«Τοπόσημο» παγκοσμίου ασυνεννοησίας - Το σίκουελ του καλοκαιριού

[caption id="attachment_65840" align="aligncenter" width="500"]coltsfan - pixabay coltsfan - pixabay[/caption]

Ψηφίστηκε την Πέμπτη από το Δημοτικό Συμβούλιο η υποβολή πρότασης στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ "Δημιουργική Επανάχρηση Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας" για χρηματοδότηση ανάπλασης του κτήματος και του διατηρητέου κτιρίου της βίλας ΙΟΛΑ και προϋπολογισμό 4.248.741 € που αφορά σε εργασίες στο κτίριο και τον περιβάλλοντα χώρο.


Του Στρατή Μαζίδη


Η εξέλιξη της συνεδρίασης δείχνει ότι αποτέλεσε τη συνέχεια εκείνης του περασμένου Ιουλίου οπότε και αποφασίστηκε η αγορά της Βίλας Ιόλα με βασικό χαρακτηριστικό ότι τα ερωτήματα πλέον πληθαίνουν.


Εν προκειμένω:


- Ακούγαμε επί μισή ώρα υπάλληλο του Δήμου να μην περιορίζεται στα τεχνικά που τον αφορούν αλλά να διανθίζει την ομιλία του με προσωπικές απόψεις, εκτιμήσεις και προτροπές που όμως δε μας αφορούν.


- Μοιράστηκε μια εισήγηση στους δημοτικούς συμβούλους η οποία όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, Γιάννης Μυλωνάκης ήταν ελλειπέστατη αφού από τα 25 απαραίτητα έγγραφα, υπήρχε διαθέσιμο μόλις...ένα! Απουσίαζαν έγγραφα όπως ο υπολογισμός εσόδων, η οργανοτική δομή του φορέα διαχείρισης κ.ο.κ. Ωστόσο η πρόταση θα υποβληθεί την προσεχή Τρίτη. Συνεπώς δύο τινά συμβαίνουν, είτε τα έγγραφα δεν είναι ακόμη έτοιμα, είτε επίτηδες δε δόθηκαν στο Σώμα, το οποίο με τον τρόπο αυτό εκλήθη να δώσει λευκή επιταγή.


- Το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ "Δημιουργική Επανάχρηση Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας" περιλαμβάνει πέντε επιλογές:


2356


Αυτό που έχει σημασία να προσέξει κανείς ότι ενώ καθ'όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης γίνοταν λόγος για την πρώτη επιλογή, προς το τέλος ακούσαμε το ΓΓ του Δήμου να λέει πως αυτό μπορεί να μείνει ανοικτό!


Τι συμβαίνει εδώ;


Το πολύ απλό ότι η Δημοτική Αρχή ζητώντας 100% χρηματοδότηση τότε θα πρέπει το 20% να αξιοποιηθεί από ιδιώτη. Αν πάλι καταλήξει τελευταία στιγμή στην επιλογή 3, για να μην εισέλθει ιδιώτης, τότε το ποσοστό της μέγιστης χρηματοδότησης υποχωρεί μόλις στο 35%.


Σε κάθε περίπτωση και μέχρι τη χαραμάδα της τελευταίας στιγμής, που δημιουργεί σοβαρό προβληματισμό ως προς τον επαγγελματισμό που προσεγγίζονται ορισμένες διαδικασίες, τα περί χώρων ελεύθερων στην κοινωνία πάνε κατά 20% στις καλένδες και τους "κακούς" ιδιώτες.


- Ακούσαμε για ακόμη μια φορά να δίνονται συγχαρητήρια σε ανθρώπους που απλά έκαναν τη δουλειά τους για την οποία πληρώνονται από τους φορολογούμενους.  Επιπλέον ο Δήμαρχος επανέλαβε το γνωστό "πείτε μας μια καλή κουβέντα".


- Για πανοπροίκι 1,5 εκ ευρώ μίλησε ο δημοτικός σύμβουλος, Κώστας Τσιαμπάς.


- Ο προκάτοχος του Δημάρχου δήλωσε ότι θα πάει την υπόθεση στον εισαγγελέα διαφθοράς. Βέβαια αυτό θα πρέπει να το δούμε στην πράξη διότι και επί Γιαννακόπουλου απηύθυνε αντίστοιχες αυστηρές προειδοποιήσεις που όμως δεν προχωρούσε. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπογραμμιστεί η ένταση στο ύφος του Δημάρχου σε μια τέτοια πιθανή εξέλιξη. Είναι προφανές ότι η Δημοτική Αρχή φοβάται ορισμένα ζητήματα και όπως αρκετοί παροικούντες την Ιερουσαλήμ ισχυρίζονται, δίχως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο Ιόλας δε θα προχωρούσε. Δεν είναι τυχαίο ότι πέρασε στο ντούκου το περασμένο καλοκαίρι την εξέταση των ενστάσεων αντί να θριαμβολογήσει.


- Ειπώθηκε για πολλοστή φορά ότι ο Ιόλας είναι διαχρονικό αίτημα όλης της πόλης. Πώς προκύπτει αυτό το "όλης"; Διότι η μέχρι σήμερα εικόνα μόνο αυτό δε μαρτυρά. Έγινε κάποια μέτρηση; Αν ο Ιόλας είναι κάτι που το ήθελε όλη η πόλη σε τέτοιο βαθμό ώστε να περιοριστεί δραστικά το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Αγίας Παρασκευής τότε γιατί δεν προχώρησε ο Δήμαρχος το περασμένο καλοκαίρι στην τήρηση της προεκλογικής του δέσμευσης για δημοψηφίσματα στα σοβαρά θέματα όπως άλλωστε του συστάθηκε τόσο από το Μυλωνάκη όσο και από τη μείζονα αντιπολίτευση, ώστε να πετύχει ένα πανηγυρικό αποτέλεσμα και να κλείσει στόματα;


- Ο κ. Μυλωνάκης έκανε δύο πολύ σημαντικές ερωτήσεις, στις οποίες όμως δεν έλαβε καμία απάντηση:


α.  Στο πλαίσιο των επιλέξιμων δαπανών της παραγράφου 4.7.8 του προγράμματος σημειώνεται ότι:


Ενέργειες προβολής και προώθησης έως 0,5% καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες υποστήριξης για την υλοποίηση της πράξης έως 4% του επιλέξιμου Π/Υ


Ο δημοτικός σύμβουλος ρώτησε αν η Δημοτική Αρχή θα προχωρήσει σε αυτήν την ανάθεση, η οποία ισοδυναμή με € 100.000,00 (!) και ρώτησε τι έχει κάνει μέχρι σήμερα η έμμισθη σύμβουλος του Δημάρχου για τα προγράμματα ΕΣΠΑ. Θα πρέπει να επισημανθεί και η παρατήρηση του κ. Χατζηανδρέου ότι η σύμβουλος θα έπρεπε να βρίσκεται στη συνεδρίαση ώστε να απαντά στα ερωτήματα.


β. η δεύτερη ερώτηση ήταν αν η βίλα Ιόλα θα διατίθεται σε όποιον τη ζητά για να κάνει ό,τι θέλει


- Το ετήσιο λειτουργικό κόστος παρουσιάστηκε κατά προσέγγιση στα € 320.000,00. Δεν παρουσιάστηκε όμως το πως θα (υπερ)καλυφθεί.


- Οι κ.κ. Χατζηανδρέου και Σιδέρης άσκησαν για άλλη μια φορά σκληρή κριτική. Ο Κώστας Χατζηανδρέου ανέπτυξη μια ολόκληρη προβληματική κλείνοντας με το σχόλιο πως δεν επιτρέπονται προχειρότητες και πασαλείμματα. Ο κ. Σιδέρης μίλησε για έλλειψη ουσιαστικών στοιχείων και ασυνδετότητα αρκετών δράσεων του Δήμου με έννοιες όπως η λειτουργικότητα, η οικονομική βιωσιμότητα κ.ο.κ. υπογραμμίζοντας πως δε βλέπει διάθεση προς τούτο. Μάλιστα ξεκαθάρισε ότι η θετική του ψήφος στο να ζητηθεί χρηματοδότηση δε σημαίνει πως αποδέχεται πως ο φάκελος θα είναι άρτιος! Εντούτοις οι δύο άνδρες αρχίζουν να αντιμετωπίζουν αμφότεροι ένα σημαντικό πολιτικό κίνδυνο. Να περάσουν την εικόνα εκείνων που διαφοροποιούνται αλλά δε δαγκώνουν υπερψηφίζοντας στο τέλος τα πάντα. Ο κ. Χατζηανδρέου είχε μιλήσει πρόσφατα για ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες όσον αφορά την καλοκαιρινή ανάρτηση της απόφασης κτήσης της βίλας στη Διαύγεια, έκανε λόγο για μοναχική πορεία και διαφωνία με τον τρόπο διοίκησης. Ο δε κ. Σιδέρης που πρόσφατα σημείωνε ότι η συμπολίτευση ακόμη (!) δεν έχει γίνει ομάδα, αρχίζει να δίνει την εικόνα του δεξιού άλλοθι μιας Διοίκησης συμπλέουσας με το ΣΥΡΙΖΑ. Τι νόημα έχει όμως να διαφωνείς όταν στο τέλος της ημέρας αναφωνείς "ναι σε όλα";


- Βάλαμε το κάρο μπροστά από το άλογο, σχολίασε ο Κώστας Κρητικίδης που όμως το καλοκαίρι συνέβαλε σε αυτό το παράδοξο.


- Η πόλη φαίνεται ότι εισέρχεται σε εποχές οικονομικών μνημονίων με τον τρόπο, ο οποίος επελέγη να αποκτηθεί η βίλα, διότι υπήρχαν κι άλλες εναλλακτικές. Πχ να καταρτισθεί ένα σχέδιο, να χτυπηθούν πόρτες, να φτιάξουμε κάτι ολοκληρωμένο, να δούμε αν μπορούμε να το υποστηρίξουμε και μετά να προχωρήσουμε. Είναι δε τέτοιο το σφίξιμο ώστε προχθές ακούστηκε χωρίς να διαψευστεί πως το καρναβάλι που ετοιμάζει ο Δήμος θα είναι δραματικά οικονομικά περιορισμένο "επειδή πήραμε τον Ιόλα".


- Το βασικότερο όμως είναι ότι ο Δήμαρχος δε θα προλάβει να παίξει το χαρτί του Ιόλα στην εκλογική αναμέτρηση του 2019 έστω κι αν δεχόμασταν κατ' οικονομία ότι αποτελούσε αίτημα "όλης" της πόλης και πως οι δημότες δε δίνουν πρώτα βάση στις υποδομές και την καθημερινότητα που αποτελούν και τα στοιχειώδη γνωρίσματα μιας πολιτισμένης πόλης. Και αυτό γιατί όπως ειπώθηκε στην αρχική εισήγηση, τα όποια έργα δε θα ξεκινήσουν νωρίτερα από το 2020 για να ολοκληρωθούν το 2021.


- Φυσικά δε συνιστά επιτυχία η αγορά της βίλας Ιόλας όπως ακούστηκε πάλι χθες. Όταν αποτελείς το συμβαλλόμενο μέρος που βάζει το χέρι στην τσέπη και σε αυτήν την εποχή υπογράφεις την αγορά ακινήτου όχι με κάποια απώλεια του ιδιοκτήτη, όχι στα ίδια χρήματα, όχι με κάποιο κέρδος αλλά στο διπλάσιο κόστος, τότε αυτό αποτελεί επιτυχία του πωλητή. Κι η επιτυχία του ενός, τι είναι συνήθως για τον άλλο;


Εν κατακλείδι έχουμε μια πρόταση η οποία θα κατατεθεί προσεχώς αλλά κανείς μας δεν μπορεί να τη δει ολοκληρωμένη, ούτε όσοι κλήθηκαν να την ψηφίσουν. Έχει προκριθεί η πρώτη επιλογή του προγράμματος αλλά αφήνονται παράθυρα και για την τρίτη. Δημοτικοί σύμβουλοι ζητούν τα συμβόλαια αγοράς και με δικαιολογία την εκκρεμούσα μεταγραφή στο υποθηκοφυλάκιο (που δεν έχει καμία σχέση) δεν τους χορηγούνται. Το σίκουελ του καλοκαιριού δείχνει πως μάλλον πάμε για ένα...«τοπόσημο» παγκοσμίου ασυνεννοησίας και όχι ακτινοβολίας. Διότι αν θες παγκόσμια ακτινοβολία εκπονείς το αντίστοιχο πλάνο αφού πρώτα έχεις βρει και τα αντίστοιχης διεθνούς ακτινοβολίας πρόσωπα.


 
Νεότερη Παλαιότερη