Μιχάλης Γαβράς για ΙΟΛΑ: Όχι άλλο ένα "ΜΕΤΡΟ στην πλατεία"

iolas1


Στην τελευταία συζήτηση στο Δημ.Συμβούλιο (25.5.2017), με πρόταση-απόφαση της σημερινής δημοτικής αρχής συμπληρώθηκε το ποσό της 1ης δόσης για την απ' ευθείας αγορά του ΙΟΛΑ από τον Δήμο Αγίας Παρασκευής.


gavras22Του Μιχάλη Γαβρά


Απέναντι σ' αυτή την απόφαση, παρατηρήσαμε πως οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, με τις επιμέρους διαφοροποιήσεις τους, κινήθηκαν από την έκφραση επιφυλάξεων (θεμιτές) μέχρι την συγκεκαλυμμένη ή και απροκάλυπτη αρνητική τοποθέτηση.


Κανένας δεν ισχυρίζεται, πως η σημερινή οικονομική κατάσταση είναι η καλύτερη. Όλοι μας κακίζουμε ταυτόχρονα τις χαμένες ευκαιρίες των προηγούμενων άνετων οικονομικά περιόδων.


Η σημερινή δημοτική αρχή, προσεγγίζει διαφορετικά την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και για τούτο κρίνεται καθημερινά και θα κριθεί τελικά από τον λαό στις επόμενες εκλογές. Θεμιτές λοιπόν, οι όποιες κριτικές και σεβαστές οι επιφυλάξεις.


Αν υπάρχουν όμως συγκεκριμένες εναλλακτικές και αποτελεσματικές προτάσεις για τον τρόπο απόκτησής του, θα έπρεπε ήδη να έχουν κατατεθεί και συζητηθεί στο Δημ.Συμβούλιο. Και βέβαια είναι απορριπτική εξ αρχής η πρόταση του ιδιοκτήτη, να οικοπεδοποιηθεί το μισό οικόπεδο με αντάλλαγμα την μείωση του κόστους αγοράς της βίλας με ελάχιστο περιβάλλοντα χώρο.


Η Βίλα ΙΟΛΑ είναι ένα αδιαίρετο σύνολο, οίκημα και κήπος.


Στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να αποκτηθεί ο ΙΟΛΑΣ, δεν θα πρέπει να λείπει καμιά δημοτική παράταξη. Ο λόγος είναι προφανής:


Η αγορά του ΙΟΛΑ είναι μόνο το 1ο βήμα και αυτό φαίνεται να γίνεται τώρα. Η αποκατάσταση της βίλας και του κήπου και η συνακόλουθη αξιοποίησή του είναι το επόμενο και σημαντικότερο βήμα και αυτό δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί ούτε σε ένα ούτε σε τρία χρόνια.


Όλες οι παρατάξεις, που διεκδικούν να διοικήσουν τον δήμο στις επόμενες και μεθεπόμενες τουλάχιστον εκλογές, έχουν δυνητικά την πιθανότητα να διαχειριστούν την υπόθεση ΙΟΛΑ.


Ως εκ τούτου, θα πρέπει η αγορά να ψηφιστεί ομόφωνα επί της αρχής, καταδεικνύοντας την διαχρονικά ομόθυμη απαίτηση του Δημ.Συμβουλίου  για απόκτηση και διάσωση του ΙΟΛΑ από τη οικοπεδοποίηση και βεβαίως να κατατεθούν και να καταγραφούν για την ιστορία, οι επιφυλάξεις και οι ενστάσεις, όχι μόνο για τον τρόπο απόκτησης αλλά και σε άλλα θέματα.


Η Ιστορία και μάλιστα η τοπική Ιστορία είναι πολύ σκληρή και με ισχυρή μνήμη. Ας μην την υποτιμάμε. Είναι ζωντανή και καταδικαστική. Μετά από τόσα χρόνια, μετά από τόσες εκλογές και η στάση των παρατάξεων για το "ΜΕΤΡΟ στην πλατεία" καταφέρνει να γίνεται κεντρικό αντικείμενο προεκλογικής αντιδικίας. Ας μην προστεθεί και ο ΙΟΛΑΣ.


Κλείνοντας, σε όσους φίλους καλόπιστα εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την επόμενη μέρα της αγοράς, θα πω πως αυτοί οι προβληματισμοί είναι και δικοί μας. Είναι όμως της επόμενης μέρας. Αφού πρώτα έλθει στην ιδιοκτησία και δικαιοδοσία της πόλης και του δήμου.


Ο ΙΟΛΑΣ αποτελεί κατά την εκτίμησή μας "πολιτιστικό τοπόσημο, πανελλαδικής εμβέλειας και παγκόσμιας αποδοχής".


Είναι μια από τις μεγάλες ευκαιρίες για το τοπικό πολιτικό προσωπικό να αποδείξει πως δεν είναι όλοι ίδιοι, πως δημόσιο δεν σημαίνει κακός διαχειριστής, ερήμωση και εγκατάλειψη, πως δεν θα επιτρέψει να γίνει ο ΙΟΛΑΣ μια ακόμα "πληγή του Φαραώ". Είναι προσωπικά πρόσφατη η εικόνα της εγκατάλειψης των δημόσιων σήμερα θερινών ανακτόρων και το κτήμα στο Τατόι και κανένας δεν θα ήθελε μια τέτοια εικόνα, μια τέτοια κατάληξη για τον ΙΟΛΑ.


Θέλουμε να πιστεύουμε το "καλό σενάριο", πως η παγκόσμια αίγλη του ονόματος ΙΟΛΑ, μαζί με το τοπικό κίνημα, όπως εκφράζεται από τον Σύλλογο του Κοντοπεύκου, αλλά και οι διασκορπισμένοι σ' όλο τον κόσμο φίλοι του ΙΟΛΑ, καλλιτέχνες με διεθνή απήχηση και ερείσματα, θα ασκήσουν ιδιαίτερη πίεση στην όποια δημοτική αρχή να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.


Είναι στο χέρι όλων των δημοτικών παρατάξεων, να αποτρέψουν το "κακό σενάριο" και να υπηρετήσουν το "καλό σενάριο".


Να δούμε την Βίλα ΙΟΛΑ να ξαναποκτά την αίγλη που είχε κάποτε.


Να αποκτήσει την χρηστικότητα με την οποία μπορεί να προσφέρει πολλά, προς όφελος της τέχνης, της πόλης, των δημοτών της αλλά και της παγκόσμιας κοινότητας των φίλων της τέχνης.


Μιχάλης Γαβράς
·  π.Δημοτικός Σύμβουλος Αγ.Παρασκευής
·  π.Πρόεδρος Περιβαλλοντικού Πολιτιστικού Συλλόγου
Κοντοπεύκου-Παραδείσου-Πευκακίων Αγ.Παρασκευής
Νεότερη Παλαιότερη