Δημοψήφισμα για τα σκουπίδια των δήμων ζήτησε η ΠΟΕ-ΟΤΑ από τη Δούρου

???c`????? ??HAS / E??(EUROKINISSI / ??M? KOMd?)

Την πρόταση του δημοψηφίσματος στο θέμα των σκουπιδιών πρότεινε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ στη συνάντηση που είχε με την Περιφερειάρχη Αττικής κ. Ρένα Δούρου.

Συγκεκριμένα τόνισε την ύπαρξη δημοψηφίσματος όσον αφορά στην αναγκαιότητα κατασκευής των εργοστασίων απορριμμάτων. Πρότεινε επίσης τη συμμετοχή και των φορεών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης  μέσω των Δημοτικών Συμβουλίων, στις αποφάσεις που έχουν να κάνουν με την διαχείριση των απορριμμάτων γιατί μέχρι τώρα η Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν έχει τοποθετηθεί στο μείζον αυτό ζήτημα και πως είναι σημαντικό να υπάρξει διάλογος με όλους τους κοινωνικούς φορείς για τα απορρίμματα.

Από την πλευρά της η Ρένα Δούρου επεσήμανε ότι «η ποσοτικοποίηση των στόχων και τα χρονοδιαγράμματα για τη δραστική μείωση του όγκου των απορριμμάτων, για την επεξεργασία των βιοαποδομήσιμων , της ανακύκλωσης , για την διαλογή στην πηγή σε όλη την περιφέρεια, κ.α. απαιτούνται μελέτες , προτάσεις και οργανωμένος διάλογος». «Η νέα περιφερειακή αρχή δεν θα υιοθετήσει τον εύκολο δρόμο των αυθαίρετων χωροθετήσεων και των χωροθετήσεων με ταξικά κριτήρια που γινόταν μέχρι σήμερα», συνέχισε η ίδια, υπογραμμίζοντας τον «δημόσιο χαρακτήρα του σχεδίου», του οποίου η υλοποίηση θα απαιτήσει «επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας».

Η ίδια συμπλήρωσε ότι «Στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Δημοτικού κώδικα δεν θα δεχτούμε περιορισμό της δυνατότητας των ΟΤΑ να υλοποιούν τοπικά σχέδια διαχείρισης γιατί η δική μας εναλλακτική πρόταση σε αυτήν ακριβώς  την δυνατότητα των ΟΤΑ στηρίζεται».

Τόνισε την ανάγκη, για το σκοπό αυτό «συγκρότησης ενός όσο το δυνατόν πιο διευρυμένου μετώπου δυνάμεων», θέτοντας ως «πρώτη προτεραιότητα τη ριζική αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ» και την οργάνωση του «δημόσιου διαλόγου» για τον σκοπό αυτό, «έχοντας απορρίψει το σχέδιο των φαραωνικών μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων και έχοντας καταθέσει εναλλακτικό σχέδιο διαχείρισης».

Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΕ της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Θ. Μπαλασόπουλος έδωσε στη Ρένα Δούρου ένα γκλομπ και μία χειρομβοβίδα κρότου – λάμψης, από αυτές που έκαναν χρήση τα ΜΑΤ κατά των εργαζομένων της ΠΟΕ-ΟΤΑ όταν επιχειρούσαν να επισκεφθούν τον απερχόμενο Περιφερειάρχη για να του εκθέσουν τις απόψεις τους.

Η εκλεγμένη Περιφερειάρχης δεσμεύτηκε ότι θα τα παραδώσει στον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλη Κικήλια, με την υπόμνηση ότι η νέα Περιφερειακή Αρχή θα στέκεται δίπλα στους εργαζόμενους της ΠΟΕ-ΟΤΑ.
Νεότερη Παλαιότερη