Το υπερβολικό μίσθωμα του δημαρχείου Αγίας Παρασκευής μας στερεί δυνατότητες

dimarxeio

€ 22.000,00 το μήνα μας στοιχίζει αυτή τη στιγμή το μίσθωμα του δημαρχείου Αγίας Παρασκευής μαζί με τους μικρούς χώρους στο εμπορικό κέντρο «Αίθριο». Ένα ποσό υπερβολικό, παράλογο και εκτός κάθε οικονομικής λογικής.

Του Στρατή Μαζίδη

Είναι απορίας άξιο πως συμφωνήσαμε ως δήμος Αγίας Παρασκευής να μισθώσουμε ένα παρατημένο γιαπί μεσούσης της κρίσης των ακινήτων στη Μεσογείων, να το αποπερατώσουμε δημιουργώντας ένα τερατούργημα από άποψη εσωτερικής διαμερισμάτωσης (περισσότερο μοιάζει με φυλακή ή λαβύρινθο) και να συμφωνήσουμε να πληρώνουμε για αυτό - αρχικά - ένα ποσό που κυμαινόταν στις € 30.000,00!

Ενδεικτικά αναφέρω ότι σύγχρονο κτίριο (μόλις λίγα μέτρα παρακάτω) το οποίο αποπερατώθηκε την άνοιξη του 2002, με μεγαλύτερα τετραγωνικά είχε μισθωθεί αρχικά έναντι € 22.000,00 μηνιαίως. Μάλιστα το 2006 όταν ήρθε η στιγμή της ανανέωσης του συμβολαίου και με τη Μεσογείων ήδη να διακρίνεται για την πληθώρα των άδειων νεότευκτων κτιρίων της, ο ιδιοκτήτης προχώρησε με δική του πρωτοβουλία σε μείωση του ενοικίου διαμορφώνοντάς το στα € 16.000,00. Αυτή τη στιγμή το μίσθωμα έχει υποχωρήσει περίπου στις € 4.000,00 - 4.500,00 μηνιαίως ενώ είναι πολύ πιθανό τελικά η εκμισθώτρια εταιρεία να το εγκαταλείψει μετά από τόσα χρόνια λόγω οικονομικής δυσχέρειας.

Όπως είναι κατανοητό και με βάση την αγορά ακινήτων, ο δήμος Αγίας Παρασκευής ευθύς εξαρχής ζημιώθηκε με τη μίσθωση του υπάρχοντος ακινήτου για χρήση του ως δημαρχιακού μεγάρου. Βρήκαμε μια ημιτελή παρατημένη οικοδομή και τη μισθώσαμε σε επίπεδα 30% πιο πάνω σε σε σχέση με τα τότε δεδομένα της αγοράς ακινήτων στη Μεσογείων.

Το ακόμη πιο λυπηρό είναι πως αυτή η διαφορά του τι πληρώνουμε σε σχέση με το τι ισχύει στην αγορά όσο πάει και αυξάνεται αφού η μείωση που επετεύχθη από την προηγούμενη δημοτική αρχή υπολειπόταν τουλάχιστον δύο ταχύτητες της πραγματικότητας.

Με όλα αυτά η διοίκηση Σταθόπουλου κληρονόμησε μια υπάρχουσα κατάσταση ακατάσχετης οικονομικής αιμορραγίας που θα μπορούσε να περιοριστεί με βάση το υπαρκτό παράδειγμα που ανέφερα τουλάχιστον κατά ένα 70%.

Η εξοικονόνηση ενός ποσού που θα ξεπερνά τις € 15.000,00 / μήνα, θα οδηγήσει σε έναν πολύ καλό ετήσιο κουμπαρά με ζεστό χρήμα που μπορεί να καλύψει άλλες ανάγκες, να ενισχύσει την κοινωνική πολιτική του δήμου Αγίας Παρασκευής  να διατεθεί σε χωροταξικές παρεμβάσεις, να δημιουργήσει δράσεις σε μια προσπάθεια εξωστρεφούς κίνησης της πόλης ή και όλα μαζί συνδυαστικά.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες υπάρχουν αυτή τη στιγμή φωνές μέσα στη νέα δημοτική αρχή που διαπνέονται από ρεαλισμό όσον αφορά το μίσθωμα του κτιρίου. Αυτό άλλωστε αποτυπώθηκε πρόσφατα στο δημοτικό συμβούλιο όπου όπως φάνηκε, προκρίνεται πια η λύση της απευθείας αγοράς υπάρχοντος ακινήτου ώστε να εκμεταλλευθούμε την ευνοϊκή συγκυρία των χαμηλών τιμών.

Όπως πληροφορήθηκα το υπάρχον συμβόλαιο έχει ακόμη ένα χρόνο ισχύος.

Σε κάθε περίπτωση, φαντάζει, νομίζω, εξωφρενικό ως πόλη να πληρώνουμε το χρόνο ένα ποσό που αγγίζει τις € 250.000,00 ετησίως για να έχουμε αυτό το δημαρχείο με αυτή την αντιπαραγωγική διαμερισμάτωση.

Δύο είναι πλέον οι επιλογές. Είτε άμεσο ξεκίνημα της διαδικασίας για την απευθείας αγορά ακινήτου μέσα στο 2015 ώστε με βάση τα όσα σήμερα πληρώνουμε να αποσβέσουμε σε 6-7 χρόνια, άλλωστε ένα ποσό της τάξης των € 2 εκ. δεν είναι απαγορευτικό για ένα τέτοιο σκοπό, είτε διαπραγμάτευση από το πρωί της Δευτέρας (κι ας υπάρχει ακόμη ένας χρόνος συμβολαίου) ώστε το δημαρχείο να μας στοιχίζει € 50.000,00 το χρόνο.

Μια φορά πάντως να συνεχίσουμε να πληρώνουμε € 250.000,00, είναι μια κατάσταση που δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Αυτή δε η πραγματικότητα αποδεικνύει πως πράγματι λεφτά υπάρχουν, ή αν προτιμάτε, περιθώρια ώστε να βρούμε κάποια λεφτά.

 

 
Νεότερη Παλαιότερη