«Συγγνώμη θα του δώσουμε € 5.000,00 για να κάνει το χόμπι του;»

pare

Η παραπάνω φράση ανήκει στην αντιδήμαρχο τεχνικών υπηρεσιών, Ελισάβετ Πετσατώδη κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπου αποφασίστηκε η επιχορήγηση τέως δημοτικού συμβούλου κι αντιδημάρχου με το ποσό των € 5.000,00 για τη συγγραφή πονήματος της ιστορίας της Αγίας Παρασκευής.


Του Στρατή Μαζίδη

Ας πιάσουμε όμως το νήμα από την αρχή διότι στη συγκεκριμένη περίπτωση εγείρονται σοβαρά ερωτηματικά τόσο ως προς την ευκολία διάθεσης του δημοσίου χρήματος αλλά και προσέγγισης των σημαντικών θεμάτων της πόλης, όσο και ως προς την πολιτική υποκρισία ορισμένων που καταγγέλλουν τη Δημοτική Αρχή για την οικονομική της διαχείριση αλλά στο προκείμενο, όχι απλά δεν είπαν το παραμικρό, αλλά υπερψήφισαν τη στιγμή που η συμπολίτευση μέτρησε τρεις βαρυσήμαντες απώλειες.


Κατά την "Έγκριση 14ης Αναμόρφωσης Προϋπολογισμού και Τεχνικού Προγράμματος οικονομικού έτους 2015" μεταξύ άλλων έγινε αντιληπτός από το δημοτικό σύμβουλο της Λαϊκής Συσπείρωσης, Ανδρέα Γκιζιώτη ο παρακάτω νέος κωδικός:


proy

Οι κ.κ. Σταθόπουλος και Βλάχος απήντησαν πως πρόκειται για ένα πόνημα που ετοίμασε (;), ετοιμάζει (;) - κανείς δεν κατάλαβε - ο τ. δημοτικός σύμβουλος και αντιδήμαρχος, και ότι αποφάσισαν μετά από συνάντηση μαζί του στο Δημαρχείο να το χρηματοδοτήσουν διότι δεν υπάρχει καταγεγραμμένη η ιστορία της πόλης.


Στην τοποθέτηση του κ. Γκιζιώτη ότι εδώ έχουμε ένα σοβαρό ζήτημα που απαιτεί κοινή συνεννόηση, επιστημονική συνεργασία και ορισμένες προϋποθέσεις, η απάντηση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν πως το εν λόγω άτομο είναι ένας «αξιότιμος κύριος» με χρόνια θητείας στα δημοτικά έδρανα και προσφοράς στα κοινά.


Καμία όμως πληροφορία επί του πονήματος. Υπάρχει; Δεν υπάρχει; Συγγράφεται αυτή τη στιγμή; Παρουσιάστηκε κάτι; Ένας σκελετός; Μια μεθοδολογία; Τίποτε απολύτως. Απεναντίας ένα τόσο σοβαρό θέμα θα περνούσε σιωπηλά κι αθόρυβα.


Τόσο σιωπηλά ώστε ακόμη και στελέχη της Δημοτικής Αρχής δεν το γνώριζαν όπως η αντιδήμαρχος Τεχνικών Εργων, Ελισάβετ Πετσατώδη η οποία αναρωτήθηκε:


«Συγγνώμη θα του δώσουμε € 5.000,00 για να κάνει το χόμπι του;»

Ουσιαστική απάντηση δεν έλαβε. Ωστόσο τόσο η ίδια όσο και η Μαρία Κοντοπούλου ψήφισαν λευκό στην αναμόρφωση ενώ ο Πάνος Γκόνης, νέος πλέον αντιδήμαρχος, απείχε.



Βασικές παρατηρήσεις


- Ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως η ιστορία της πόλης επιχειρήθηκε να περάσει σιωπηλά χωμένο κάπου μέσα στην αναμόρφωση αργά τη νύχτα, όταν και η πιο απλή εκδήλωση έρχεται ξεχωριστά στο Δημοτικό Συμβούλιο. Μέχρι και στελέχη της Δημοτικής Αρχής δεν το γνώριζαν. Γιατί;


- Τι σημαίνει η αναφορά ότι κάποιος υπήρξε επί σειρά ετών δημοτικός σύμβουλος και αντιδημάρχος; Πως φεύγοντας μπορεί a priori να ζητήσει ότι επιθυμεί λαμβάνοντάς το; Το συγκεκριμένο πρόσωπο, καθ'όλα σεβαστό, με εξαίρεση τα μνημονιακά τελευταία χρόνια, ενασχολήθηκε επί έτη με τα τοπικά πράγματα αλλά πληρωνόταν τις παραστάσεις στα ΔΣ, ελάμβανε μισθό ως στέλεχος προγενέστερων Δημοτικών Αρχών ενώ ακόμη και συγγενικό του πρόσωπο Α' Βαθμού είχε παράλληλα συνεργαστεί με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη ενώ ήταν αντιδήμαρχος. Η απάντηση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου μπορεί να αποδειχθεί απαρχή κακής παράδοσης στο μέλλον. Πως θα αρνηθεί αύριο πχ ο Δήμος Αγίας Παρασκευής να ενισχύσει κάποιον άλλο τ. δημοτικό σύμβουλο που θα επισκεφθεί το γραφείο Δημάρχου αιτούμενος οικονομική βοήθεια σε κάποιο εγχείρημά του;


- Η κ. Πετσατώδη αναρωτήθηκε αν επιχορηγείται ένας συνταξιούχος για να κάνει το χόμπι του.

- Αλήθεια πως και με ποιον θα εκδοθεί το βιβλίο του; Πόσα αντίτυπα θα βγουν; Ο συγγραφέας θα τα πουλήσει; Θα τα δωρίσει; Θα τα μοιράσει δωρεάν στους μαθητές στα σχολεία; Πού / πως θα δοθεί η επιχορήγηση; Είναι συνταξιούχος όπως αναφέρθηκε.


- Τι παρουσιάστηκε στους κ. Σταθόπουλο και Βλάχο; Σκελετός; Μεθολογία; Πηγές; Δείγμα του έργου; Από πότε θα ξεκινήσει η συγγραφή; Από τον 10ο αιώνα μΧ και την ανέγερση του Μοναστηριού; Από το 1950;

- Μήπως θα ήταν ορθότερο και δικαιότερο, πρώτα να ολοκληρωθεί το πόνημα και μετά να έρθει προς παρουσίαση στο Δημοτικό Συμβούλιο με όλες τις παραπάνω λογικές ερωτήσεις απαντημένες και τότε να ληφθεί η απόφαση είτε θετική, είτε αρνητική;


- Η μείζον αντιπολίτευση καλύτερα να μην ασκήσει πλέον ξανά κριτική στους οικονομικούς χειρισμούς της Δημοτικής Αρχής. Δε θα την λαμβάνει κανείς στα σοβαρά. Άξιο αναφοράς ότι είχε καταψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2015.


- Σε επικοινωνία μου με τον Ανδρέα Γκιζιώτη για το θέμα με ενημέρωσε πως ο προϋπολογισμός της Δημοτικής Βιβλιοθήκης περιλαμβάνει παρόμοιου μήκους κύματος κωδικό για το 2016, όπου και ως Νομικό Πρόσωπο ταιριάζει περισσότερο να καταπιαστεί με την ιστορία της Αγίας Παρασκευής.


- Η επιστήμη της Ιστορίας απαιτεί εξειδικευμένη γνώση και μεθοδολογία. Φυσικά ο καθένας έχει δικαίωμα να συγγράψει ότι επιθυμεί και είναι πραγματικά επαινετή η προσπάθεια του τ. δημοτικού συμβούλου/αντιδημάρχου να καταπιαστεί με την ιστορία της Αγίας Παρασκευής. Ο Δήμος όμως ως κρατικός φορέας δεν μπορεί να επιχορηγεί (και να βάζει τη σφραγίδα του) βασιζόμενος σε μια φιλική επίσκεψη στο Δημαρχείο και να λέει έτσι απλά "πάρε € 5.000,00". Άλλωστε δεν πρόκειται για μια τιμής ένεκεν προσφορά, που κι αυτή δε θα μπορούσε έτσι εύκολα να πραγματοποιηθεί, αλλά όπως ο κωδικός διατυπώνεται στην αναμόρφωση, έχουμε μια υιοθέτηση από το Δήμο.


Από τη στιγμή που ο Δήμος Αγίας Παρασκευής λαμβάνει μια τόσο σοβαρή απόφαση για την καταγραφή της ιστορίας της πόλης, όφειλε να επιλέξει μια εντελώς διαφορετική πορεία. Περισσότερο επιστημονική, συμμετοχική και ανοικτή.


Θα έπρεπε πρώτα να καλούσε τους καθηγητές που διδάσκουν ιστορία στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο της Αγίας Παρασκευής. Θα ζητούσε επίσης τη συνδρομή των καθηγητών ιστορίας στα Γυμνάσια και τα Λύκεια της πόλης κι έτσι θα έβαζε και τους μαθητές στο παιχνίδι που θα μπορούσαν να μας παρέξουν πληροφορίες και υλικό.


Θα μπορούμε να απευθυνθεί ξεχωριστά στη Μίνα Μουχτούρη αλλά και το δημοτικό σύμβουλο, Σπύρο Αλεξίου που είναι φιλόλογος κι έχει μάλιστα εργασιακή εμπειρία ως επιμελητής εκδόσεων σε μεγάλο οίκο. Να απευθύνει γενικότερο κάλεσμα βλέποντας ποιοι θέλουν να βοηθήσουν. Στην πόλη άλλωστε διαβιούν καταξιωμένοι συγγραφείς και επιτυχημένοι εκδότες.


Θα καταρτιζόταν ένα σοβαρό πλάνο, θα καθοριζόταν ένα διάστημα συλλογής του υλικού, θα ακολουθούσε η ταξινόμησή του και μετά θα βλέπαμε πως θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ακόμη και με τη μορφή μερικών δωρεάν ηλεκτρονικών τόμων στους δημότες μας. Ενδεχομένως να δημιουργούσαμε και ένα interactive DVD.


Γενικά πολλά θα μπορούσαμε να κάνουμε εκτός μόνο από αυτό που συνέβη και...κατεγράφη ΚΑΙ ΑΥΤΟ στην ιστορία μας.




ΥΓ: σκοπίμως δεν αναφέραμε το όνομα του τ. δημοτικού συμβούλου. Όποιος επιθυμεί, μπορεί εύκολα να το μάθει. Σκοπός είναι να ασκηθεί κριτική σε φαινόμενα και χειρισμούς.

Νεότερη Παλαιότερη