Από πότε γίνεται διαφήμιση επιχειρήσεων σε μαθητικές παρελάσεις και κάποιοι στέκονται ψηλότερα από άλλους;

parelasi-2

Η κατάσταση στην Αγία Παρασκευή έχει περιέλθει σε τέτοιο τέλμα, ώστε πραγματικά να μην έχεις τη διάθεση να γράψεις για το παραμικρό, ειδικά όταν ο τόπος σου διαλύεται και δεν αντιδρά κανείς. Ωστόσο κάποια πράγματα δεν μπορούμε να τα παραβλέπουμε.


Του Στρατή Μαζίδη

Κατά τη σημερινή μαθητική παρέλαση, παρατήρησα δύο σημεία. Το πρώτο αφορά την παρέλαση και το δεύτερο μια φευγαλέα σκέψη που πέρασε από το μυαλό μου παρατηρώντας την εξέδρα των "επισήμων".


Σήμερα λοιπόν είδαμε για πρώτη φορά ένα Δήμο να διαφημίζει ιδιωτική επιχείρηση σε εκατοντάδες ανθρώπους. Επρόκειτο για συγκεκριμένη μονάδα που μετείχε για πρώτη (ή δεύτερη) φορά στη μαθητική παρέλαση και έπρεπε να...ενημερωθούμε από μκροφώνου το πότε ιδρύθηκε, πως αγαπά τα παιδιά μας, ότι είναι κοντά στους γονείς και πως προσφέρει πολύ καλές υπηρεσίες.


Παριστάμενοι γονείς δεν έκρυψαν τη δυσφορία τους για το διαφημιστικό σποτ ενώ αναρωτήθηκαν γιατί δε μετείχαν στην παρέλαση αντιπροσωπείες από τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Αγίας Παρασκευής και τα νηπιαγωγεία.


Έχω την αίσθηση ότι μια μαθητική παρέλαση κατά την οποία υποτίθεται πως τιμάς κάποιους που αγωνίστηκαν, δεν προσφέρεται για διαφημίσεις. Επικοινώνησα με ορισμένους νυν και τέως δημοτικούς συμβούλους. Άλλοι το είχαν παρατηρήσει μη κρύβοντας την ενόχλησή τους και έτεροι δεν το πρόσεξαν. Μάλιστα ένας εξ αυτών με ενημέρωσε ότι ενώ παρήλαυνε η συγκεκριμένη μονάδα, ο επιχειρηματίας έκανε ένα νεύμα ευχαριστίας προς κάποιο δημοτικό άρχοντα. Γιατί; Επειδή παρήλασε ή για όσα ακούστηκαν;


Προφανώς η εκφωνήτρια διάβαζε κάποιο συγκεκριμένο κείμενο, διότι όλα αυτά τα πληροφοριακά για την επιχείρηση της είχαν δοθεί έτοιμα. Έχουν γίνει κάποιες παρανοήσεις στο Δήμο ο οποίος ούτε διαφημιστικό media branch μπορεί να αποτελεί, ούτε πρακτορείο ειδήσεων. Άλλος είναι ο ρόλος του και τα θέματα που πρέπει να ενσκύψει.


Συνήθως στις παρέλασεις ακούμε κάποια στοιχεία για την επέτειο την οποία τιμούν, όχι διαφημίσεις.

Όσον αφορά την απουσία των Παιδικών Σταθμών επικοινώνησα με την πρόεδρό τους, κ. Μαργαρίτα Δημητρίου και με ενημέρωσε ότι υπάρχει από πέρυσι κάποιο ψήφισμα κάποιου ευρύτερου φορέα παιδαγωγών και βρεφονηπιοκόμων σε υπερτοπικό επίπεδο με το οποίο καταδικάζεται η συμμετοχή σε παρελάσεις διότι είναι αντιπαιδαγωγική (!), είναι μεγάλη η ευθύνη και χάνουν την αργία τους! Η πρόεδρος με ενημέρωσε πως και κατά την 28η Οκτωβρίου δεν είχαν μετάσχει οι ΠΑΙΣΔΑΠ. Ωστόσο σήμερα κατέστη περισσότερο φανερό αυτό, ίσως λόγω και του παραπάνω περιστατικού.


Ως πατέρας του οποίου η κόρη είχε παρελάσει πριν λίγα χρόνια με τους ΠΑΙΣΔΑΠ θα ήθελα να ξεκαθαρίσω πως δεν εντόπισα κάποια αντιπαιδαγωγική επίδραση στο παιδί ενώ ήταν κάτι που το είχε χαρεί πολύ μαζί με τις φίλες της. Καθώς λοιπόν ένα ψήφισμα, είναι απλά ένα ψήφισμα, νομίζω πως η Διοίκηση των ΠΑΙΣΔΑΠ μπορεί και πρέπει να ξαναδεί το θέμα, γιατί αυτές είναι εμπειρίες ζωής για μικρούς και μεγάλους. Άλλωστε δε μετείχαν πάντα όλες οι μονάδες των ΠΑΙΣΔΑΠ και η Μαργαρίτα Δημητρίου ήταν εκείνη που με τη ΔΕΒΣΑΠ είχε βάλει τα παιδιά στην παρέλαση.


Το δεύτερο που ήθελα να επισημάνω ήταν η εξέδρα των επισήμων η οποία στήθηκε για πρώτη φορά φέτος. Φαίνεται ότι κάποιοι πρέπει να ξεχωρίζουν από το λαό. Φρεσκολουσμένοι, καλοντυμένοι, με γυαλιά ηλίου κ.ο.κ. Όμως και μόνο ότι δέχεται κανείς να αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου συστήματος στο οποίο καλείται τα τελευταία έξι μνημονιακά χρόνια σε ρόλο διακοσμητικό-διεκπεραιωτικό να εκτελεί εντολές των ξένων έχοντας ελάχιστα περιθώρια αληθινής δράσης και πρωτοβουλίας, τον κάνει να ξεχωρίζει από τα πλήθη. Όσοι αγαπούν την Ελευθερία και τη Δημοκρατία, δεν αποδέχονται τέτοιους ρόλους. Αντίθετα όταν βλέπουν ορατό πια τον κίνδυνο να εξαφανιστούμε ως έθνος από το χάρτη της ιστορίας και να διαλυθούμε ως χώρα, πίνουν από το αθάνατο κρασί του 21. Τα υπόλοιπα θα έρθουν μόνα τους. Όπως τότε.

Νεότερη Παλαιότερη