Δια βίου υποψήφιοι δήμαρχοι και "απαγόρευση" υποψηφιοτήτων

[caption id="attachment_66674" align="aligncenter" width="500"]safety-3095719_960_720 aimnotboy - pixabay[/caption]

Από την εκλογική αναμέτρηση του 2010 έως σήμερα, ο δήμος της Αγίας Παρασκευής παρατηρεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα μια σειρά διαφοροποιήσεων κι ανεξαρτητοποιήσεων αρκετές εκ των οποίων είχαν στο τέρμα της διαδρομής την προσδοκία μιας υποψηφιότητας για το δημαρχιακό θώκο.


Του Στρατή Μαζίδη


Αυτό συμβαίνει καθώς ορισμένα πρόσωπα, ειδικά από τις παρατάξεις που εκπροσωπού(σα)ν παραδοσιακά το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, θεωρούσαν ότι πρέπει να υπάρχει μια εναλλαγή στα πρόσωπα μετά από εκλογικές αποτυχίες εκτιμώντας πως η ευθύνη βαρύνει ως επί το πλείστον τον επικεφαλής.


Από την άλλη οι αειθαλείς πολιτικοί αρχηγοί των παρατάξεων αποχαιρετούν τα στελέχη τους όταν ανεξαρτητοποιούνται, ανταποδίδοντας τα...καλά λόγια στις πιο πολλές περιπτώσεις και μιλώντας για προσωπικές φιλοδοξίες.


Αλλά για δύο λεπτά. Ποιος είναι πιο φιλόδοξος; Αυτός που θέλει να δοκιμάσει; Ή εκείνος που μπαστακώνεται συμπεριφερόμενος ως ιδιοκτήτης όχι μόνο μιας παράταξης αλλά ενός ευρύτερου τοπικού πολιτικού χώρου δεσμεύοντάς τον για πολλά χρόνια με τις δικές του αντιλήψεις / προσεγγίσεις;


Κανείς δεν μπορεί να κρατά δέσμιο κανέναν. Κι αν κάποιοι εξελέγησαν, το χρωστούν και στα στελέχη τους, ενθυμούμενοι πως κι αυτοί δε γεννήθηκαν υποψήφιοι δήμαρχοι. Κάποιους διαδέχθηκαν, είτε ομαλά είτε άτσαλα.


Σε κάθε περίπτωση νομίζω πως ο κάθε ένας έχει το αναφαίρετο δικαίωμα του "εκλέγεσθαι", είτε είναι δια βίου υπουψήφιος είτε όχι.


Το αν ένας υποψήφιος μπορεί να έχει τύχη, αυτό είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων. Έχει δοκιμαστεί και κουβαλά φθορά; Είναι στο ξεκίνημά του; Συγκεντρώνει δίπλα του καλά στελέχη με διείσδυση στην τοπική κοινωνία; Έχει θετικό λόγο με εφαρμόσιμες προτάσεις ή στηρίζεται στην αποτυχία / καταγγελία των άλλων; Αναλαμβάνει πρωτοβουλίες; Υπερασπίζεται πράγματι τη νομιμότητα; Μπορεί να υποστηρίξει οικονομικά το εγχείρημα της δημιουργίας ενός σχηματισμού που θα φτάσει με αξιώσεις στις εκλογές; Θα επιλέξει τους κατάλληλους συνεργάτες; Θα λάβει ξεκάθαρες θέσεις ή θα το παίξει ισορροπιστής για να μη δυσαρεστήσει κανέναν έως του να εκμεταλλευθεί τους πάντες; Θα φέρει έναν αέρα ουσιαστικής και όχι για το θεαθήναι ανανέωσης;


 
Νεότερη Παλαιότερη