Κλείνουν από 1η Ιουλίου οι μη πιστοποιημένες παιδικές χαρές

paidiki xara

Tον κίνδυνο να μπει λουκέτο σε όλες τις παιδικές χαρές που λειτουργούν στην επικράτεια της χώρας αντιμετωπίζει το σύνολο των δήμων της χώρας. Αυτό προέκυψε από την ημερίδα που οργάνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με την ΕΕΤΑΑ και αφορούσε στην ασφάλεια των δημοτικών παιδικών χαρών.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Εσωτερικών η διαδικασία πιστοποίησης των παιδικών χαρών θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Ωστόσο μετά το τραγικό δυστύχημα που έλαβε χώρα πριν τις εκλογές στο Ελληνικό, το υπουργείο επανακαθόρισε την απόφασή του και με νεότερο έγγραφό του απαιτούσε από τους δήμους και τους αρμόδιους φορείς να ολοκληρώσουν τις προβλεπόμενες διαδικασίες το αργότερο  μέχρι τις 30 Ιουνίου 2014.

Οι δήμοι εκτός των άλλων θα πρέπει να έχουν ορίσει και ένα διοικητικό υπάλληλο ως υπεύθυνο για την παρακολούθηση της λειτουργίας και ασφάλειας του κάθε χώρου, ενώ θα πρέπει να αξιολογήσουν με δική τους ευθύνη αν παιδικές χαρές που δεν έχουν λάβει πιστοποίηση θα λειτουργούν μετά το τέλος Ιουνίου.

Ο προέδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης κατά τη διάρκεια της συζήτησης έθεσε το αντικειμενικό πρόβλημα με τον χρόνο που απαιτείται για να υλοποιηθεί  η πιστοποίηση και επισήμανε ότι δεν είναι δυνατόν αυτή να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα.

Αν και η δήλωση στη συνέχεια του υπουργού Εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλου έδωσε την εντύπωση ότι το υπουργείο θα δώσει μια άτυπη παράταση, αυτό κάθε άλλο παρά επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια από την τοποθέτησης της γενικής διευθύντριας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του υπουργείου Εσωτερικών Βασιλικής Γιαβή.

Ειδικότερα ο νέος υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι πρέπει «προσπαθήσουμε πέραν από τις προθεσμίες να καταστήσουμε ασφαλείς τις παιδικές χαρές και τουλάχιστον να ξεκινήσει η πιστοποίηση με τη βοήθεια του υπουργείου».  Στη συνέχεια η αρμόδια γενική διευθύντρια του υπουργείου απαντώντας  σε ερωτήσεις των ενδιαφερομένων σημείωσε ότι ο νόμος είναι ξεκάθαρος. Δεν μπορεί να δοθεί παράταση και αν δεν είναι ασφαλείς οι παιδικές χαρές θα πρέπει να κλείσουν.

Η σχετική τοποθέτηση προκάλεσε τη δυσαρέσκεια στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των αιρετών οι οποίοι άσκησαν κριτική στο υπουργείο υποστηρίζοντας ότι ουσιαστικά το μόνο που επιθυμούν είναι να αποποιηθούν τυχόν ευθυνών, ενώ στην πράξη δεν τους ενδιαφέρει να βρεθεί ουσιαστική λύση. Μάλιστα στην επίμονη ερώτησή τους τι θα γίνει με τα κονδύλια που απαιτούνται για την συντήρηση – επισκευή των παιδικών χαρών που έχουν πρόβλημα απάντηση δεν δόθηκε.

Επιπλέον οι δήμοι δηλώνουν αδυναμία φύλαξης των χώρων καθώς μετά την απόλυση των σχολικών φυλάκων και των δημοτικών αστυνόμων δεν διαθέτουν προσωπικό που θα μπορεί να ελέγχει και να προστατεύει τις παιδικές χαρές.

Το υπουργείο αναμένεται να εκδώσει το επόμενο διάστημα ένα χρηστικό οδηγό σύμφωνα με τον οποίο θα προχωρεί η υλοποίηση της πιστοποίησης. Βασικός άξονας είναι το εθνικό θεσμικό πλαίσιο ασφαλείας να εναρμονιστεί με αυτό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

localit.gr
Νεότερη Παλαιότερη