Δύο κείμενα του Μιχάλη Γαβρά για τον προϋπολογισμό του 2012

Λυπηρά φαινόμενα στο Δημοτικό Συμβούλιο

Η κορυφαία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου από πολιτικής πλευράς, αυτή για την συζήτηση του ετήσιου προϋπολογισμού του Δήμου, στις 12.12.2011,τα είχε όλα εκτός από συζήτηση για τον προυπολογισμό.Ξεκίνησε από την αρχή, με το προεδρείο να επιτρέπει σε μια συνδημότισσά μας, διορισμένο μέλος στον ΠΑΟΔΑΠ από την σημερινή διοίκηση, να διαβάσει έ


να πολιτικό λίβελο σε βάρος του απόντος εκείνη τη στιγμή επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και της Δημοτικής Ομάδας «Μαζί για την Αγία Παρασκευή» Βασίλη Γιαννακόπουλου, παρά τις έντονες αντιδράσεις από πολλές πλευρές της αντιπολίτευσης. Ήταν ένα ατόπημα σκοπιμότητας από ένα προεδρείο που δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες ενέργειες.


Στην συνέχεια με την γραπτή εισήγησή του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών, για λογαριασμό του προεδρείου, προσδιόρισε τους κανόνες με τους οποίους θα γινόταν η συζήτηση για τον προϋπολογισμό, εφιστώντας μας την προσοχή να μην επαναλαμβάνουμε ερωτήσεις, αυτές να έχουν οικονομικό αντικείμενο και περιεχόμενο, να τις εκφωνούμε με σωστό ρυθμό, μας τόνιζε να τηρήσουμε τα χρονικά περιθώρια, καθώς επίσης προέβλεπε την πιθανότητα να γίνει «λιγόλεπτη διακοπή» για να δωθεί η δυνατότητα στον ίδιο να ολοκληρώσει τις εισηγήσεις και τις θέσεις της πλειοψηφίας.


Σε άλλο σημείο της εισήγησής του, προσδιόριζε για λογαριασμό όσων επέλεγαν να καταψηφίσουν τον προυπολογισμό το περιεχόμενο της πιθανής αρνητικής ψήφου, τονίζοντας πως αυτό θα σήμαινε άρνηση παροχής των προνοιακών επιδομάτων, άρνηση ίδρυσης του κοινωνικού παντοπωλείου, της ενίσχυσης των παιδικών σταθμών, των σχολείων, της βιβλιοθήκης και γενικά όλων των δραστηριοτήτων του δήμου. Η άποψη αυτή αποδοκιμάστηκε έντονα και χαρακτηρίστηκε ως προσπάθεια χειραγώγησης των δημοτικών συμβούλων με την καταδίκη προθέσεων.


Στην συνέχεια ο ίδιος, με απαράδεκτα επιχειρήματα αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις του υπογράφοντος και του κ.Κρητικίδη, επιβεβαιώνοντας πανηγυρικά την διάσταση ανάμεσα στις διακυρήξεις για συναίνεση και την ακολουθούμενη πρακτική. Πρωτοφανές γεγονός και προσβολή όχι τόσο προς τους ερωτούντες, όσο προς τον ίδιο τον δήμαρχο, που τον όρισε να τον αντιπροσωπεύει (αντιδήμαρχος), προς τους συναδέλφους του της πλειοψηφίας, που ανέμεναν την αξιόμαχη και αξιοπρεπή παρουσία της παράταξής τους και τελικά προς τον ίδιο το θεσμό και την λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου.


Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με την ομιλία του πρώτου αντιδημάρχου για πάνω από10 λεπτά αντί για τα 5, ενώ και ο δεύτερος αντιδήμαρχος μίλησε για πάνω από10 λεπτά και με θέμα που δεν είχε απόλυτη σχέση με την ημερήσια διάταξη.


Μετά από όλα αυτά το προεδρείο της συνεδρίασης, διατελώντας κάτω από ιδιαίτερα αρνητική ψυχολογική πίεση, μια και δεν μπορώ να το ερμηνεύσω αλλιότικα, εξάντλησε όλη την αυστηρότητά του στον συνάδελφο Φώτη Αλεξόπουλο. Εκμεταλλευόμενο την αγανάκτηση και την υπέρμετρη αντίδραση του συγκεκριμένου δημοτικού συμβούλου, διέτεξε την αποβολή του από την συνεδρίαση.


Σε αυτή του την απόφαση αντέδρασε σύσσωμη η αντιπολίτευση ζητώντας την ανάκληση της απόφασης αποβολής του κ.Αλεξόπουλου. Η απόρριψή της οδήγησε σε αποχώρηση της δημοτικής ομάδας «Μαζί για την Αγία Παρασκευή» (Γιαννακόπουλου, Κρητικίδη , Γαβρά, Δημητρίου) και του Γουργούλη, ενώ παρόμοια διάθεση επεδείχθη και από τους περισσότερους συμβούλους της αντιπολίτευσης.


Οσοι αποχωρήσαμε, είχαμε τελικά την ευτυχία να μην γίνουμε μάρτυρες απίθανων σκηνών διαπληκτισμού και ανταλλαγής ιδιαίτερα φορτισμένων φράσεων ανάμεσα στους απομείναντες συμβούλους της αντιπολίτευσης και της συμπολίτευσης, με αποκορύφωμα την πρόσκληση της Αστυνομίας για να επιλύσει πολιτικές απόψεις και αντιθέσεις. Σκηνές και φράσεις που δεν τιμούν κανένα από όσους συμμετείχαν στις διενέξεις και δεν αρμόζουν σε ένα προάστιο με το συγκεκριμένο κοινωνικό, μορφωτικό και πολιτισμικό επίπεδο.


Δυστυχώς και επειδή παρόμοιες καταστάσεις δεν γίνονται για πρώτη φορά, είμαστε ιδιαίτερα προβληματισμένοι για την εξέλιξη στα υπόλοιπα δυόμισι χρόνια.


Καλούμε το προεδρείο να προσπαθήσει να αποτρέπονται παρόμοιες εικόνες και καταστάσεις, διασώζοντας το κύρος του και διασφαλίζοντας την ομαλή λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου.


Αγία Παρασκευή 15.12.2011+++Η τοποθέτηση που δεν έγινε, για τον προϋπολογισμό

 

Του Μιχάλη Γαβρά, Δημοτικού Συμβούλου


 

Εξ αιτίας της αποχώρησης της δημοτικής μας ομάδας από το τελευταίο μέρος της συζήτησης του προϋπολογισμού 2012 του δήμου μας, δεν πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη ομιλία μου. Αυτήν σας την παραθέτω παρακάτω.

 

Κύριε πρόεδρε

 

Η άρνηση από την διοίκηση του Δήμου, να απαντήσει στις περισσότερες ερωτήσεις που ετέθησαν από τον ομιλούντα και τον κ.Κρητικίδη, εισάγει νέες αντιλήψεις και θεωρίες στη λειτουργία του Δημ.Συμβουλίου, εκθέτει τον δήμαρχο και επιβεβαιώνει όσους μιλούν για την «μοναξιά της εξουσίας» στην οποία βρίσκεται ο ίδιος.


Στην ομιλία του δημάρχου για την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2011, στις 23.3.2011, ενός μεταβατικού όπως χαρακτηρίστηκε, ετέθησαν από τον ίδιο, ως ιδιαίτερα σημαντικοί, οι ακόλουθοι στόχοι:

  1. Ανάδειξη των «εκτεταμένων φαινομένων κακοδιοίκησης και διαφθοράς που συναντούσε σε κάθε συρτάρι του δήμου», όπως έλεγε, την προηγούμενη τετραετία.
  2. Έναρξη των εργασιών στην Αγίου Ιωάννου τον Αύγουστο του 2011
  3. Αξιοποίηση της αραχνιασμένης δημοτικής περιουσίας
  4. Ένα πλουσιότερο Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2012
Με βάση αυτούς τους στόχους, που οι ίδιοι είχαν βάλει, δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσει κανείς , για να αποδείξει πως υπήρξε πλήρης αναποτελεσματικότητα και αποτυχία. Τίποτε από όλα αυτά δεν πραγματοποιήθηκε.


Φέτος ήταν το Ευρωπαϊκό Έτος για τον Εθελοντισμό, τον οποίο σε όλες τους τις διακηρύξεις τον έβαζαν ως πρώτο στόχο για την ανάπτυξη της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, αν όχι και ως αναπτυ­ξιακό εργαλείο. Και εδώ καταγράφεται απουσία οποιασδήποτε σημαντικής δραστηριότητας πλην διακηρύξεων.


Ο φετινός προϋπολογισμός στηρίζεται σε ένα σημαντικό μέρος, δεδομένης της στενότητας και της συνακόλουθης ανελαστικότητας, σε ΕΣΟΔΑ που δεν πρόκειται ποτέ να εισπραχθούν. Συγκεκριμένα:

  1. Προϋπολογίζονται ΕΣΟΔΑ 495.000 € από την κατασκευή πεζοδρομίων την στιγμή που δεν πρόκειται να εισπραχθούν ποτέ, όπως συνέβη και στον περσινό προϋπολογισμό που είχαν εγγραφεί 670.000 € και δεν εισπράχθηκε ούτε ένα Ευρώ. Το ίδιο συνέβαινε όλα τα προηγούμενα χρόνια, με κοινή αποδοχή όλων. Ο προϋπολογισμός όμως από φέτος είναι πλέον υποχρεωτικό, από τον νομοθέτη και τον Καλλικράτη, να είναι πραγματικός.
  2. Έχουν εγγραφεί για το 2012 ως ΕΣΟΔΑ 900.000 € από «προϊόν αναγκαστικής προσκύρωσης λόγω ρυμοτομίας οικοπέδων και λοιπών ακινήτων», την στιγμή που το 2011 από τα προϋπολογισθέντα 960.000 € εισπράχτηκαν μόνο 116.447 €, δηλ. 843.553 € λιγότερα. Από πού προκύπτει η αισιοδοξία πως φέτος θα εισπραχθούν 900.000 €.
Σε ένα άλλο ένα σημείο του εγγράφει μηδενικές εισπράξεις (0 €) από εισφορά σε χρήμα από την υλοποίηση της Πράξης Εφαρμογής ένταξης των Πευκακίων, ενώ είναι προβλέψιμο με σιγουριά πως θα εισπραχθούν σίγουρα αρκετά σημαντικά ΕΣΟΔΑ. Το 2011 εισπράχθηκαν 413.000 € από τα προϋπολογισθέντα 1.140.000 €. Η αιτία είναι προφανής: τα χρήματα αυτά είναι ανταποδοτικά και μπορούν να απορροφηθούν μόνο από έργα στα Πευκάκια. Στο Τεχνικό Πρόγραμμα όμως του 2012 δεν έχει προγραμματιστεί ΚΑΝΕΝΑ οδικό έργο στα Πευκάκια, όπως μας διαβεβαίωσε και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος.


Έχει επίσης εγγραφεί ποσό 20.000 € για ανακαίνιση του ιδιόκτητου χώρου της Δημοτικής Αστυνομίας στη Μεσογείων, ενώ μόλις φέτος εγκρίναμε την δαπάνη άλλων 43.000 € για την διαμόρφωση και ανακαίνισή του. Πάρα πολλά χρήματα αναντίστοιχα με τις ανάγκες και την έκταση του χώρου.


Συνεχίζοντας την κριτική θεώρηση του Προϋπολογισμού του 2012, προσπαθούμε να βρούμε ενέργειες και έργα που να συσχετίζονται με τις διακηρύξεις του ψηφισθέντος Επιχειρησιακού Προγράμματος, όπως η βαδισιμότητα και η καθημερινότητα. Δυστυχώς η παρουσία νέων έργων είναι ελλειμματική. Αντίθετα κυριαρχούν συνεχιζόμενα έργα από την διοίκηση της προηγούμενης τετραετίας. Αναπλάσεις πεζοδρομίων στην Βενιζέλου & Πατρ.Γρηγορίου στον Τσακό, βιοκλιματική ανάπλαση και ενίσχυση αστικού πρασίνου στον Τσακό από πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, όλα αυτά είναι έργα που διεκδικήθηκαν και κατοχυρώθηκαν από την προηγούμενη διοίκηση.


Κλείνοντας, ο προϋπολογισμός του 2012 χαρακτηρίζεται από διαχειριστική λογική και συνέχιση προϋπαρχόντων έργων. Δεν είναι αυτό που ζητά η πόλη και έχουν ανάγκη οι κάτοικοι και σε κάθε περίπτωση σε απόσταση από τις εξαγγελίες και τις μεγαλόσχημες διακηρύξεις.


 

Αγία Παρασκευή 15.12.2011

Νεότερη Παλαιότερη