Η αποτυχία των βυθιζόμενων κάδων στην Αγία Παρασκευή και που οφείλεται

bythizomenoiΠριν λίγες ημέρες δημοσιεύθηκαν φωτογραφίες από την πλατεία στον Αγιο Ιωάννη όπου για ακόμη μια φορά οι βυθιζόμενοι κάδοι μολονότι δεν είχαν γεμίσει, ακριβώς απέξω κυριαρχούσε ένα βουνό από σκουπίδια. Ο βασικός όγκος προέρχεται από τα καταστήματα της περιοχής. Απέναντι μάλιστα από τους κάδους αυτούς βρίσκεται και χώρος στον οποίο επιχειρεί υπ. δημοτικός σύμβουλος του Δημάρχου. Ήταν η δεύτερη φορά σε διάστημα μερικών εβδομάδων που δημοσιεύθηκαν σχετικές φωτογραφίες από το σημείο.


Του Στρατή Μαζίδη


Πριν λίγες ημέρες, άλλος αναγνώστης έστειλε φωτογραφίες από ένα άλλο βουνό στην Αγίου Ιωάννου στη διχάλα με την Αιόλου. Εκεί βρίσκεται άλλο κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Την Κυριακή πέρασα ο ίδιος από το σημείο και παρατήρησα το ίδιο βουνό αλλά με μια διαφορά! Ποια; Στα 6-7 μέτρα βρίσκονταν βυθιζόμενοι κάδοι, οι οποίοι προφανώς δε χρησιμοποιούνται όπως και εκείνοι της πάνω πλατείας.


Το παράδοξο είναι ότι αυτά τα πανάκριβα συστήματα (μόνο 5 κόστισαν € 358.670,00 το 2017 - δείτε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ) αγοράστηκαν ακριβώς για να σταματήσει αυτό το απαράδεκτο χάλι με τους παλιούς κάδους που ξεχείλιζαν από τα απορρίμματα των καταστημάτων. Ωστόσο, αν κρίνουμε κι από όσα είχαν υποστηρίξει εργαζόμενοι σε αυτά στον κ. Τάσο Μπομπόνη, οι υπάλληλοι είτε δεν έχουν την υπομονή είτε έχουν λάβει αντίστοιχες οδηγίες, για να περιμένουν περίπου 20 δευτερόλεπτα που χρειάζονται οι κάδοι για να συμπιέζουν 2-2 τις κούτες. Τα καταστήματα δηλαδή προτιμούν τη δημιουργία βουνών από κούτες και μαύρες σακούλες.


Το αν αυτό είναι σωστό ή όχι, άπτεται των προβλέψεων του κανονισμού καθαριότητας, εναπόκειται στην επόμενη Δημοτική Αρχή να το αποφασίσει μιας και η σημερινή δεν εμφανίζεται ιδιαίτερα πρόθυμη να αλλάξει νοοτροπίες που δεν οφελούν την Αγία Παρασκευή.


Τίθεται όμως ένα ερώτημα. Η ιστορία των βυθιζόμενων κάδων προπαγανδίστηκε και διαφημίστηκε εκτενώς. Πληρώθηκε επίσης αδρά ως έργο βιτρίνας τελικά αντί πχ με το απόθεμα των ανταποδοτικών να αλλάξουμε τον ηλεκτροφωτισμό του δήμου υιοθετώντας τεχνολογία led και εξοικονομώντας πολλές χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο. Όπως μπόρεσα να διαπιστώσω συνολικά έχουν αποκτηθεί 8 συστήματα (3 + 5) με κόστος που ξεπερνά τα € 70.000,00 ανά μονάδα.


Εν προκειμένω τίθεται το ερώτημα >>>


Πριν η δημοτική αρχή κι ο τότε αντιδήμαρχος Σιδέρης προχωρήσουν στην κίνηση αυτή διαβουλεύτηκαν με τους καταστηματάρχες; Υπήρχαν κάδοι άλλων προδιαγραφών οι οποίοι πχ να χρειάζονται λιγότερο χρόνο; Είχαμε δηλαδή μια κοινή κατεύθυνση κι αντίληψη για τη χρήση τους ή απλά πήραμε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και κυριολεκτικά τις θάψαμε στο υπέδαφος για να λέμε ότι αποκτήσαμε βυθιζόμενους κάδους;


Στην περίπτωση αυτή, μόνο δύο επιλογές υπάρχουν.


Η πρώτη προϋποθέτει ένα διάλογο-διαβούλευση με τα καταστήματα, τα οποία θα είναι οι βασικοί χρήστες των κάδων αυτών, για να δούμε αν μπορεί να προκύψει μια συναντίληψη ως προς τον τομέα που λέγεται καθαριότητα, να καταγραφούν δεδομένα και προβληματισμοί, και εν τέλει να αναζητηθούν τα μηχανήματα με τις καλύτερες προδιαγραφές ως προς τις ανάγκες μας.


Συνέβη αυτό; Όχι!


Η δεύτερη σημαίνει ότι η επένδυση ενός μεγάλου ποσού από τον κορβανά των δημοτών σχετικά με τη συγκεκριμένη υποδομή συνιστά ειλημμένη απόφαση του Δήμου, ο οποίος καλείται να την υλοποιήσει. Σε απλά ελληνικά; Όταν διαπιστώνει βουνά γύρω από άδειους κάδους με πράσινη ένδειξη, προχωρά στην επιβολή των προβλεπομένων προστίμων ώστε αργά ή γρήγορα να αντιληφθούν όλοι ότι πλέον πάμε σε μια άλλη κουλτούρα στην καθαριότητα.


Συμβαίνει αυτό; Όχι!


Τι ισχύει τελικά; Προχωρήσαμε στην εγκατάσταση των βυθιζόμενων κάδων, επιτρέπουμε να σχηματίζονται τεράστιοι όγκοι σκουπιδιών γύρω από αυτούς ενώ έχουν ακόμη ελεύθερο χώρο, ενώ παράλληλα αφήσαμε λίγο παραπέρα και τους παλιούς κάδους!

Νεότερη Παλαιότερη