Κάτι..."αλλάζουνε" στην Αγία Παρασκευή; Οι πρώτες εντυπώσεις

petrino-allazoume-1Δε γνωρίζω αν η καλή ημέρα φαίνεται από το πρωί, πάντως το ενδιαφέρον αύριο φάνηκε το απόγευμα της Παρασκευής στο Πέτρινο κτίριο του Πολιτιστικού Πάρκου "Σταύρος Κώτσης" όπου παρουσιάστηκε η νέα κίνηση "Αλλάζουμε - Ενεργοί Δημότες Αγίας Παρασκευής" στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι, Γιάννης Μυλωνάκης, Μαρία Ρεμπούτσικα, Ελισάβετ Πετσατώδη και Γιάννης Λογοθέτης.


Του Στρατή Μαζίδη


Αν προχωρήσουμε σε μια ακτινογραφία των όσων διαδραματίστηκαν κατά την παρουσίαση του «Αλλάζουμε» τότε αντιλαμβανόμαστε ήδη κάποιες αλλαγές σε αρκετά επίπεδα. Η πρώτη εντύπωση που σχημάτιζε κανείς είναι πως της συγκέντρωσης είχε προηγηθεί πολλή δουλειά. Ακόμη και αυτή η επιλογή της τοποθεσίας, το Πέτρινο, σηματοδότησε μια πρώτη αλλαγή σε σχέση με τους συνηθισμένους χώρους που είθισται να φιλοξενούν αντίστοιχες πρωτοβουλίες. Η παρουσίαση ξεκίνησε χωρίς ιδιαίτερες καθυστερήσεις και κανείς από τους επτά ομιλητές δεν κούρασε τους παρευρισκομένους. Άξιο αναφοράς ότι μοιράστηκε σχετικό ενημερωτικό κιτ με έντυπα από ανακυκλωμένο χαρτί σε εκπροσώπους τοπικών και μη, ΜΜΕ.


Η επιλογή του ονόματος «Αλλάζουμε» με το Α αντεστραμμένο σε ενεστώτα χρόνο, προφανώς δηλώνει το συνδυασμό της ανατροπής μιας κατάστασης που ήδη διαδραματίζεται αντί να αποτελεί μια αόριστη χρονικά μελλοντική υπόσχεση.


Το γεγονός ότι στο πάνελ μαζί με τους τέσσερις ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους βρίσκονταν τρεις ακόμη συνδημότες μας, που οι περισσότεροι ίσως δε γνωρίζουμε, υποδηλώνει τη διάθεση μιας αλλαγή στην πράξη. Τα δύο από τα τρία αυτά νέα πρόσωπα, αποτελούν ενεργά μέλη τοπικών συλλόγων σε γειτονιές της πόλης δίνοντας ίσως ένα πρώτο δείγμα ανταπόκρισης των ιστών της Αγίας Παρασκευής.  Η όλη παρουσίαση περνούσε το μήνυμα της ομαδικότητας και πως δεν πρόκειται για μια πρωτοβουλία με κύριο χαρακτηριστικό το «ενός ανδρός αρχή» με βασικό συστατικό το συγκεντρωτισμό όπως είχαμε συνηθίσει στην Αγία Παρασκευή τις τελευταίες δεκαετίες.  Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων στο τέλος της παρουσίασης. Δεν μονοπώλησε κανείς τις απαντήσεις αλλά υπήρχε ένας ισομερής διαμοιρασμός ανάμεσα στα επτά άτομα του πάνελ.


Η όλη εικόνα από το όνομα της κίνησης και τα επιμελημένα έντυπα μέχρι την παρουσίαση, το ηλεκτρονικό στήσιμο με το livestream, τα πρόσωπα και το περιεχόμενο απέπνευσαν αυτό στο οποίο αποσκοπούσαν οι οικοδεσπότες. Φρεσκάδα, καινούρια ήθη και έθιμα.


Και βέβαια ερχόμαστε στο ζητούμενο. Πρόκειται για προάγγελο δημοτικής παράταξης που θα διεκδικήσει το Δήμο Αγίας Παρασκευής το 2019; Η απάντηση που έλαβα ρωτώντας έναν εκ των τεσσάρων στο περιθώριο της παρουσίασης ήταν η εξής:


«Έχουμε διαπιστώσει το αντιπολιτευτικό έλλειμμα που έχει οδηγήσει σε πλήρη ανεξέλεγκτη διοίκηση από τη Δημοτική Αρχή. Αποφασίσαμε λοιπόν οι τέσσερίς μας να συνενώσουμε τη φωνή και τη δράση μας για το καλό της Αγίας Παρασκευής αντί για μεμονωμένη δράση. Όσο για το αύριο, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά για τη συνέχεια».


Φυσικά ο καθένας μας καταλαβαίνει αρκετά περισσότερα. Μιλώντας με έναν έμπειρο στα αυτοδιοικητικά θέματα και ζητώντας τη γνώμη του,  μου απήντησε ότι «αν με ρωτούσαν ποια είναι η άποψή μου για το σχεδιασμό και το ξεκίνημα μιας κίνησης που φιλοδοξεί να διαχειριστεί το αύριο της Αγίας Παρασκευής, νομίζω ότι ελάχιστα πράγματα θα έκανα διαφορετικά». Ένα όμως είναι το βέβαιο, την ενδιαφέρουσα Παρασκευή διαδέχεται από αύριο μια υψηλή σε απαιτήσεις Δευτέρα. Οι «Αλλάζουμε» καλούνται τώρα να υπερβούν τον πήχυ των προσδοκιών που έθεσαν. Η πόλη χρειάζεται το νέο αρκεί μια από τις ερμηνείες του να είναι και το διαφορετικό.

Νεότερη Παλαιότερη