Ο ουσιαστικός λόγος που βραβεύθηκε ο Γιάννης Σιδέρης

sideris

Πριν από λίγες ημέρες ο Δήμος Αγίας Παρασκευής κέρδισε το silver βραβείο στα «Best City Awards» για το Κινητό Πράσινο Σημείο, δόθηκαν συγχαρητήρια και τέλος. Είναι όμως έτσι;


Του Στρατή Μαζίδη


Επί της ουσίας πρόκειται για ένα βραβείο το οποίο ανήκει εξ ολοκλήρου στον αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Περιβάλλοντος, Γιάννη Σιδέρη διότι αυτής της μορφής οι ενασχολήσεις και δραστηριότητες του Δήμου αποτελούν υλοποίηση δικών του σχεδιασμών.


Ωστόσο αυτή η εξέλιξη δεν είναι συμπτωματική. Γιατί κέρδισε πχ βραβείο ο τομέας του Σιδέρη; Διότι πολύ απλά αυτός από την πρώτη ημέρα μπήκε με 3-4 ξεκάθαρους στόχους και έχει αφοσιωθεί σε αυτούς.


Ο κ. Σιδέρης έχει αρκετή δουλειά ακόμη. Η πόλη πονά στην καθαριότητα και οφείλει να βρει τις λύσεις ενθυμούμενος πως έχει εναντίον του δύο ακόμη παράγοντες. Ο πρώτος είναι η ασχήμια της πόλης, πχ τα πεζοδρόμια, η οποία επιτείνει τα προβλήματα όπου εντοπίζονται και ο δεύτερος οι ίδιοι οι κάτοικοι οι οποίοι πολλές φορές όχι μόνο δεν καθαρίζουν ούτε το πεζοδρόμιό τους αλλά λερώνουν και τα υπόλοιπα. Επιπλέον καλείται να βρει λύσεις για την καθαριότητα στον Υμηττό αλλά και να εφαρμόσει το Νέο Κανονισμό Καθαριότητας που ο ίδιος εισήγαγε με πρώτο και καλύτερο πεδίο δόξης την πλατεία Κοραή.


Εντούτοις τρέχει κάποια σοβαρά και χρόνια ζητήματα. Η αγορά ιδιόκτητου χώρου για να στεγαστούν τα οχήματα της καθαριότητας, το πράσινο σημείο, ο σταθμός μεταφόρτωσης αποτελούν ανοικτά θέματα τα οποία ενέταξε στην ημερήσια διάταξη και εργάζεται πάνω σε αυτά. Επίσης εγκατέστησε τους πρώτους βυθιζόμενους κάδους στην πόλη, κάτι που ελπίζουμε να το επεκτείνει διότι βοηθά σημαντικά στη σημαντική βελτίωση της εικόνας.


Ο στόχος του είναι ξεκάθαρος. Προσπαθεί να εισαγάγει δεδομένα σύγχρονων ευρωπαϊκών πόλεων στις υποδομές και τις καθημερινές λειτουργίες της καθαριότητας του δήμου εστιάζοντας σε ορισμένα κομβικά σημεία.


Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής γνωρίζουμε τι μεγάλα θέματα τρέχει; Όχι.


Τι κάνει πχ για το θέμα του Δημαρχείου; Τίποτε. Πληρώνουμε 22.000 ευρώ το μήνα κάνοντας κάποιους πλούσιους όταν καλύτερο κτίριο 200 μέτρα πιο μακριά, με περισσότερες υποδομές είναι ελεύθερο και νοικιάζεται με 4.000 ευρώ ή αγοράζεται με 1,5 - 2 εκ.


Πού βρισκόμαστε δύο χρόνια μετά την αλλαγή της Δημοτικής Αρχής στο θέμα του κολυμβητηρίου; Η δειγματοληψία όφειλε να γίνει μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του 2014 και να προκριθεί η πολυδιάσταση πρόταση του Γιώργου Καράμπελα το οποίο θα έδινε στο δημότη έναν αθλητικό-πολιτιστικό πολυχώρο και στο Δήμο Αγίας Παρασκευής ακίνητα. Αντ' αυτού γεμίζει χόρτα και οι περίοικοι ξεκινούν τοπικό κίνημα διαμαρτυρίας.


Εν ολίγοις ο κ. Σιδέρης βραβεύθηκε διότι ασχολείται σοβαρά, μιλά ήπια, ακούει την κριτική δίχως να τσιτώνει, έχει συγκεκριμένο πλάνο και εργάζεται πάνω σε αυτό πιστά. Άρα η βράβευσή του ήταν αναμενόμενη.


Αυτό που δεν είναι αναμενόμενο, είναι η φήμη πως θα απομακρυνθεί από την αντιδημαρχία. Εικάζω πως αν δεν αποτελεί δική του επιθυμία (λίγο οξύμωρο όταν έχει ανοίξει σημαντικές υποθέσεις) τότε μάλλον θα πρόκειται για κακόγουστο ανέκδοτο σαν αυτά που κυκλοφορούν πάντοτε πριν από δημοτικούς ανασχηματισμούς.

Νεότερη Παλαιότερη