Μιχάλης Γαβράς: Δημοτικές εκλογές 2014. Σκέψεις και προβληματισμοί

gavrasΑγία Παρασκευή 30.5.2014


Οι φετινές δημοτικές εκλογές(2014), χαρακτηρίστηκαν από τις εντυπωσιακές ανατροπές των δημοσκοπήσεων, των προβλέψεων και των πολιτικών εκτιμήσεων και τις δυο Κυριακές.


Θα μπορούσαμε να πούμε πως ήταν μια συνάρτηση με τρεις παίκτες, από τους οποίους ο ένας ήταν σίγουρος τρίτος και πολλές μεταβλητές. Όλα αυτά συνέθεσαν ένα τοπίο στο οποίο οι πολιτικολογούντες «μαθηματικοί», αλλά και οι αριθμολογούντες «πολιτικοί» να υποφέρουν και τα δυο βράδια των εκλογών από vertigo, πολύ δε περισσότερο οι δυο πρωταγωνιστές.


Είναι γεγονός πως ασφαλή συμπεράσματα και μάλιστα πολιτικά για το ΓΙΑΤΙ και το ΔΙΟΤΙ των τελικών αποτελεσμάτων είναι δύσκολο να συναχθούν. Πολύ περισσότερο που ο δήμαρχος Β.Ζορμπάς με τα θετικά και τα αρνητικά του, δεν πέρασε απαρατήρητος από τον δήμο. Μπορούμε όμως να προσπαθήσουμε να ανιχνεύσουμε και να αναγνωρίσουμε όσο το δυνατό περισσότερες μεταβλητές, που οι γνώστες της πολιτικής σκηνής και της μικροπολιτικής στην πόλη θα δώσουν ταυτότητα και ονοματεπώνυμο.

  1. Γνωρίζουμε πως στις τρεις τελευταίες εκλογικές διαδικασίες την 1η Κυριακή ψήφιζαν 22-23.000 και την 2η Κυριακή 17.000. Αυτή η μικρή συμμετοχή έδινε το δικαίωμα στις παρέες (πολιτικές, οικογένειες, επιτελεία, παράγοντες κ.λ.π.) να βγάζουν δήμαρχο και να γράφουν ιστορία (http://gavrasmichael.blogspot.gr/2011/02/blog-post.html). Αυτή τη φορά είχαμε 24.351 ψηφίσαντες την 1η Κυριακή και 25.982 την 2η, λόγω των ευρωεκλογών υποθέτω. Έτσι οι κυρίαρχες παρέες των προηγούμενων εκλογών έχασαν την καθοριστική τους σημασία και το ειδικό εκλογικό βάρος και τα επιτελεία τον ύπνο τους.
  2. Οι περίπου 1.800 ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής στις Περιφερειακές (Παναγιώταρος) την 1η Κυριακή είναι φανερό πως ενίσχυσαν κάποιους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, σε διαφορετικά ψηφοδέλτια. Οι 1.872 της Χρυσής Αυγής των Ευρωεκλογών την 2η Κυριακή τι έκαναν; Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα. Πολλοί, συνδυάζοντας πληροφορίες και λογικές σκέψεις, κάνουν τις δικές τους εκτιμήσεις και καταλήγουν σε αντιφατικά συμπεράσματα.
  3. Οι συγκροτημένες παρατάξεις που δεν συμμετείχαν στο 2ο γύρο, με τις επίσημες ανακοινώσεις τους, αναρωτιέμαι πόσο μπορούν ΣΗΜΕΡΑ να δίνουν κατεύθυνση στους ψηφοφόρους τους; Τις προηγούμενες φορές οι μισοί από αυτούς επέλεγαν να απέχουν από την διαδικασία της 2ης Κυριακής. Φέτος όμως πήγαν και ψήφησαν.
  4. Το ίδιο ισχύει και για τους επιφανείςυποψήφιους της 3ης παράταξης που δήλωναν την προτίμησή τους ο καθένας στον έναν από τους δυο μονομάχους. Πόσο μπορούν να καθοδηγούν τους δημότες που τους ψήφησαν την 1η Κυριακή;
  5. Οι δημόσιες δηλώσεις συγχώρησης, εκτίμησης, αναγνώρισης και συμπόρευσης των μέχρι την προηγούμενη μέρα αλληλοκατηγορούμενων αντιπάλων, σίγουρα ήταν ένα φαινόμενο που πήρε πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις και επικοινωνήθηκε μέσω του Internet (τοπικές ιστοσελίδες , FB) σε πολύ μεγαλύτερο μέρος των δημοτών από κάθε άλλη φορά. Το πόσο επηρέασαν την συμπεριφορά του εκλογικού σώματος και προς ποια κατεύθυνση είναι και αυτό συζητήσιμο. Το σίγουρο είναι πως αποτέλεσε την κωμικοτραγική & τραγελαφική νότα των φετινών δημοτικών εκλογών και ένα μελανό σημείο.
  6. Οι εκτός 20άδας υποψήφιοι των δυο συνδυασμών, πάντα αποτελούν ένα σημαντικό παράγοντα για την επιτυχία, ανάλογα με το βαθμό ενεργοποίησής τους ανάμεσα στις δυο Κυριακές. Η «Βουλή της πλατείας» κατέγραψε σημαντικές διαφορές: εφησυχασμό και αδράνεια από την μια πλευρά, ενθουσιασμό και «τρεχαλητό» από την άλλη.
Όπως επισημάναμε από την αρχή, βάσιμα πολιτικά συμπεράσματα δεν μπορούμε να συνάγουμε. Μας απομένει πλέον να παρακολουθήσουμε τον Δήμαρχο Γιάννη Σταθόπουλο στην άσκηση των καθηκόντων του και στην προσπάθειά του να δώσει το νέο στίγμα στη λειτουργία του δήμου. Μια διαφορετική λειτουργία που επαγγέλλεται χρόνια τώρα με τον λόγο, τις διακηρύξεις και το πρόγραμμά του (Συμμετοχή, Αλληλεγγύη, Ανάπτυξη, Δημοκρατία, Συμμετοχικός Προϋπολογισμός κ.λ.π.).


Το να του ευχηθεί κάποιος καλή επιτυχία για το καλό της πόλης είναι το λιγότερο που μπορεί να κάνει και το κάνει. Είναι ανέξοδη. Με τις δυνατότητες και αρμοδιότητες που του δίνει το Δημαρχοκεντρικό σύστημα λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η επιτυχία είναι στο χέρι του και εξαρτάται απόλυτα από τον βαθμό επιτυχίας των στόχων του και από τον βαθμό αξιοποίησης της συγκροτημένης και μη κοινωνίας των ενεργώνπολιτών, σεβόμενος την αυτονομία και την διαφορετικότητα.


Υ.Γ. Δεν αποφεύγω να ασχοληθώ με τον τρίτο της παρέας, την Συμμαχία Ευθύνης. Όμως την πορεία της, ως συνέχεια της παράταξης «ΜΑΖΙ για την Αγία Παρασκευή» και την τελική της κατάληξη, την έχω προδιαγράψει με μεγάλη ακρίβεια από τον Δεκέμβριο του 2011, όταν στην «Συνέλευση» της παράταξης κάνοντας πολιτική ανάλυση και όχι αστρολογικές προβλέψεις, έλεγα:


«…και εδώ τίθεται το κύριο ερώτημα σε όλους μας:

  • Θέλουμε μια μικρή, συρρικνωμένη παράταξη του στενού πυρήνα των φίλων του Β.Γιαννακόπουλου;
  • Ή θέλουμε μια παράταξη που να χωρέσουν όσο το δυνατό περισσότεροι, από όλες τις τάσεις και τις απόψεις που βρίσκονται και κινούνται στον ευρύ δημοτικό παραταξιακό μας χώρο; (http://gavrasmichael.blogspot.gr/2011/12/7122011.html)...».
Το ότι υιοθετήθηκε τελικά η 1η επιλογή ήταν και αυτό προδιαγεγραμμένο, για όσους γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις στον στενό πυρήνα της ηγετικής ομάδας της παράταξης και τον Β.Γιαννακόπουλο.


Άλλα κείμενα στα οποία περιγράφω προτάσεις κριτικής και διεξόδου για μια νικηφόρο πορεία της παράταξης και οι οποίες αγνοήθηκαν, μπορεί να βρει όποιος θέλει στα παρακάτω κείμενα:1. Η τοποθέτησή μου στην "συνεδρίαση-συνάντηση" στις 20.11.2012


http://gavrasmichael.blogspot.gr/2012/12/20112012.html2. ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΕΞΑΡΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ


http://gavrasmichael.blogspot.gr/2012/12/blog-post.html3. Ας μιλήσουμε για «πολιτική»


http://gavrasmichael.blogspot.gr/2012/12/blog-post_15.html4. Απάντηση στο ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ της δημοτικής παράταξης «ΜΑΖΙ για την Αγία Παρασκευή»


http://gavrasmichael.blogspot.gr/2012/12/blog-post_19.html5. Μιχάλης Γαβράς: «Αν η Αυτοδιοίκηση αφεθεί στα χέρια επαγγελματιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα είναι και ο θάνατός της». Συνέντευξη στον ΣΧΟΛΙΑΣΤΗ  Γενάρης 2013


http://gavrasmichael.blogspot.gr/2013/01/2013.html6. Απάντηση του Μιχάλη Γαβρά στους «ΜΑΖΙ για την Αγία Παρασκευή»


http://gavrasmichael.blogspot.gr/2013/10/blog-post.html


Μιχάλης Γαβράς


Δημοτικός Σύμβουλος


Ορθοπαιδικός Χειρουργός


Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Διευθυντής ΕΣΥ στην Ορθοπαιδική Κλινική


Νοσοκομείο "Σισμανόγλειο-Αμαλία Φλέμιγκ"

Νεότερη Παλαιότερη