Πεζοδρόμηση της Γιαβάση στην πλατεία Αγίας Παρασκευής - Δύο σημεία που πρέπει να δούμε

plateia

Ξεκίνησε και φέτος η πεζοδρόμηση της Ευεργέτου Γιαβάση στο τμήμα από την οδό Ηρώων Πολυτεχνείου μέχρι την οδό Στρατηγού Τόμπρα τις ημέρες Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή από τις 7:00μμ έως τις 6:00πμ της επομένης. Το μέτρο εφαρμόστηκε πέρυσι με επιτυχία λύνοντας αρκετούς πονοκεφάλους, ιδίως για τους γονείς.


Του Στρατή Μαζίδη


Η πεζοδρόμηση της Γιαβάση αποτελεί μια από τις κινήσεις εκείνες που μπορεί να κάνει άμεσα ο Δήμος Αγίας Παρασκευής προς όφελος των δημοτών δίχως κόστος και άμεσα.


Ωστόσο υπάρχουν δύο ζητήματα τα οποία ανέδειξε η περυσινή εμπειρία και θα ήταν χρήσιμο τα αρμόδια στελέχη του Δήμου να τα εξετάσουν:


> Αντί των γλαστρών και των πινακίδων, θα ήταν καλύτερο να τοποθετηθεί μια μπάρα. Δεν ήταν λίγες οι φορές πέρυσι όπου είδαμε αρκετούς να μετακινούν κάποιο από τα εμπόδια ώστε να περάσουν στον κλειστό χώρο για να παρκάρουν το όχημά τους.


> Θα πρέπει τα καταστήματα, των οποίων υπήρξε αίτημα η πεζοδρόμηση τα Σαββατοκύριακα, να σεβαστούν και να διαφυλάξουν την πρωτοβουλία. Δε γίνεται να βλέπεις συγκεκριμένα μηχανάκια τα οποία ευνοούνται άμεσα από το μέτρο αυτό να εισέρχονται στον πεζόδρομο και μάλιστα ανάποδα (όπως ανάποδα κινούνται σε όλη την πόλη και θα πρέπει επιτέλους κάτι να γίνει), όταν άλλο κατάστημα, εκτός της πεζοδρόμησης είχε δώσει ρητή εντολή στους οδηγούς του να μην εισέρχονται στο πεζοδρομημένο τμήμα.


Οι υπεύθυνοι του Δήμου θα πρέπει να είναι απόλυτοι στην εφαρμογή του μέτρου μέχρι κεραίας. Οι ψιλοπαραβιάσεις δεν μπορούν να είναι ανεκτές καθώς πολλαπλασιάζουν τον κίνδυνο ενός ατυχήματος όταν οι πεζοί κυκλοφορούν πιο χαλαροί στο εν λόγω τμήμα. Επίσης δε γίνεται η πόλη να παίρνει το όποιο ρίσκο, έστω και λίγο εν προκειμένω, αλλά κάποιοι να μη θυσιάζουν τη βολή τους.


Τέλος τίθεται και ένα άλλο ζήτημα ασφαλείας που δεν αφορά την πεζοδρόμηση καθεαυτή αλλά το γενικότερο πλαίσιο της επισκεψιμότητας της κεντρικής πλατείας Αγίας Παρασκευής.


Υπάρχει ένα θέμα ορατότητας και φωτισμού στο τμήμα του πρασίνου από τα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων μέχρι το θεατράκι. Αρκετά παιδιά συνηθίζουν να παίζουν εκεί ενώ οι γονείς τους κάθονται στην πλατεία. Μολονότι τους χωρίζουν μόλις 25-30 μέτρα, εντούτοις η οπτική επαφή είναι δύσκολη και σε ορισμένα σημεία αδύνατη. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου πρέπει να εξετάσουν την κατάσταση και να τη βελτιώσουν.

Νεότερη Παλαιότερη