοπλισμού στα σχολεία με προτεραιότητα στους μαθητές που δεν έχουν εξοπλισμό και ήδη δεν παρακολουθούν τα υποχρεωτικά μαθήματα.

Ζητάμε από τον Δήμο της Αγίας Παρασκευής να προβεί σε έκτακτη επιχορήγηση της Σχολικής Επιτροπής της Πρωτοβάθμιας για την αγορά φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών και την κάλυψη ΟΛΩΝ των άμεσων αναγκών που έχουν αποσταλεί στα σχολεία.

ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΙΔΙ δεν πρέπει να εξαιρεθεί της υποχρεωτικής του εκπαίδευσης και ΑΜΕΣΑ να έρθει ο εξοπλισμός στα σχολεία για την ισότιμη συμμετοχή.

Με εκτίμηση,

Τα ΔΣ των Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Αγίας Παρασκευής των : 1 ου , 2ου , 3ου, 4ου, 5ου-11ου, 6ου, 7ου, 8ου, 9ου δημοτικώνΝεότερη Παλαιότερη