Αφήνοντας τα σκουπίδια 6 ημέρες στον Υμηττό μετά το δρόμο..."ζωής" - Ζητώντας να τα μαζέψουν "εθελοντές" αντί οι υπηρεσίες που πληρώνονται

12782025_1114971845188643_761711251_nΤου Στρατή Μαζίδη


Υπάρχουν φορές που βλέπεις ορισμένα πράγματα να συμβαίνουν διαπιστώνοντας μια αναμεταξύ τους αντιφατικότητα. Όταν π.χ. η αποτυχία και η αδυναμία μετατρέπονται σε επιτυχία και περιβαλλοντική δράση.


Την περασμένη Κυριακή πραγματοποιήθηκε ο 4ος Δρόμος...«ζωής» και...«ανάδειξης» του Υμήττου. Οι συμμετοχές υπήρξαν πολλές, ωστόσο η διοργάνωση μάλλον έπασχε σοβαρά καθώς διαπιστώθηκαν πολλές παραλείψεις και ελλείψεις.


Σε επικοινωνία μου με την τ. αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος & Καθαριότητας, Ελένη Δάβαρη που ήταν στο βουνό, ενημερώθηκα με έκπληξη ότι:


> δεν υπήρχε ούτε ένα ασθενοφόρο σε περίπτωση που χρειαστεί κάτι


> εγκλωβίστηκαν επί αρκετή ώρα όσοι είχαν εκκλησιαστεί στην Ι.Μ. του Αι Γιάννη καθώς οι διοργανωτές δεν είχαν προβλέψει να αφήσουν μια οδό ανοικτή (ούτε προς τη Γραβιάς, ούτε προς τα Γλυκά Νερά) ή να εμποδίζουν από νωρίς την πρόσβαση στο βουνό. Επικράτησε πανδαιμόνιο, ήρθε κάποια στιγμή μια μηχανή της Τροχαίας που αφού είδε κι αποείδε τελικά άνοιξε το δρόμο προς Γραβιάς στο δεξί τμήμα, όπου οι αθλητές έτρεχαν και εισέπνεαν τα καυσαέρια των δικαίως εκνευρισμένων οδηγών ενώ όπως με ενημέρωσε αυτόπτης μάρτυρας παραλίγο να συμβεί και ατύχημα με δύο δρομείς.


> δεν υπήρχε συνοδεία, ει μη μόνο μια μηχανή πίσω από τον πρώτο αθλητή


> απουσία του Δήμου με το βάρος της ευθύνης να πέφτει στους εθελοντές του ΣΕΠΠΒΑΤΥ (που έχει άλλη αποστολή στο βουνό) και τα παιδάκια των Προσκόπων, από τα οποία μάλιστα κάποια χάθηκαν μέσα στο δάσος και τα βρήκαν οι πρώτοι


> ακούστηκαν πολλές διαμαρτυρίες από κόσμο στο βουνό για την όλη κατάσταση καθώς επίσης από εθελοντές της δασοπροστασίας του Χολαργού για μεγάλο αριθμό απορριμάτων


Άλλωστε ελάχιστες ημέρες πριν τη διοργάνωση που αναδεικνύει περισσότερο τις παθογένειες και τις ελλείψεις της πόλης της Αγίας Παρασκευής παρά το βουνό, ο ΠΑΟΔΑΠ αναζητούσε επειγόντως εθελοντές.


Σήμερα όμως ο ΠΑΟΔΑΠ που είχε τη βασική ευθύνη της διοργάνωσης έστειλε πρόσκληση καλώντας εθελοντές συγκεκριμένη ημέρα και ώρα στον Υμηττό για να τους δώσει σακούλες / γάντια και να μαζέψουν τα πλαστικά μπουκάλια νερού, που χρησιμοποίησαν οι δρομείς κατά τη διεξαγωγή της διαδρομής του βουνού. Η αναφορά ότι θα υπάρχει και όχημα για τη μεταφορά των σκουπιδιών υποδηλώνει και τον όγκο τους. Και η..."πρόσκληση" κλείνει ως εξής:


Η συμμετοχή σας είναι απαραίτητη!  Ελάτε να "ΑΝΑΔΕΙΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ"!


Τι μας λέει όμως επί της ουσίας ο ΠΑΟΔΑΠ;


18452291_1497987850220372_12917024_oΌτι επί σχεδόν μια εβδομάδα (από την Κυριακή μέχρι το ερχόμενο Σάββατο) τα πλαστικά σκουπίδια παραμένουν πάνω στο βουνό! Έτσι αναδεικνύουμε ως πόλη το βουνό, ως τόπο απορριμάτων επιβραβεύοντας εν τοις πράγμασι όσους κατά καιρούς πετούν μπάζα στην περιοχή, κάτι που το agiaparaskevi-guide.gr έχει καταγγείλει πολλές φορές και φωτογραφιζόμενοι στις απονομές;


Σε επικοινωνία που είχα με ανθρώπους οι οποίοι μεταβαίνουν καθημερινά στο βουνό, στο τμήμα που αυτοί επισκέπτονται δεν εντόπισαν τόσα πολλά μπουκάλια που να δικαιολογούν την παραπάνω πρόσκληση ενώ μου υπογράμμισαν πως πλησιάζει η χρονική περίοδος κατά την οποία πρέπει να αποψιλωθούν τα ξερόχορτα.


Σε κάθε περίπτωση, ο Δήμος Αγίας Παρασκευής διαθέτει υπηρεσία Καθαριότητας και Περιβάλλοντος ενώ πριν το Πάσχα επιδότησε με ένα σεβαστότατο ποσό το σωματείο των εργαζομένων στην πρώτη. Επιπλέον (και αυτή) η κυβέρνηση μας έχει στύψει στους φόρους για να συντηρεί το τεράστιο κράτος. Γιατί αναζητούνται λοιπόν "πρόθυμοι" να κάνουν τη δουλειά για την οποία άλλοι πληρώνονται;


Σε μια οργανωμένη πόλη, ήδη από το ίδιο απόγευμα, σιωπηλά οι υπηρεσίες θα είχαν καθαρίσει το βουνό. Αυτή είναι η δουλειά τους. Πού να ήξεραν οι αθλητές ότι τρέχοντας και πετώντας το μπουκάλι με το νερό, θα αναδείκνυαν το βουνό για λάθος λόγους διότι θα φαντάζονταν πως κάποια πράγματα στοιχειωδώς λειτουργούν.


Αυτές οι δράσεις προϋποθέτουν μήνες προετοιμασίας και σκληρής δουλειάς. Δεν είναι όλα φωτογραφίες και δελτία τύπου με αναφορές σε ονόματα. Αν δεν μπορείς να υλοποιήσεις κάτι ολοκληρωμένα μέχρι την τελευταία κρίσιμη λεπτομέρεια, τότε ίσως είναι καλύτερα να μην το αποτολμάς.


Το μόνο πάντως που δε θα είχε συμβεί σε μια οργανωμένο πόλη, θα ήταν να παρουσιάζεται η αδυναμία και η απουσία, ως ευκαιρία περιβαλλοντικής δράσης... Ανάδειξη του βουνού με λουστρίνι από την Αγίου Ιωάννου μάλλον δε συμβαδίζουν...

Νεότερη Παλαιότερη