Από πού πάνε για το...παγκόσμιο τοπόσημο;

001Ολοκληρώθηκαν πριν μερικές ημέρες οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Βίλα Ιόλα. Να υπενθυμίσουμε ότι για να συμβεί αυτό η Δημοτική Αρχή έπρεπε να παραβεί για μια ακόμη φορά την απόφαση για την αγορά του ακινήτου που προβλέπει ρητά την απαγόρευση της εισόδου του κοινού στο κτήμα πριν ολοκληρωθούν τα αναγκαία έργα.


Του Στρατή Μαζίδη


Περιμέναμε την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων και την επίσημη ανακοίνωση για να εξάγουμε τα συμπεράσματά μας. Από ότι προκύπτει η Δημοτική Αρχή μολόνοτι ξόδεψε 31.000 ευρώ για μερικές ημέρες εκδηλώσεων, δεν κατάφερε να κερδίσει το στοίχημα. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν η συνηθισμένη των τελευταίων ετών και αντίστοιχη εκείνης των εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης στις αρχές του περασμένου μήνα. Αν ήταν όμως η Δημοτική Αρχή απλά να βρει ένα χώρο για μια από τα ίδια όσον αφορά την απήχηση και την ακτινοβολία, τότε δεν ήταν ανάγκη να ξοδέψει 3 εκ. ευρώ σε πρώτο χρόνο (και άλλα 5 εκ. για την ανακαίνιση). Μπορούσε απλά να διοργανώσει είτε ως Δήμος είτε μέσω Νομικού Προσώπου μερικές επιπλέον εκδηλώσεις. Ίσως βέβαια ο κόσμος να μην πρόσεξε την ειδική σήμανση στον κορμό του δένδρου που οδηγεί στο "παγκόσμιο τοπόσημο", του οποίου κανονικά οι όποιες εκδηλώσεις στον Ιόλα θα πρέπει να έχουν 4ψηφιο αριθμό προσέλευσης.


Επιπλέον αξίζει να υπογραμμιστεί ότι ο Δήμος Αγίας Παρασκευής που δεν έχει χρήματα να τηρήσει πρόσφατες δεσμεύσεις του (τις οποίες αρνείται και ο νοών νοείτω) ξόδεψε μέσα σε περίπου 40 ημέρες περί τις 85-90.000 ευρώ για εκδηλώσεις, αν συνυπολογίσουμε το Summertime, τις Πολιτιστικές Συναντήσεις της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και τις εκδηλώσεις στο κτήμα Ιόλα. Αν μάλιστα προσθέσουμε και τα έξοδα του ΠΑΟΔΑΠ για το Διαδημοτικό Φεστιβάλ Θεάτρου τότε ίσως ξεπεράσουμε τις 100.000 ευρώ.


Είναι λοιπόν προφανές ότι χρήματα υπάρχουν αλλά όχι για τις ανάγκες της πόλης. Τα πεζοδρόμια μπορούν να περιμένουν, η Μεσογείων μπορεί να διατηρεί το χάλι της, οι ασφαλτοστρώσεις το ίδιο, οι ελλείψεις (πχ αθλητικοί χώροι) να παραμείνουν... Ίσως οι άνθρωποι της Δημοτικής Αρχής έχουν επιλύσει τα προβλήματά τους και δεν αγγίζονται από την καθημερινότητα σε μια πολύ δύσκολη εποχή για όλους εμάς τους υπόλοιπους. Ωστόσο η λειτουργικότητα και η όψη μιας πόλης αποτελεί βασικό συστατικό του πολιτισμού της. Πολιτισμό αποτελεί επίσης η τήρηση των αποφάσεων. Σχεδόν το κάθε τι συνιστά πολιτισμό.


Αλλά και με αυτόν ακόμη τον Ιόλα πως ασχολούνται;


- Βγάζουν στον εκτυπωτή πινακίδες σήμανσης


- Αναρτούν μέτριας ποιότητας φωτογραφίες από τα κινητά τους


- Δεν υπήρχε καμία ουσιαστική ενημέρωση (δε θυμάμαι αν εστάλη το σύνηθες παραταξιακό sms όπως άλλες φορές) όταν αντίστοιχα άλλοι Δήμοι επενδύουν σημαντικά στην προβολή με κάθε τρόπο αυτών των εκδηλώσεων σε όλα τα επίπεδα και με όλους τους τρόπους όπως ακόμη και με τηλεοπτικά σποτς.


- Ικανοποιούνται με τους συνήθεις 200-300 θεατές, ο μεγάλος κορμός των οποίων ανακυκλώνεται στις εκδηλώσεις του Δήμου


- Ακούμε το Δήμαρχο τελευταία να μιλά για αποκατάσταση της μνήμης του Ιόλα. Για αυτό αγοράσαμε τη βίλα; Ο γνωστός συλλέκτης ήταν ένας πλούσιος άνθρωπος που αγαπούσε την τέχνη. Ούτε ήρωας πολέμου υπήρξε, ούτε σε κάποιο ιδιαίτερο γεγονός πρωταγωνίστησε και διαστρεβλώθηκε η μνήμη του. Πιθανοί συγγενείς του και όσοι κοντινοί του άνθρωποι βρίσκονται στη ζωή, αυτοί μπορούν να το πράξουν αν κρίνουν ότι χρειάζεται. Αλλά η προτεραιότητα του Δημάρχου πρέπει να είναι αυτή σε μια πόλη που στερείται χώρων, πεζοδρομίων, καθαριότητας, υποδομών (πχ κολυμβητήριο) πασχίζοντας να ανασάνει και διαπιστώνοντας ότι ακόμη μια Δημοτική Αρχή αποδεικνύεται πως δεν πέτυχε σε τομείς όπου άλλοι Δήμοι έχουν φύγει μπροστά;


- Δεκαπέντε ολόκληρους μήνες μετά την απόφαση αγοράς της Βίλας και ακόμη δεν έχουν παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη πρόταση - σχέδιο για το αύριο της Βίλας Ιόλα. Απεναντίας ακούσαμε τον ανεξάρτητο σύμβουλο, κ. Χατζηανδρέου να δηλώνει ότι σκοπεύει να φέρει μόνος μια δική του πρόταση για τη βίλα και το Δήμαρχο να απαντά πως την περιμένει με χαρά! Εδώ όμως δεν πρόκειται για διαγωνισμό πχ νέου σήματος του Δήμου. Σαφέστατα τιμά τον Κώστα Χατζηανδρέου να υλοποιήσει την πρωτοβουλία του αλλά δεν περιποιεί τιμή για τη Δημοτική Αρχή, αντίστοιχα μεταφράζεται σε αποτυχία της καθώς από τον Ιούλιο του 2017 ή μάλλον το καλοκαίρι του 2014 οπότε ξεκίνησε η διαπραγμάτευση έως σήμερα, μεσολάβησε ικανός χρόνος για την εκπόνηση ενός σχεδίου για το αύριο.


- Ακόμη ο Δήμος δεν έχει καταφέρει να αποφασίσει πως θα λειτουργήσει ο Ιόλας. Θα τον εντάξει σε υφιστάμενο Νομικό Πρόσωπο; Σε μια αντιδημαρχία Πολιτισμού ή θα κινηθεί, όπως είναι το λογικό, για να λειτουργήσει ως ανεξάρτητο Νομικό Πρόσωπο που θα μπορούσε να πάρει πάνω του, υπό προϋποθέσεις, όλον τον πολιτισμό;


- Είχαμε επισημάνει σε άρθρο μας «Απευθείας αγορά του Ιόλα – Εμείς όμως μπορούμε να οδηγήσουμε τη Ferrari;» ορισμένα ζητήματα. Φαίνεται πως επιβεβαιωνόμαστε.


- Επίσης ανακαλύψαμε μια νέα ισοτιμία €:€ αφού η απάντηση του Δημάρχου σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν ότι αν δεν αγοράζαμε τον Ιόλα, δε θα λαμβάναμε την επιχορήγηση των € 2,5 εκ για την ανακαίνισή του, η οποία θα στοιχίσει εξ όσων ακούμε συνολικά € 5 εκ, συν τα € 3 εκ. της αγοράς μας κάνει 8 € εκ., δηλαδή θα χάναμε την ευκαιρία να δώσουμε 8 εκ. για να πάρουμε 2,5 εκ.


Μάλλον η πινακίδα του Δήμου Αγίας Παρασκευής δεν οδηγεί στο...παγκόσμιο τοπόσημο.

Νεότερη Παλαιότερη