Μ. Κοντοπούλου: Για εκείνους που θέλουν πραγματικά να προσφέρουν υπάρχουν πολλά πεδία δράσης

Με την κάτωθι επιστολή της η Δημοτική Σύμβουλος Μαρία Κοντοπούλου και αντιπρόεδρος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αγίας Παρασκευής, διατυπώνει τις απόψεις της για την προσφορά των ανθρώπων στα κοινά αλλά και τα εμπόδια που πιθανόν να συναντήσουν στο δρόμο τους.


Ακολουθεί η επιστολή:


kontopoulouΜε αφορμή τη πρόσφατη ανεξαρτητοποίηση μέλους του Δημοτικού Συμβουλίου, απο τη μεριά της συμπολίτευσης, μου γεννήθηκαν κάποιες σκέψεις που θα ήθελα να μοιραστώ.


Κατ´αρχάς για τους ανθρώπους εκείνους που θέλουν πραγματικά να προσφέρουν (στη πόλη τους, στους συμπολίτες, στο συνάνθρωπο) υπάρχουν πάρα πολλά πεδία δράσης, ανεξάρτητα με το εάν ανήκουν ή όχι σε επίσημη συλλογικότητα και ανεξάρτητα με το εάν η προσφορά τους αυτή είναι έμμισθη ή εθελοντική. Αν θες να προσφέρεις, απλώς το κάνεις. Αρκεί ο τομέας δράσης που επέλεξες να σε εμπνέει.


Στο οποιοδήποτε πεδίο επιλέξουμε να κινητοποιηθούμε, θα συναντήσουμε κίνητρα και εμπόδια. Ανθρώπους με τους οποίους θα ταιριάξουμε και πιθανώς να αποτελέσουν βοήθεια στο έργο μας, αλλά και ανθρώπους που δεν ταιριάζουν στην ιδιοσυγκρασία μας και οι οποίοι πιθανώς, εσκεμμένα ή μη, να εμφανιστούν ως εμπόδιο στο δρόμο προς το στόχο (ο οποίος είναι η προσφορά, ας μη το ξεχνάμε).


Το πώς θα αντιμετωπίσουμε το εκάστοτε εμπόδιο είναι καθαρά δική μας επιλογή. Άλλος θα αδιαφορήσει επικεντρωμένος στο στόχο του. Άλλος, είτε θα επηρεαστεί αρνητικά με αποτέλεσμα να γίνει το εμπόδιο ο... στόχος του (βάζοντας σε δευτερεύοντα ρόλο τον πρωταρχικό στόχο) είτε να γίνει αιτία να τα παρατήσει. Και βεβαίως υπάρχουν και κάποιες ελάχιστες περιπτώσεις που καταφέρνουν να... εμπνεύσουν το ίδιο το εμπόδιο. Σε αυτή την περίπτωση προϋποτίθεται η απόλυτη επίγνωση του ανθρώπου για το τί κάνει, γιατί το κάνει, και με ποιόν τρόπο το κάνει.


Ένα πεδίο δράσης είναι ακριβώς και μόνον αυτό: πεδίο δράσης. Δεν υπάρχουν στρατόπεδα, εκτός και αν θέλουμε, για τον οποιονδήποτε λόγο, να βλέπουμε στρατόπεδα. Κατά την ίδια αρχή, δεν υπάρχουν δρόμοι στρωμένοι με ρόδα. Όταν όμως η προσφορά είναι για εμάς ένας στόχος που μας εμπνέει, καταφέρνουμε να ισιώσουμε τους... κακοτράχηλους δρόμους που μας οδηγούν εκεί, και να τους στρώσουμε είτε με άσφαλτο είτε με ρόδα. Η επιλογή είναι πάντα δική μας.

Νεότερη Παλαιότερη