Συστάσεις προς τους πολίτες για την αφρικανική σκόνη από το υπουργείο

afrikaniki skoni

Aποπνικτική ατμόσφαιρα και περιορισμένη ορατότητα δημιουργεί το πέπλο αφρικανικής σκόνης που έχει καλύψει την Αθήνα, λόγω των θυελλωδών νοτιάδων.

Η ΕΜΥ προειδοποιεί ότι οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν σημαντικά τη μεταφορά σκόνης στα ανατολικά και νότια.

Το φαινόμενο είναι επίσης αισθητό σε Καλαμάτα, Χανιά, Ηράκλειο, Μήλο, Νάξο, Μύκονο, Ικαρία, Σκύρο, Λήμνο, Αλεξανδρούπολη και Καβάλα.

Οι θυελλώδεις νότιοι νοτιοδυτικοί άνεμοι -έως και 10 μποφόρ στο Αιγαίο- αναμένεται να εξασθενήσουν από το μεσημέρι.

Παρά τους ισχυρούς ανέμους δεν παρατηρήθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα και η πυροσβεστική έχει δεχθεί μόνο έξι κλήσεις για κοπές δέντρων.

Λόγω των νοτιάδων, η θερμοκρασία βρίσκεται σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και θα κυμανθεί από 16 έως 19 βαθμούς.

Το πέπλο της σκόνης αναμένεται να διαλυθεί έως το μεσημέρι της Δευτέρας στην Αττική, αλλά θα παραμείνει στο ανατολικό Αιγαίο μέχρι την Τρίτη.

Επίσης, αναμένεται πρόσκαιρη πτώση της έντασης των ανέμων την Τρίτη, αν και την Τετάρτη οι ισχυροί νοτιάδες προβλέπεται να κάνουν την επανεμφάνισή τους.

Οι καιρικές συνθήκες είχαν ως αποτέλεσμα να ακυρωθούν το πρωί πτήσεις από Αθήνα προς Μυτιλήνη, Ικαρία, Μύκονο και Κάλυμνο, ενώ πτήση από Αθήνα προς Χανιά προσγειώθηκε τελικά στο Ηράκλειο και το δρομολόγιο της επιστροφής δεν θα πραγματοποιηθεί.

Συστάσεις προς τους πολίτες
Σε συστάσεις για την προστασία του πληθυσμού εξαιτίας των υψηλών επιπέδων αιωρούμενων σωματιδίων λόγω της έντονης μεταφοράς σκόνης από τη Σαχάρα, προέβη το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όπως υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση, άτοµα µε αναπνευστικό πρόβληµα ή καρδιοπαθείς, καθώς επίσης τα παιδιά και τα άτοµα άνω των 65 ετών, θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση και δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραµονής σε εξωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα σε περιοχές µε αυξηµένη κυκλοφορία.

Επιπλέον, άτοµα µε άσθµα µπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρµάκου, ενώ επί επιµονής συµπτωµάτων συνιστάται επικοινωνία µε τον θεράποντα ιατρό.

Μάλιστα, σε κάθε πολίτη συνιστάται να αποφύγει κάθε σωµατική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει το χρόνο παραµονής σε εξωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα σε περιοχές µε αυξηµένη κυκλοφορία.

Όπως αναφέρει το υπουργείο, επειδή η έντονη μεταφορά σκόνης από Σαχάρα θα συνεχισθεί, εκτιμάται ότι οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα θα κυμανθούν και σήμερα, Κυριακή 01.02.2015, σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, παρακολουθεί την εξέλιξη των τιμών των συγκεντρώσεων των αιωρούμενων σωματιδίων σε 24-ωρη βάση και θα προβεί σε νεότερη ανακοίνωση, εφόσον υπάρξει αξιόλογη μεταβολή.

news.in.gr
Νεότερη Παλαιότερη