Πλατεία Κοραή μόνο για να νοικιάζεται; Εννέα μήνες σε αυτά τα απαράδεκτα χάλια - Διαμαρτύρονται οι περίοικοι

korai-5

Πέρασε αρκετός καιρός από τότε που ασχοληθήκαμε για τελευταία φορά με την ντροπιαστική κατάσταση η οποία επικρατεί εδώ και εννέα (!) μήνες στην πλατεία Κοραή. Επανερχόμαστε με νέο κείμενο καθώς δεχθήκαμε αρκετές πιέσεις τόσο από τους περίοικους όσο και από γονείς των οποίων τα παιδιά αθλούνται σε καθημερινό επίπεδο σε παρακείμενο αθλητικό όμιλο.


Του Στρατή Μαζίδη


«Κάντε επιτέλους κάτι» αλλά τι μπορούμε να κάνουμε καθώς δεν είμαστε εμείς που λαμβάνουμε τις αποφάσεις;


Ήταν 24 Ιουνίου 2015 όταν το Agiaparaskevi-Guide.gr βλέποντας το κλείσιμο με λαμαρίνες να καταλαμβάνει πλήρως το όποιο πεζοδρόμιο προειδοποιούσε:


> ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΡΑΗ - Αυτή η εικόνα επιτρέπεται; (δείτε εδώ)


Ωστόσο δε δόθηκε καμία απάντηση ως προς το αν επιτρέπεται ή όχι και έτσι διαπιστώσαμε στις 8 Σεπτεμβρίου 2015:


> Πώς έγινε αυτό το ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ πράγμα κάτω από τη μύτη μας στην πλατεία Κοραή; (δείτε εδώ)


Τότε ευαισθητοποιήθηκε η αντιδήμαρχος Τεχνικών Εργών, κ. Πετσατώδη (χάρη στην οποία τηρήθηκε σκληρή στάση όσον αφορά τις παραβάσεις και την άδεια καθώς άλλοι εμφανίζονται πιο διαλλακτικοί) και επικοινώνησε άμεσα μαζί μου για να με ενημερώσει σχετικά. Ως εκ τούτου στις 9 Σεπτεμβρίου 2015 είχαμε μια σύντομη συνέντευξη μαζί της:


> Ελισάβετ Πετσατώδη: οι αυθαιρεσίες στην πλατεία Κοραή δε θα περάσουν, επεβλήθησαν πρόστιμα και δε θα χορηγηθεί άδεια λειτουργίας (δείτε εδώ)


Οι αυθαιρεσίες μπορεί να μην πέρασαν, πρόστιμα να επεβλήθησαν και άδεια να μη χορηγήθηκε, πλην όμως οι πρώτες παρέμειναν δημιουργώντας προβλήματα και εκθέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των διερχομένων.


Η ιστοσελίδα μας είχε εγκαίρως κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, αλλά κανείς δεν έσπευσε να σταματήσει τα όσα γίνονταν. Ας μη μας διαφεύγει πως η Πολεοδομία ελέγχεται από το Δήμο και θα μπορούσε κάλλιστα να σταματήσει τα όποια έργα απελευθερώνοντας τα πεζοδρόμια από τις λαμαρίνες.


Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής προτίμησε να σπεύσει κατόπιν εορτής. Να πραγματοποιήσει αυτοψία (κάτι σαν τη νεκροψία) όταν το ζητούμενο είναι να προλάβουμε το κακό, όχι να το διαπιστώσουμε.


Μου λέει ένας περίοικος για να πάρετε μια γεύση:


«Υπάρχει αδιαφορία. Ο επιχειρηματίας έκανε τα έργα, δεν πήρε άδεια αλλά τι άλλαξε για μας; Η κατάσταση στην πλατεία Κοραή ήταν και παραμένει άθλια.»


Έχει απόλυτο δίκιο. Η κατάσταση στην πλατεία Κοραή ήταν και παραμένει άθλια.


Ο επιχειρηματίας προφανώς βλέποντας στις αρχές του φθινοπώρου ότι δεν προλάβαινε πλέον να ανοίξει, παράτησε κυριολεκτικά την επένδυσή του σε σημείο που έχει αρχίσει πλέον να ρημάζι αφού όπως μπορείτε να δείτε στις συνοδευτικές φωτογραφίες:


- είναι παρατημένα μήνες τα τσουβάλια με το χώμα ενώ ήδη ένα έχει ανοίξει δημιουργώντας λοφίσκο στο πεζοδρόμιο


- Οι πλαστικές κατασκευές που εξαφάνισαν το πεζοδρόμιο στο πλάι της Κοραή έχουν αρχίσει να αποσυναρμολογούνται με αποτέλεσμα να χύνονται σιγά σιγά τα βότσαλα προς τα έξω. Μόνο η θάλασσα μας λείπει ενώ όπως παρατηρεί κανείς εμποδίζουν και την πρόσβαση στα φρεάτια της ΕΥΔΑΠ. Τι θα συμβεί αν προκύψει μια έκτακτη ανάγκη και πρέπει να εργαστεί ειδικό συνεργείο;


Επίσης υλικά από τις εργασίες που είχαν γίνει πέρυσι, παραμένουν στο οδόστρωμα (γαρμπιλοχαλίκια).


Κι αναρωτιέται κανείς. Εννέα ολόκληροι μήνες και δεν ενδιαφέρεται κανείς να καθαρίσει έστω αυτό το χάλι το οποίο βλέπετε στις εικόνες; Μα τι στην ευχή; Δεν πέρασε ούτε ένας από τη Δημοτική Αρχή; Ούτε ένα στέλεχος του Δημοτικού Μηχανισμού; Τα οχήματα της καθαριότητας περνούν από εκεί συχνά καθώς υπάρχουν οι κάδοι. Δεν έχουν αναφέρει αυτή την άθλια εικόνα στους υπηρεσιακούς και πολιτικούς τους προϊσταμένους;


Προ αρκετών μηνών έγινε σημαντική συζήτηση και ξοδεύθηκαν ώρες στα δημοτικά συμβούλια για το Νέο Κανονισμό Καθαριότητας. Γιατί δεν επιβάλλονται τα προβλεπόμενα στην περίπτωση αυτή;


Είναι εικόνα πόλης αυτή;


Είναι τόσο δύσκολο να απελευθερωθεί το πεζοδρόμιο από τα καβαλημένα ΙΧ, να καθαριστεί τόσο αυτό όσο και το οδόστρωμα και να τοποθετηθούν απέναντι οι κάδοι απορριμάτων και ανακύκλωσης ώστε να χωρά τουλάχιστον κανείς να περάσει;


Επιπλέον επιτρέπεται οι κάδοι της ανακύκλωσης να ξεχειλίζουν σχεδόν κατά αποκλειστικότητα από συγκεκριμένα τελάρα και υλικά δείχνοντας ότι απλά κάποιοι στην περιοχή "αρκεί να μην τα έχουν στο κατάστημά τους";


Με την κατεύθυνση της οδού τι θα συμβεί; Εδώ και λίγα χρόνια αντιδρομήθηκε για ποιο λόγο; Για να κάνουν κάποιοι το γύρο της πλατείας όπως ανεβαίνουν τη Μεσογείων ή για να παρκάρουν παράνομα καβαλώντας τα πεζοδρόμια πηγαίνοντας κάπου εκεί κοντά; Γιατί αρκετοί δημότες που θέλουν να κινηθούν εντός πόλης δίχως να βγουν στην κεντρική λεωφόρο, όπως έκαναν κατά το παρελθόν, τώρα εξαναγκάζονται να παρανομούν;


Στα τέλη Νοεμβρίου είχαμε ενημερωθεί και δημοσιεύσει πως «Η τελευταία πληροφορία προ διμήνου σύμφωνα με την πλευρά του επιχειρηματία περιπλέκει το ζήτημα καθώς όπως ισχυρίζεται μετά από επίσκεψη στο Κτηματολόγιο προέκυψε πως ο Δήμος Αγίας Παρασκευής είναι αυτός ο οποίος πριν από αρκετά χρόνια καταπάτησε την ιδιοκτησία και πως το υπάρχον πεζοδρόμιο αποτελεί τμήμα της!» (δείτε εδώ). Ισχύει ή όχι; Αν ισχύει, τι έχει γίνει; Αν όχι, τι θα κάνουμε;


Εν τέλει η πλατεία Κοραή είναι πια μόνο για να εκμισθώνεται, να φέρνει χρήμα και όποιος μένουν εκεί ας πρόσεχαν; Διότι υπό άλλες προϋποθέσεις, κάποιες άλλες δημοτικές αρχές, διαφορετικές από τις δικές μας, θα είχαν δημιουργήσει εκεί μια μικρή παιδική χαρά ενώ όταν την ανέπλασε ο μακαρίτης Σταύρος Κώτσης δε φαντάζομαι ότι είχε κατα νου να την εκμισθώσει αλλά να τη χαίρονται οι περίοικοι.


Αν μια πόλη δεν μπορεί να προστατεύσει ένα μικρό αλλά ζωτικό σε έκταση πεζοδρόμιο, να καθαρίσει ένα σημείο, να επιβάλλει τα δέοντα και να αποκαταστήσει την ορθή τάξη, αδιαφορώντας εν χορώ είτε μιλάμε για τη Δημοτική Αρχή είτε για την Αντιπολίτευση συνολικά, τότε λυπάμαι, αλλά έχουμε σοβαρό πρόβλημα.


korai-1 korai-2 korai-3 korai-4
Νεότερη Παλαιότερη