Λουκέτο επ' αόριστον στις λαϊκές αγορές από Δευτέρα

laikh_agoraΚλειστές επ' αόριστον θα είναι από τη Δευτέρα 28 Απριλίου οι λαϊκές αγορές σε όλη τη χώρα, με απόφαση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων και Πωλητών Λαϊκής.

Διαμαρτύρονται για το νέο σχέδιο νόμου για τις λαϊκές αγορές και το υπαίθριο εμπόριο, που όπως λένε κατατέθηκε εσπευσμένα τη Μεγάλη Πέμπτη στη Βουλή προς ψήφιση χωρίς διάλογο, χωρίς ενημέρωση. Και τονίζουν: «Νύχτα βιάζονται να περάσουν διατάξεις και άρθρα που απειλούν με διάλυση 50.000 οικογένειες, τις λαϊκές αγορές, εξυπηρετώντας στο έπακρον τα μεγάλα συμφέροντα».

Χθες η αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών θέλοντας να εκφράσει τις αντιρρήσεις της συνάντησε τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Σκορδά, που ενημέρωσε ότι «το σχέδιο νόμου είναι σχεδιασμός και πολιτική βούληση». «Απαντήσαμε ότι αυτός ο νόμος είναι η ταφόπλακα των λαϊκών αγορών», τόνισαν.

Σύμφωνα με τα μέλη της Ομοσπονδίας, οι επίμαχες και καταστροφικές διατάξεις αναφέρουν:

* Με κλήρωση κάθε χρόνο θα δίνονται όλες οι θέσεις σε όλες τις λαϊκές αγορές.

* Με απόφαση του κάθε δήμου θα καθορίζεται ο ανώτατος αριθμός θέσεων (συμμετεχόντων) σε όλες τις λαϊκές αγορές.

* Χωριστά θα τοποθετούνται οι παραγωγοί από τους επαγγελματίες πωλητές μέσα στις λαϊκές αγορές όλης της χώρας.

* Υπέρογκα και εξοντωτικά τα πρόστιμα από 1.000 έως 5.000 ευρώ και οι διοικητικές κυρώσεις για τα παραπτώματα, που στην πλειονότητά τους συνοδεύονται με ποινές φυλάκισης από τρεις μήνες έως και ένα χρόνο.

* Τριμελείς επιτροπές συστήνονται ανά περιφέρεια, ενώ πρέπει να συστήνονται σε κάθε δήμο για την άμεση εξυπηρέτηση των παραγωγών.

* Ενίσχυση της γραφειοκρατίας και των διαδικασιών έκδοσης και ανανέωσης της παραγωγικής άδειας.

Οι παραγωγοί και οι πλωλητές ζητούν:

* Η απόδοση θέσεων με κριτήρια, σύμφωνα με τη θεσμοθετημένη διαδικασία και τις πενταμελείς επιτροπές, που αναφέρουν τα Προεδρικά Διατάγματα 51/2006 και 116/2008. Η κλήρωση καταργεί τη θέσπιση κριτηρίων.

* Οι δήμοι να μην εμπλέκονται στις υφιστάμενες λαϊκές, οι οποίες είναι ήδη οριοθετημένες με συγκεκριμένο αριθμό θέσεων ανά λαϊκή και εγκεκριμένες από την περιφέρεια.

* Οχι στο διαχωρισμό παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών. Από τη μέχρι σήμερα λειτουργία των λαϊκών αγορών, έχει αποδειχθεί για την καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών τοποθετούνται παραγωγοί και επαγγελματίες ανά οικοδομικό τετράγωνο, ώστε να υπάρχει όλη η ποικιλία των διαθέσιμων προϊόντων με ευκολότερη πρόσβαση και επιλογή.

* Απόσυρση του άρθρου 39. Τα πρόστιμα και οι κυρώσεις που ισχύουν σήμερα είναι ήδη εξοντωτικά και μεγάλα και οι πωλητές αδυνατούν να τα αποδώσουν, λαμβάνοντας υπ' όψιν και την οικονομική κρίση που διανύουμε.

* Σύσταση τριμελών επιτροπών ανά δήμο σ' όλη τη χώρα. Ωστε να μπορούν να προμηθεύονται έγκαιρα την απαιτούμενη για έκδοση ή ανανέωση άδειας βεβαίωση από τις επιτροπές.

Α. ΣΤ.

enet.gr
Νεότερη Παλαιότερη