Γιώργος Γεωργίου: Ο νεοαναγερθείς ναός Αγίων Αναργύρων, το κόσμημα των Πευκακίων!

agioi anargyroi peykakiwn


Ο ΝΕΟΑΝΑΓΕΡΘΕΙΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ, ΤΟ ΚΟΣΜΗΜΑ ΤΩΝ ΠΕΥΚΑΚΙΩΝ !


georgiouΤου Γιώργου Γεωργίου
Επίτιμου Προέδρου Συλλόγου Πευκακίων


H Συνοικία των Πευκακίων κατάφερε ύστερα από την ευγενική δωρεά συμπολίτισσάς μας, με την εμπνευσμένη καθοδήγηση του υπευθύνου ιερέως του παρεκκλησίου Πατρός Σταύρου Τρικαλιώτη, σε αγαστή συνεργασία με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τον Σύλλογο Ανεγέρσεως του νέου ιερού ναού Αγίων Αναργύρων-Αγίου Ευθυμίου, και την συμβολή του αείμνηστου Προέδρου Θάνου Βρακόπουλου, να οικοδομήσει ένα περικαλλή Ναό σε μια υπέροχη για την περιοχή τοποθεσία, που χωροταξικά πλαισιώνεται από ένα κατάφυτο μικρό πευκοδάσος.  Πέριξ του Ναού υπάρχει και η πρόβλεψη της πλατείας που θα πλαισιώσει τον χώρο.


Ο ναός δεν αποτελεί μονάχα πνευματικό καταφύγιο της Συνοικίας και ολόκληρης της Αγίας Παρασκευής, αλλά ένα πρότυπο, ιδιαίτερης καλαισθησίας αρχιτεκτονικό έργο και κόσμημα στην περιοχή. Ενας Ναός σαν κι αυτόν  θα συντηρηθεί για γενιές, θα υπάρχει για αιώνες,  και θα αποτελεί επίκεντρο της κοινωνικής, πνευματικής και πολιτιστικής ζωής της πόλης μας.


Είναι τέτοια η θέση του ναού και τόσο προσεγμένη και ακριβοπληρωμένη η κατασκευή του, που πολλοί πιστοί και πολίτες άλλων περιοχών θα τον επισκέπτονται όχι μόνο στις πανηγύρεις αλλά και σε πολλές λειτουργίες και εκδηλώσεις του.


Η ιδιομορφία και ιδιαιτερότητα  ενός Ναού σύμφωνα με μελέτες Αρχιτεκτόνων, που έχουν  κάνει σειρά μελετών και έχουν επιβλέψει ναούς, συνίσταται σε τρία σημεία: στον Τρούλο, στο Κωδωνοστάσιο ή καμπαναριό και στον περιαύλιο χώρο με την σύνδεσή του με τα σκαλοπάτια που θα του προσδώσουν μεγαλοπρέπεια και αίγλη. Αν ένα από τα τρία αυτά συστατικά στοιχεία δεν εκτελεστεί σωστά, η μεγαλοπρέπεια του ναού αισθητά μειώνεται. Στο Ναό μας τα 2 πρώτα στοιχεία αποτελούν κυριολεκτικά μεγάλη κατάκτηση αφού δόθηκε μεγάλη σημασία σε αυτά. Στο τρίτο και σημαντικότερο  σημείο που είναι το περιαύλιο και τα σκαλοπάτια του ναού δεν θα πρέπει να υπάρχουν εκπτώσεις. Αν τα σκαλοπάτια δεν είναι ανάλογα και μεγαλοπρεπή του Ναού, ο Ναός θα χάσει στην αίγλη και μεγαλοπρέπεια που του αρμόζει !


Επιπλέον ο περιβάλλων χώρος της προβλεπόμενης πλατείας θα πρέπει να εναρμονιστεί στην ύπαρξη και λειτουργικότητα του ναού για να αναδειχθούν τα δύο αυτά στοιχεία, ισόρροπα και αρμονικά και όχι το ένα σε βάρος του άλλου.


Η ύπαρξη των αναγκαίων σκαλοπατιών μπορούν να βοηθήσουν τον χώρο της πλατείας, μια που ενδεχομένως θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως μόνιμες εξέδρες υπαίθριων εκδηλώσεων θεατρικών ή μουσικών. Τίποτε, άλλωστε  δεν μπορεί να πάει χαμένο, όταν η μία δραστηριότητα μπορεί, θαυμάσια, να συμπληρώσει την άλλη !


Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η εισήγησή μας αυτή για την κατασκευή των αναγκαίων ως προς τη θέση του ναού σκαλοπατιών, θα εισακουστεί και ότι ο ναός δεν θα χάσει την αίγλη που του αρμόζει. Το αίτημα αυτό δεν είναι αίτημα μονάχα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, το υποστηρίζει στενά ο Σύλλογος των Πευκακίων, επώνυμοι Αρχιτέκτονες και Πολιτικοί μηχανικοί τόσο της Περιοχής, όσο και άλλων περιοχών που έχουν επιβλέψει ναούς, πρωτίστως όμως η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων της Συνοικίας που δεν δέχεται εκπτώσεις σε ένα θείο δώρο που κατέκτησε η Συνοικία και που ακόμη και με το δικό τους βαλάντιο, στηρίζουν !


Η ανέγερση αυτού του ναού θα είναι το σημαντικότερο  έργο σε όλη την ιστορία της Συνοικίας. Ο Θεός ευλόγησε την αγαθοεργία αυτών των ταπεινών ανθρώπων που εγκαταστάθηκαν στα Πευκάκια,  που με τα χέρια τους και προσωπική εργασία έφτιαξαν τον πρώτο πρόχειρο ναό, να αξιωθούν τώρα να δουν ένα μεγαλοπρεπές κόσμημα να στολίζει όλη την περιοχή, όλη την πόλη μας !


Ο ναός χτίστηκε χωρίς να ξοδευτεί ούτε ένα ευρώ από το Δημόσιο και  θα καλύψει ανάγκες γενεών και γενεών. Είναι έργο κόσμημα και θα πρέπει να δοθεί και η ανάλογη αίγλη και τιμή που του αρμόζει. Δεν ζητούμε  από τον Δήμο πρόσθετη χρηματοδότηση, ζητούμε   μόνο μια αξιοπρεπή παρέμβαση, διευθέτηση για να διασφαλιστεί η ιστορικότητα και μεγαλοπρέπεια ενός τέτοιου οικοδομήματος που θα συμπληρωθεί και από το τρίτο σημαντικό στην αρχιτεκτονική ιδιαιτερότητα του ναού, λόγω και του υψομετρικού σημείου, τα σκαλοπάτια του !


Όπως ο Θεός αποφάσισε να περιβάλλει την ωραία περιοχή των Πευκακίων με αυτό τον μοναδικό μεγαλοπρεπή ναό που της αξίζει, έτσι είμαι βέβαιος πως θα φωτίσει και τον νού και την αγαθοεργή σκέψη των ανθρώπων της Αυτοδιοίκησης,  να πράξουν το ορθό και δίκαιο ! Οι επόμενες γενιές, αιωνίως, θα τους ευγνωμονούν !!!

Νεότερη Παλαιότερη