Βιβλιοπαρουσίαση τη Δευτέρα 7/7 από το ΚΚΕ Αγίας Παρασκευής στη Δημοτική Βιβλιοθήκη

vivlioparousiasi-prosklisi-agia-paraskevi

Η Κομματική Οργάνωση Αγίας Παρασκευής του ΚΚΕ, στα πλαίσια της πολιτικής ενημέρωσης του λαού μας που έχει αναλάβει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας σχετικά με την απομόνωση και καταδίκη του φασιστικού κινδύνου στη χώρα μας, σας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου: «Φασισμός και κοινωνική επανάσταση», του Ρατζανί Πάλμε Ντατ, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγίας Παρασκευής (Αλ. Κοντόπουλου 13) τη Δευτέρα 7 Ιουλίου και ώρα 8 μ.μ.

Το βιβλίο πραγματεύεται το πώς γεννιέται και ισχυροποιείται ο φασισμός αλλά και το πώς αντιμετωπίζεται. "Ποιοι είναι οι γενικοί όροι που ευνοούν την άνοδο του φασισμού; Μπορούμε να τους απαριθμήσουμε εν συντομία:

1) η ένταση της οικονομικής κρίσης και της ταξικής πάλης,

2) η εντεινόμενη απογοήτευση από τον κοινοβουλευτισμό,

3) η ύπαρξη ευρέων μικροαστικών, μεσαίων στρωμάτων, του εξαθλιωμένου προλεταριάτου και των τμημάτων των εργατών υπό καπιταλιστική επιρροή,

4) η απουσία αυτοτελούς ταξικά συνειδητής ηγεσίας του κύριου όγκου της εργατικής τάξης."

Οι παραπάνω εκτιμήσεις του συγγραφέα, διατυπωμένες πριν από 80 χρόνια, το 1934, θα μπορούσαν να έχουν διατυπωθεί σήμερα. Σε αυτό συνίσταται η επικαιρότητα και η δύναμη του έργου του Ρ. Ντατ, που εκδίδεται για πρώτη φορά στα Ελληνικά από τη «Σύγχρονη Εποχή». Πρωτοεκδόθηκε  το 1934 και αποτελεί ένα ντοκουμέντο του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος, γραμμένο από ένα στέλεχος της Κομμουνιστικής Διεθνούς, τον Ρ. Π. Ντατ, που υπήρξε αναπληρωματικό μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΔ και στέλεχος του ΚΚ Μεγάλης Βρετανίας.

Η αδυναμία της σοσιαλδημοκρατικής πολιτικής σε σχέση με όσα υπόσχεται, όταν δεν μπορεί στέρεα να επανέλθει η φιλελεύθερη διαχείριση, φέρνει πιο κοντά το φασισμό στη διακυβέρνηση. Κι αυτό γιατί η σοσιαλδημοκρατία προκαλεί πιο έντονη απογοήτευση σε εργατικές και λαϊκές μάζες απ' ό,τι η αστική φιλελεύθερη διαχείριση, αφού έχει πιο βαθιές ρίζες στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Φέρνει μεγαλύτερη σύγχυση και απογοήτευση αφού υπόσχεται ακόμα και "δημοκρατικό" σοσιαλισμό (μέσω μεταρρυθμίσεων, κοινοβουλευτικών αποφάσεων). Στο βιβλίο Φασισμός και Κοινωνική Επανάσταση αναδεικνύεται όλη η παραπάνω κίνηση, με πιο χαρακτηριστική την εξέλιξή της στη Γερμανία από το 1918 έως το 1933, αλλά και στην Ιταλία. Δεν είναι τυχαίο ότι και στις δύο χώρες είχε προηγηθεί επαναστατική κατάσταση περίπου πριν δέκα χρόνια.

Το βιβλίο προσφέρει μια γνώση για την ανάγκη πάλης του κομμουνιστικού κινήματος, τόσο με το φασισμό όσο και με το ρεφορμισμό-οπορτουνισμό, που σε τελευταία ανάλυση εξίσου υπηρετούν τη διατήρηση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, του συστήματος.
Νεότερη Παλαιότερη