Σε θέση οφσάιντ για το Σιστοβάρη

offside

Κύμα αντιδράσεων και σχολίων έχει προκαλέσει η χθεσινή αποκάλυψη ότι τελικά η γνωμοδότηση του νομικού κ. Μπάκα σχετικά με τη νομιμότητα της λειτουργίας του καταστήματος στο κτήμα Σιστοβάρη, έχει ήδη κατατεθεί και πρωτοκολληθεί από τις 14 Δεκεμβρίου του 2015.


Του Στρατή Μαζίδη

Ήταν μόλις στο περασμένο Δημοτικό Συμβούλιο της 28ης Ιανουαρίου όταν σε ερώτηση του δημοτικού συμβούλου Ανδρέα Γκιζιώτη αναφορικά με το αν έχει παραδοθεί ή όχι η γνωμάτευση και αν έχει πληρωθεί ο κ. Μπάκας, ο Δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος είχε απαντήσει πως πρώτα θα πρέπει να παραδοθεί η γνωμοδότηση και μετά να πληρωθεί.


Ωστόσο κατά τη χθεσινή συνεδρίαση και κατόπιν νέας ερώτησης ξανά από τον κ. Γκιζιώτη, ο Δήμαρχος ανέφερε πως η γνωμάτευση έχει πρωτοκολληθεί από τις 14 Δεκεμβρίου ισχυριζόμενος ότι η γραμματέας του, η οποία κατονομάστηκε, είχε αμελήσει με την καθημερινή αλληλογραφία να του υποδείξει ότι μέσα στην εισερχόμενη αλληλογραφία του συγκαταλεγόταν και το επίμαχο έγγραφο.


Αναδημοσιεύω τμήμα σχολίου του τ. Συμπαραστάτη του Δημότη, Στρατή Γραμματίδη:

Σήμερα το βράδυ αυτή την εύκολη αλλά διόλου θαρραλέα τακτική επέλεξε ο Δήμαρχος. Δήλωσε ότι αυτό που γνώριζαν ΟΛΟΙ οι παρεπιδημούντες την Ιερουσαλήμ από τα Χριστούγεννα, αυτός δύο μήνες μετά δεν το γνώριζε λόγω "αμέλειας" αμέσου υφισταμένου του. Ότι δηλαδή δεν τον ενημέρωσε γιά την παραλαβή στα εισερχόμενα συγκεκριμμένου εγγράφου,το οποίο βέβαια ήταν κανονικά στην θέση του μαζί με όλα τα υπόλοιπα επάνω στο γραφείο του. Το γιατί έπρεπε να τον ενημερώσει ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ γιά το έγγραφο αυτό, δεν μας το εξήγησε.


Με άλλα λόγια για ένα θέμα που οι παλαιάς κοπής πολιτικοί άρχοντες της Αγίας Παρασκευής έχουν αναδείξει σε μέγιστο πεδίο αντιπαράθεσης και τάχα σύγκρουσης με συμφέροντα, έχουμε εδώ και δύο μήνες τη γνωμάτευση για μια κλιμάκωση που μόνοι μας χρόνια τώρα επιδιώκουμε, αλλά (κάνουμε ότι) δεν το ξέρουμε.


Σε κάθε περίπτωση φαντάζει λίγο περίεργο όταν κατέχει κανείς μια συγκεκριμένη θέση να πρέπει να του υποδεικνύεται από υφιστάμενο, τι να δει και τι όχι. Θεωρητικά τα βλέπει όλα προσεκτικά και κάνει τον επιμερισμό αναλόγως της κρισιμότητας των εισερχομένων εγγράφων.


Εδώ λοιπόν συμβαίνουν δύο τινά καθώς ο Δήμαρχος εντοπίζεται να μιλά αντιφατικά ανάμεσα σε δύο διαδοχικές συνεδριάσεις. Είτε γνώριζε και ο ίδιος όπως όλοι οι «παρεπιδημούντες την Ιερουσαλήμ» πως η γνωμάτευση έχει κατατεθεί αλλά για λόγους που ο ίδιος ξέρει, απαντούσε διαφορετικά, είτε πράγματι δε γνώριζε, όντως χρειαζόταν να του υποδειχθεί ότι ανάμεσα στα χαρτιά που έχει μπροστά του υπάρχει και αυτό, οπότε θα πρέπει πλέον να περάσουμε σε άλλα πεδία προβληματισμού.


Κυκλοφορεί όμως ευρέως ότι τις τελευταίες ημέρες γίνονταν ερωτήσεις στην πόλη και δίδονταν απαντήσεις.


Πάντως είναι λίγο οξύμωρο ο κ. Μπάκας σε ένα θέμα για το οποίο έλαβε εντολή από το Δημοτικό Συμβούλιο, να έρχεται ένα πρωί με την τσαντούλα του, να αφήνει τη γνωμάτευση στο πρωτόκολλο, να λέει «χαίρετε» και να φεύγει. Νομίζω πως ο καθένας μας ως Μπάκας αφού ορθά θα πρωτοκολλούσε, θα έπαιρνε το ασανσέρ για να ανέβει έως το γραφείο Δημάρχου. Για να μη σας πω ότι θα του δίναμε και μια κόπια να μας την υπογράψει ότι παρελήφθη.


Η πρώτη κοινή απλή υπόθεση μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι για να έχουμε εδώ και δύο μήνες τη γνωμάτευση αλλά να μην το ξέρουμε ή να μη μας το υπέδειξε η γραμματέας, είναι πως μάλλον αυτά που περιγράφει μέσα μας αναγκάζουν να υλοποιήσουμε όσα στο παρελθόν εύκολα ως αντιπολίτευση υποστηρίζαμε. Άλλο να φωνάζω ότι πρέπει να κλείσει κάτι και διαφορετικό να αποφασίζω ο ίδιος δεκάδες άνθρωποι να περάσουν στην ανεργία και να προκύψει ακόμη ένα φάντασμα στην πόλη.


Η λύση για το Σιστοβάρη ήταν και παραμένει απλή. Έγγραφη δέσμευση των επιχειρηματιών ότι δε θα το διεκδικήσουν, συνεργασία με το Δήμο για διάθεση αιθουσών για εκδηλώσεις (κάτι για το οποίο τουλάχιστον ο ένας εκ των τριών είναι προθυμότατος) και εύρεση μιας φόρμουλας για μετά το 2024 η οποία είναι πολύ πιθανό να περιλαμβάνει την εκμίσθωσή του στα ίδια άτομα.


Τώρα λοιπόν θα πληρώσουμε την ιδεοληψία μας ως πόλη να αναδεικνύουμε πεδία αντιπαράθεσης άνευ πραγματικής σημασίας όταν όλοι οι άλλοι δήμοι προχωρούσαν, προόδευαν, έκαναν προκοπή και μας άφηναν ουραγούς.


Αλλά έστω κι έτσι, τελικά η γνωμάτευση «ανευρέθη». Προφανώς μέσα λέει κάτι που μας δυσκολεύει. Ωστόσο την πληρώσαμε. Εμείς τη ζητήσαμε. Θα τη γνωστοποιήσουμε στους δημότες για να μάθουμε κι εμείς τι λέει; Θα την υλοποιήσουμε ή τελικά την παραγγείλαμε "έτσι" και τώρα αναζητούμε έναν άλλο παρακαμπτήριο πολιτικό δρόμο για να αποφύγουμε το αδιέξοδο στο οποίο από μόνοι περιήλθαμε;

Νεότερη Παλαιότερη