Τα αδέλφια από την Μικρά Ασία που συσκεύασαν για πρώτη φορά τον χαλβά

xalvas

Ο διωγμός από τους Τούρκους και το στήσιμο της επιχείρησης στη Θεσσαλονίκη

Αποτελεί το γλύκισμα το οποίο και έχουμε ταυτίσει με την Σαρακοστή. Δεν λείπει από κανένα τραπέζι την Καθαρά Δευτέρα ενώ κατατάσσεται και στην κατηγορία των υγιεινών προϊόντων που δίνει σημαντικά στοιχεία στον οργανισμό μας. Ο λόγος για τον «Μακεδονικό χαλβά» ο οποίος αποτελεί μια παράδοση πολλών χρόνων.

Η ιστορία ξεκινά το 1922 όταν τρία αδέλφια από το Ικόνιο της Μικράς Ασίας θα φθάσουν στη Θεσσαλονίκη έπειτα από τον διωγμό του ελληνικού πληθυσμού. Ο Κωνσταντίνος, ο Ελευθέριος και ο Σάββας έπειτα από πολλές ταλαιπωρίες θα φθάσουν στην Ελλάδα με τις οικογένειες του και το όνειρο για μια καλύτερη ζωή. Ο πατέρας τους Νικόλαος Χαΐτογλου ήταν χαλβαδοποιός στη Μικρά Ασία έτσι για εκείνους αποτέλεσε μονόδρομο η ενασχόληση τους με το συγκεκριμένο προϊόν. Ο ίδιος δεν κατάφερε να διαφύγει, βρέθηκε από τους Τούρκους και κακοποιήθηκε μέχρι θανάτου.

Η πρώτη μικρή επιχείρηση στη Θεσσαλονίκη

Το 1924 θα δημιουργήσουν μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση και έτσι θα ξεκινήσουν όλα. Πρόκειται για ένα μαγαζί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην πλατεία Άθωνος το οποίο έγινε και η έδρα της βιοτεχνίας. Εκεί ξεκίνησε και η παραγωγή του χαλβά με το ταχίνι που αποτελούσε την βασική πρώτη ύλη του. Το ζύμωμα εκείνη την εποχή γινόταν παραδοσιακά με το χέρι.

Οκτώ χρόνια μετά τα εγκαίνια στην Άθωνος, η παραγωγή μεταφέρεται σε νέα μονάδα που χτίστηκε στην οδό Δάμωνος. Η επιχείρηση καθ’ όλη τη δεκαετία του 1930 λειτουργεί κανονικά και συνεχίζει να αναπτύσσεται.

Τα δύσκολα θα έρθουν με την έναρξη του πολέμου όπου το εργοστάσιο θα επιταχθεί από τον στρατό. Στην κατοχή οι Γερμανοί επίταξαν όλη την παραγωγή της σταφίδας προκειμένου να την δίνουν στους στρατιώτες όπως και τα προϊόντα του χαλβά. Το εργοστάσιο φυσικά υπολειτουργούσε και η λειτουργία του θα αρχίσει πάλι κανονικά όταν η χώρα απελευθερώθηκε.

Πώς ονομάστηκε «Μακεδονικός χαλβάς»

Για την επιχείρηση ξεκινά μια καινούργια εποχή. Με ιδιόκτητο φορτηγό η εταιρεία αρχίζει να τροφοδοτεί με χαλβά την Αττική. Οι έμποροι συγκεντρώνονται στην αγορά του Ρέντη όπου περίμεναν να προμηθευθούν τον φημισμένο χαλβά. Όλοι περίμεναν τον φημισμένο χαλβά από την Μακεδονία. Κάπως έτσι απέκτησε και το όνομα «Μακεδονικός χαλβάς» ο χαλβάς Χαΐτογλου.

Το 1950 η εταιρεία αποφασίζει να προχωρήσει σε μια πρωτότυπη για την εποχή κίνηση. Ξεκίνησε την τυποποίηση του Μακεδονικού χαλβά σε μεταλλική συσκευασία.

Νίκος Χαΐτογλου: Ο άνθρωπος που θα εμπνευστεί την «Μακεδονοπούλα»

Μετά το θάνατο του Κωνσταντίνου Χαΐτογλου, τα δύο αδέλφια του, ο Ελευθέριος και ο Σάββας, διατήρησαν το εργοστάσιο, το οποίο πλέον παρήγε διάφορες ποικιλίες χαλβά, αλλά και θρεψίνη. Εκείνος όμως που θα γίνει η ψυχή της εταιρείας είναι ο Νίκος Χαΐτογλου, γιος του Κωνσταντίνου Χαϊτογλου. Θαναλάβει τα ηνία της εταιρείας και θα γίνει ο άνθρωπος που θα εμπνευστεί και το σήμα κατατεθέν της εταιρείας. Πρόκειται για μια γυναικεία φιγούρα, την Μακεδονοπούλα  με την οποία ταυτίστηκε ο Μακεδονικός  χαλβάς. Η Μακεδονοπούλα κοσμούσε το πρώτο λιθογραφημένο λευκοσιδηρό κουτί του χαλβά. Η εταιρεία έγινε γνωστή σε όλη την Ελλάδα ενώ ξεκίνησε και εξαγωγές.

O Νικόλαος Χαΐτογλου παντρεύτηκε την Όλγα Σιδεράκη και μαζί της απέκτησε δύο γιους, τον Κωνσταντίνο και τον Αλέξανδρο. Ο Κωνσταντίνος, από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου ασχολείται με τον τομέα εξαγωγών της εταιρείας ενώ ο Αλέξανδρος και εκείνος ως διευθύνων σύμβουλος ελέγχει την παραγωγή και την εσωτερική αγορά.

Η μεγάλη άνθηση την δεκαετία του ‘70

Η επιχείρηση θα γνωρίσει μεγάλη άνθηση την δεκαετία του 1970. Είναι η εποχή που θα χαρακτηρισθεί ως «χρυσή» για τις εξαγωγές της. Παράλληλα ξεκινούν μια δυναμική διαφημιστική καμπάνια η οποία έκανε τους Έλληνες να ταυτιστούν με το συγκεκριμένο προϊόν και να γίνει μια αγαπημένη διατροφική συνήθεια.

Το 1994, η εταιρεία θέτει σε λειτουργία τη νέα υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής χαλβά, που καλύπτει 12.000 τ.μ. Το 2004, ξεκινά η λειτουργία της νέας μονάδας επεξεργασίας σησαμιού και η παραγωγή παρθένου σησαμελαίου, για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Τρία χρόνια μετά το 2007 ολοκληρώνεται και η παραγωγική εγκατάσταση της νέας μονάδας επεξεργασίας σησαμιού και συσκευασίας ταχινιού.

Η απαγωγή από τα αδέλφια Παλαιοκώστα

Εκείνο που θα συγκλονίσει την οικογένεια είναι η απαγωγή του Αλέξανδρου Χαΐτογλου από τους αδελφούς Παλαιοκώστα. Ήταν στις 15 Δεκεμβρίου του 1995 όταν ο επιχειρηματίας πήγε στο σχολείο για να πάρει το παιδί του όπως έκανε κάθε μέρα.

Οι αδελφοί Παλαιοκώστα τον κράτησαν όμηρο για 80 ώρες μέσα σε ένα αυτοκίνητο, ώσπου τον άφησαν τελικά στα ΚΤΕΛ της Καρδίτσας.

Λίγο νωρίτερα, ο αδελφός του Κώστας είχε αφήσει σε ερημική τοποθεσία του νομού Φθιώτιδος 260.000.000 δραχμές (765.000 ευρώ).

Η υπόθεση όμως δεν έκλεισε εκεί. Απασχόλησε τη Δικαιοσύνη έως το 2010, καθώς η οικογένεια Χαΐτογλου αξίωσε αποζημίωση για τη ζημιά που υπέστη από παραλείψεις της ΕΛ.ΑΣ., χωρίς όμως να δικαιωθεί.

news.gr

Νεότερη Παλαιότερη