Κάτι μεταξύ σκουπιδότοπου και ερημωμένης βάσης της ΕΣΣΔ μια ονειρεμένη τοποθεσία στην Αγία Παρασκευή

parko-spyroudi (16)Το πάλαι ποτέ στρατόπεδο Σπυρούδη στην Αγία Παρασκευή στους πρόποδες του Υμηττού κλείνει φέτος τα 18 χρόνια που παραδόθηκε από τις Ενοπλες Δυνάμεις στο Δήμο. Το μόνο που άλλαξε σε αυτό το μεγάλο διάστημα εκτός από μερικές ελάχιστες παρεμβάσεις σε ορισμένα κτίρια ήταν το όνομα. Από πάρκο Σπυρούδη σε Σταύρος Κώτσης, αν και η πλειοψηφία εξακολουθεί να χρησιμοποιεί το αρχικό όνομα.


Του Στρατή Μαζίδη


Ένα μέρος που θα μπορούσε να ενοποιηθεί με το συνορεύοντα αθλητικό χώρο και να αποτελέσει μια σημαντική υποδομή αθλητισμού και πολιτισμού, δεν είναι τίποτε άλλο από ένας απέραντος σκουπιδότοπος - κουραδότοπος, επικίνδυνος για τη σωματική ασφάλεια και υγεία περιοίκων και επισκεπτών, που ορισμένες υπό κατάρρευση στρατιωτικές υποδομές θυμίζουν ερημωμένη σοβιετική βάση μιας άλλης εποχής.


Φυσικά θα ισχυριστούν όλοι όσοι χειρίστηκαν τις τύχες της Αγίας Παρασκευής από το 2001 έως σήμερα πως εκκρεμούσε το περιβόητο ΦΕΚ με τους όρους χρήσης κτλ, για να μπορέσουμε να παρέμβουμε. Η απάντηση είναι τριπλή:


Πρώτον, τινί τρόπω πιέσαμε ώστε οι διαδικασίες αυτές αντί να χρειαστούν 18 χρόνια, να διαρκέσουν πχ 18 μήνες;


Δεύτερον, ποιο ήταν το σχέδιο για το αύριο αυτού του πάρκου ώστε μόλις θα έβγαινε το ΦΕΚ (εξεδόθη το 2018) να αρχίσουν οι παρεμβάσεις;


Τρίτον, μπορεί να μην μπορούσαμε να κάνουμε κάποια πράγματα, μιας και υπάρχουν και οι δικομανείς του δημοτικού συμβουλίου αλλά σίγουρα ένας καλός μάγειρας θα μπορέσει αν του δώσεις τρία αυγά, να παρουσιάσει μια καλή ομελέτα.


Αντί ομελέτας...τσόφλι


Μια σωστή ενοποιημένη περίφραξη του χώρου με σαφή σήμανση ως προς την ταυτότητα του χώρου, δεν είναι κάτι που απαιτούσε άδεια, ώστε να φανεί ότι εδώ υπάρχει ιδιοκτήτης. Επιπρόσθετα εδώ και περίπου δύο χρόνια η σαπισμένη πόρτα όχι μόνο δε συντηρήθηκε στο γήπεδο του ποδοσφαίρου, αλλά πλέον μια δομή της πόλης είναι ξέφραγο αμπέλι με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις εγκαταστάσεις.


Το πάρκο (που ουσιαστικά αποτελεί το αρχικό τμήμα του δάσους του Υμηττού) είναι γεμάτο σκουπίδια, ακαθαρσίες και κάδους απορριμμάτων. Πού είναι η υπηρεσία καθαριότητας και περιβάλλοντος όλα αυτά τα χρόνια; Ζούμε σε ένα δήμο που έχει π.χ. οικονομική υπηρεσία αλλά όχι προϋπολογισμό στην ώρα του, υπηρεσία καθαριότητας και περιβάλλοντος (μέχρι πέρυσι ενοποιημένες) αλλά δεν μπορεί ούτε το πάρκο του να διατηρήσει καθαρό! Πώς γίνεται αυτό;


Δεν υπάρχουν καλάθια απορριμμάτων, δεν έχουν τοποθετηθεί πινακίδες ώστε οι επισκέπτες να διατηρούν το χώρο καθαρό, να μην πετούν σκουπίδια και να απομακρύνουν τις ακαθαρσίες των ζώων τους. Ακόμη και ο αθλητικός χώρος είναι πενταβρώμικος και σιχαμερός.


Δεν έχουν καθαριστεί - ευπρεπιστεί διάφορα κτίσματα (όπως βλέπετε στις παρακάτω εικόνες) που είναι γεμάτα λάσπες και σκουπίδια. Δεν έχουν σκαφτεί ένα-δύο αυλάκια που να κατευθύνουν τα νερά της βροχής στα φρεάτια ενώ υπάρχουν κτίρια στα οποία είναι φανερό ότι μπαίνουν μέσα άνθρωποι που κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να μη βγουν καθώς πέφτουν κομμάτια από τα ταβάνια.


Αν υπήρχε σοβαρή Δημοτική Αρχή όλα αυτά τα χρόνια και σωστοί πολιτικοί / υπηρεσιακοί αρμόδιοι, το πάρκο Σπυρούδη θα ήταν καθαρό, φροντισμένο και όμορφο. Όχι ένα τεράστιο εύφλεκτο (όλοι θυμούνται ότι επί δημαρχίας Ζορμπά το 2013 μια περίεργη φωτιά κατέκαψε εξοπλισμό του Δήμου για τον οποίο ουδέποτε μάθαμε αν είχε απογραφεί, την αξία του και αν ήταν ασφαλισμένος) πανβρώμικο και επικίνδυνο αχούρι σε ρόλο αποθήκης.


Π.χ. ήταν πολύ δύσκολο να αποκατασταθεί το ήδη υπάρχον γήπεδο μπάσκετ; Όχι μόνο δε συντηρήθηκε, αλλά δίπλα τοποθετήθηκαν κάποια στιγμή κοντέινερ τα οποία μέσα έχουν και πεταμένο εξοπλισμό!


Όταν ο ίδιος ο ιδιοκτήτης δε σέβεται την περιουσία του, τότε για ποια ανάπτυξη μιλάμε; Για αυτό και όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα, ο Δήμος έχασε πλέον τη δυνατότητα να αποκτήσει και το στρατόπεδο Κυρίτση που βρίσκεται ουσιαστικά δίπλα στο πάρκο Σπυρούδη καθώς χωρίζονται μόνο από το διερχόμενο δρόμο και θα μπορούσαν μελλοντικά να ενοποιηθούν π.χ. με μια ξύλινη υπερκατασκευή. Το ότι, όπως ακούσαμε, πέρασε στο υπερταμείο, δεν ενεργοποιεί κανέναν.


Το πάρκο Σπυρούδη χρησίμευσε μόνο ως τόπος εξυπηρέτησης διαφόρων φορέων, εν πολλοίς σφραγιδών, χωρίς ιδιαίτερη παρουσία που όμως απέκτησαν και δωρεάν γραφεία. Η όποια αντιπροσφορά τους στη διαμόρφωση των χώρων που χρησιμοποιούν, έχει ήδη ξεπληρωθεί με το παραπάνω. Όλα αυτά πρέπει να αλλάξουν. Ο χώρος πρέπει να ενοποιηθεί και να αποκτήσει ταυτότητα, αθλητική και πολιτιστική.


Το πάρκο Σπυρούδη αποτελεί το ιδανικό αντιπροσωπευτικό παράδειγμα που επεξηγεί γιατί η Αγία Παρασκεύη αντί να πάει μπροστά, έκανε βήματα προς τα πίσω ενώ είχε όλες τις δυνατότητες. Αν απορείτε γιατί η πόλη στερείται ευκαιριών και υποδομών που αλλού θεωρούνται αυτονόητα, επισκεφθείτε την περιοχή. Αυτό είναι το πραγματικό διακύβευμα των επερχόμενων εκλογών και όχι τα ψευδοδιλήμματα των διαφορετικών εκφράσεων του 20ετους κατεστημένου.


Είναι η πόλη που δεν προχώρησε...

Ξεναγηθείτε στο "όμορφο" πάρκο μας...

parko-spyroudi (1)

parko-spyroudi (2)

parko-spyroudi (3)

parko-spyroudi (4)

parko-spyroudi (5)

parko-spyroudi (6)

parko-spyroudi (7)

parko-spyroudi (8)

parko-spyroudi (9)

parko-spyroudi (10)

parko-spyroudi (11)

parko-spyroudi (12)

parko-spyroudi (13)

parko-spyroudi (13a)

parko-spyroudi (13b)

parko-spyroudi (14)

parko-spyroudi (14a)

parko-spyroudi (15)

parko-spyroudi (17)

parko-spyroudi (18)

parko-spyroudi (18a)

parko-spyroudi (19)

parko-spyroudi (20)

parko-spyroudi (21)

parko-spyroudi (22)
Νεότερη Παλαιότερη