Γιάννης Μυλωνάκης: Οφείλουμε να συνεχίσουμε στον δρόμο που χάραξαν οι νέες και οι νέοι του Πολυτεχνείου


Με αφορμή τη σημερινή επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Αγίας Παρασκευής ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ, Γιάννης Μυλωνάκης, προέβη στην εξής δήλωση:

«Όπως σχεδόν ολόκληρη η ζωή μας έτσι και ο σημερινός εορτασμός της επετείου εξέγερσης των νέων μας στο Πολυτεχνείο τελεί υπό τη βαριά σκιά της έξαρσης των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα μας. Ωστόσο, ούτε οι περιορισμοί στις μετακινήσεις, ούτε η τήρηση των αποστάσεων, μπορούν να εμποδίσουν τη μνήμη μας να ανατρέξει στον ηρωικό ξεσηκωμό μικρών και μεγάλων, μαθητών, φοιτητών και απλών πολιτών, που πάλεψαν ενάντια στη χούντα των συνταγματαρχών, διεκδικώντας Ελευθερία, Δημοκρατία, καλύτερη Παιδεία.

Πέρασαν 47 ολόκληρα χρόνια από το τότε που στην πύλη του Πολυτεχνείου, λίγο πριν αυτή γκρεμιστεί από το τανκ ενός αμείλικτα αυταρχικού καθεστώτος, απλωνόταν το πανό με τρεις λέξεις που δονούσαν την ατμόσφαιρα: ΨΩΜΙ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. Κι όμως, 47 χρόνια μετά, τα ίδια αιτήματα παραμένουν τραγικά επίκαιρα. Η επιβίωση κάθε άλλο παρά διασφαλισμένη είναι, η Παιδεία εξακολουθεί να παραμένει πεδίο συνεχών πειραματισμών και η Ελευθερία φαλκιδεύεται από εκείνους -τους λίγους- που εξαργύρωσαν τους τότε αγώνες με θέσεις εξουσίας, ξεχνώντας τους λόγους για τους οποίους θυσιάστηκαν τόσοι άνθρωποι.

Εκείνη η θυσία όμως δεν πήγε και δεν θα επιτρέψουμε να πάει χαμένη. Έχουμε όλοι χρέος, σήμερα ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φορά, να πιέσουμε ώστε έννοιες όπως η Ελευθερία, η Παιδεία, η Λαϊκή κυριαρχία να αποκτήσουν νέο νόημα και ουσιαστικό περιεχόμενο.

Μέσα από την ενεργητική συμμετοχή μας στα δρώμενα, τοπικά και εθνικά, μένοντας αδιάκοπα σε εγρήγορση, αρνούμενοι να συμβιβαστούμε σε όσους θα ήθελαν να επιβάλλουν «καραντίνα» στις ιδέες και τα οράματά μας, θα διατηρήσουμε ολοζώντανη τη μνήμη της 17ης Νοέμβρη.

Το οφείλουμε σε εκείνους που έφυγαν αγωνιζόμενοι για τη δική τους, μα και τη δική μας Ελευθερία. Το χρωστάμε στα δικά μας παιδιά...».



Νεότερη Παλαιότερη