Ναυάγιο στα ρηχά και σωσίβιο ξανά από τους πρώην!

[caption id="attachment_76097" align="aligncenter" width="500"]Free-Photos / pixabay Free-Photos / pixabay[/caption]

Επτά ώρες μαραθώνιας συνεδρίασης για να ψηφιστεί ένας πλασματικός προϋπολογισμός της τρέχουσας χρονιάς που είναι παράλληλα ο τελευταίος της σημερινής Δημοτικής Αρχής και τον οποίο θα κληθεί με βάση τα σημερινά ισχύοντα να διαχειριστεί μια καινούρια διοίκηση. Τι έμεινε μετά από τόσες ώρες; Τ ί π ο τ ε, όπως τίποτε δεν έμεινε μετά από μια μεγάλη θητεία πέντε ετών παρά τις μεγάλες προσδοκίες.


Του Στρατή Μαζίδη


Ως εκ τούτου η χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον προϋπολογισμό είχε, κακώς, απολογιστικά χαρακτηριστικά και όχι καθαρά οικονομικά. Ο δε κ. Σταθόπουλος θύμιζε ένα Δήμαρχο που μόλις ανέλαβε, χρησιμοποιώντας ως επί το πλείστον μέλλοντα χρόνο και όχι παρελθοντικό. Δεν αντιλέγει κανείς ότι μπορεί να τρέχει από το πρωί ως το βράδυ, να καταπιάνεται με θέματα, να μη βρίσκει ησυχία, όμως όλα αυτά δεν αντανακλώνται έξω στο δρόμο. Σε απλά ελληνικά, προσπάθησε αλλά δεν πέτυχε.


Το 2014 όλοι οι οιωνοί ήταν με το μέρος του. Ένας συριζαϊκός δήμος (από τους ελάχιστους) σε μια συριζαϊκή περιφέρεια και με μια συριζαϊκή κυβέρνηση να έρχεται. Αν μη τι άλλο στην Αγία Παρασκευή θα έπρεπε να ζήσουμε μια δεύτερη Γένεση με έργα σε στάδιο υλοποίησης χωρίς τα "ΘΑ". Τελικά αρκεστήκαμε στην πράξη σε κάτι αγωγούς ομβρίων ενώ η πόλη έπρεπε να έχει απογειωθεί και ξεχωρίσει. Ήταν μια μεγάλη χαμένη ευκαιρία όπου το τέρμα ήταν κενό αλλά δε βρέθηκε ένα πόδι να στείλει την μπάλα στα δίχτυα.


Χθες όμως ακούσαμε στη συγκεκριμένη συνεδρίαση αρκετά παράδοξα. Το βασικότερο ήταν το άδειασμα των υπηρεσιών των ΠΑΙΣΔΑΠ από έναν υπάλληλο της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου Αγίας Παρασκευής ο οποίος είπε ότι δεν έβαλαν στον προϋπολογισμό τα παραπάνω 400.000 ευρώ διότι αμφισβητούν τα νούμερα που τους δόθηκαν στον τομέα των αποδοχών και ζήτησαν εξηγήσεις.


Ακούσαμε όμως ότι αν οι ΠΑΙΣΔΑΠ δώσουν καλές εξηγήσεις, τότε θα μεταφέρουν τα χρήματα από ...κωδικό εσόδων του ΕΣΠΑ για τον Ιόλα ή από τεχνικά έργα όπου εκτιμούν πως ΘΑ υπάρξουν μεγάλες εκπτώσεις. Για αυτό λοιπόν έχουμε έναν πλασματικό προϋπολογισμό. Εντύπωση μάλιστα μου έκανε η χαλαρότητα των στελεχών της οικονομικής υπηρεσίας στη συνεδρίαση και η γενικότερη εμφάνισή τους. Γελάκια, αστεία εκατέρωθεν, ένδυση καφετέριας και γενικώς μια εικόνα που δείχνει ότι έχει χαθεί κάθε έννοια ιεραρχίας και διάκρισης των ρόλων του καθενός καθώς επίσης του ποιος είναι τι.


Και κάπου εδώ κλείνει η όποια αναφορά στον προϋπολογισμό διότι είναι σαφέστατο πως πρόκειται να μετα(παρα)μορφώνεται συνεχώς μέσα στην τρέχουσα περίοδο. Επομένως ας δούμε λίγο τι πραγματικά συνέβη χθες σε πολιτικό επίπεδο.


Πρώτον, ο κ. Σταθόπουλος διεσώθη για άλλη μια φορά από τους υποτιθέμενους πολιτικούς του αντιπάλους καθώς πέρασε τον πλασματικό προϋπολογισμό με 14-12, και συγκεκριμένα:


α. από το Βασίλη Ζορμπά, που για ακόμη μια φορά δεν κατάφερε να έχει σύσσωμη την εναπομείνασα δημοτική του ομάδα με τους δύο νεαρούς δημοτικούς συμβούλους του ως συνήθως να απουσιάζουν. Ο άνθρωπος που ηττήθηκε το 2014 και επί 5 χρόνια δεν μπορεί να κουμαντάρει τη δημοτική του ομάδα απαιτώντας από τους ασυνεπείς είτε να συμμορφωθούν είτε να παραιτηθούν, θα ελέγξει το Δήμο Αγίας Παρασκευής; Ας μην ξεχνάμε ότι η αγορά της βίλας Ιόλας με τον καταστροφικό τρόπο που επιλέχθηκε θα είχε αποφευχθεί αν η παράταξη Ζορμπά ήταν σύσσωμη παρούσα στην επίμαχη συνεδρίαση του 2017. Συνεπώς για όποιον ακόμη επιλέγει τον τ. δήμαρχο, ίσως είναι καλύτερο να ψηφίσει απευθείας τον κ. Σταθόπουλο το Μάιο.


β. από το Βασίλη Γιαννακόπουλο, ο οποίος αποχώρησε πριν την ψηφοφορία σε μια γνωστή τακτική να τα έχει καλά με όλους. Αν ο π. δήμαρχος θεωρεί ότι με το να μην στεναχωρεί πότε τον Σταθόπουλο και πότε τον Ζορμπά (που τόσα του καταμαρτυρούσαν και τα έχουμε δημοσιεύσει) πως θα κερδίσει σταυρούς για την Περιφέρεια, τότε βάζει σε ρίσκο και όσους θεωρεί σίγουρους.


Επίσης να σημειωθεί ότι απουσίαζε ο κ. Ανδρίτσος του Φυσάει Κόντρα.


Δεύτερον, είναι σαφές ότι ο κ. Σταθόπουλος (προσ)εύχεται να έχει αντίπαλο στο β' γύρο, εφόσον είναι κι αυτός φυσικά, τον προκάτοχό του. Χθες φάνηκε αυτό μέσα από τη συζήτηση. Καλά εκπαιδευμένος από την περίοδο 2011-2014 έχει ειδικευθεί στην εξουδετέρωσή του, τον οποίο κάθε φορά καταχεριάζει. Είναι φανερή η στόχευσή του. Τον κάνει να φαίνεται σαν κατώτερος για να μιλήσει μετά αυτός παρουσιαζόμενος ως μεγάλη πολιτική προσωπικότητα. Με τον τρόπο του τον φινλανδοποιεί. Εμφανίζεται ως Λάμπρος Κωνσταντάρας απέναντι στον Τζανετάκο. Αυτός πάλι δεν αντιδρά γιατί (θέλει να) πιστεύει πως είναι δεύτερος. Αυτά όμως ελάχιστη σχέση έχουν με τα προβλήματα που όλοι εμείς αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητά μας.


Τρίτον, είναι κουραστικό να ακούμε κάθε φορά ότι "τιμούμε" τις υπηρεσίες του Δήμου και πως διαθέτουμε μια εξαιρετική δημοτική μηχανή. Τις τιμάτε για ποιο πράγμα ακριβώς; Για το ότι ο προϋπολογισμός ψηφίζεται ενώ ξεκίνησε ο χρόνος; Εργάζονται δωρεάν; Κάθονται υπερωρίες και δεν τις πληρώνουμε για να προσφέρουν στο δήμο; Αν διαθέταμε εξαιρετικό προσωπικό στο Δήμο, αυτό θα είχε αντανάκλαση στην πόλη και τους δημότες. Η πόλη πάσχει σε όλα, από τα πιο απλά της καθημερινότητας έως τα πλέον σύνθετα.


Τέταρτον, ακούσαμε από τον κ. Παπαγεωργίου ότι η οικονομική υπηρεσία είναι υποστελεχωμένη και λίγο μετά αποκαλύπτει ο Κώστας Χατζηανδρέου πως διαθέτει 20 υπαλλήλους. Αυτό δεν το λες υποστελέχωση. Καθώς έχω περάσει από την απαιτητική ναυτιλιακή βιομηχανία ας γνωρίζουν ορισμένοι ότι εταιρείες κολοσσοί με δεκάδες βαπόρια που σημαίνει χιλιάδες προσωπικό και λειτουργία όλο το 24ωρο λόγω διαφοράς ώρας τρέχουν με 5-6 άτομα στο λογιστήριό τους! Η οικονομική υπηρεσία του Δήμου Αγίας Παρασκευής δεν είναι υποστελεχωμένη εκτός αν ο κ. Παπαγεωργίου αναφέρεται στις ικανότητες όσων τη συνθέτουν. Αυτός γνωρίζει καλύτερα.


Πέμπτον, χθες η οικονομική υπηρεσία του Δήμου προσέβαλε και άδειασε αυτήν των ΠΑΙΣΔΑΠ δίχως μάλιστα να αιτιολογηθεί επαρκώς η αμφισβήτηση του ποσού των 400.000 ευρώ. Είναι απορίας άξιο πως το κατάπιε αυτό η Μαργαρίτα Δημητρίου η οποία αρχικά μάλιστα δήλωσε ότι θα καταψήφιζε για πρώτη φορά τον προϋπολογισμό. Δε γνωρίζω τι πολιτικό μασάζ μπορεί να έγινε ενδιάμεσα, αλλά αυτό το πλήγμα, τρίτοι, δηλαδή υπάλληλοι να αμφισβητούν τους δικούς σου που ξέρουν το νομικό πρόσωπο, δεν επουλώνεται με τίποτε. Άλλωστε πολύ σωστά τόνισε ο κ. Μυλωνάκης ότι αν ο Δήμαρχος είχε την πολιτική βούληση, θα έδινε εντολή στους υπαλλήλους να προσθέσουν το ποσό. Πάντως το ερώτημά του ως προς το ποιος από τους δύο προϋπολογισμούς (του Δήμου ή των ΠΑΙΣΔΑΠ) θα αναμορφωθεί παραμένει αναπάντητο.


Εν κατακλείδι, η χθεσινή εικόνα προβληματίζει πλέον ιδιαίτερα τον ψυχρό παρατηρητή. Υπηρεσίες εκπρόθεσμες και μια δημοτική αρχή που στηρίζεται για να μην γκρεμιστεί στον προηγούμενο δήμαρχο. Αποθέωση του τίποτε και απόδοση τιμών για έμμισθες υπηρεσίες. Κανονικοποίηση μιας μιζέριας. Το διακύβευμα εν όψει του Μαΐου δεν είναι απλά πολιτικό για την Αγία Παρασκευή αλλά πλέον υπαρξιακό. Η δε απλή αναλογική αποτελεί το κερασάκι στην τούρτα της επερχόμενης καταστροφής. Μάλιστα χθες ακούστηκε κάτι για πολιτικό ντιλ. Η μόνη λύση για όλους όσους δεν είναι ευχαριστημένοι από την παρακμή της πόλης την τελευταία δεκαετία αποτελεί μονόδρομο: αποστρατεία των μέχρι σήμερα κυρίαρχων παρατάξεων του παλαιού κατεστημένου. Είχαν την ευκαιρία τους, βιώνουμε τα αποτελέσματα.

Νεότερη Παλαιότερη