Είσαι αντιπολίτευση; Η καλύτερή σου!

Η «καλύτερή σου»! Να είσαι στην αντιπολίτευση, να μην έχεις δώσει ποτέ δείγμα γραφής σαν Διοίκηση, να κρίνεις τους πάντες και τα πάντα κατακεραυνώνοντας δικαίους και αδίκους, να έχεις επιλεκτική μνήμη και τέλος (τρόπος του λέγειν) να «δικαιούσαι» να κάνεις προτάσεις που, με τα σημερινά τραγικά δεδομένα της πατρίδος μας, φαντάζουν το λιγότερο ανεφάρμοστες.


Ο λόγος για την Δημοτική Παράταξη «ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ». Παρακολουθώ επί σειρά ετών την πολιτική διαδρομή της Παρατάξεως που ίδρυσε και ηγείται ο συμπαθέστατος κος Γιάννης Σταθόπουλος. Ξεκίνησε με οράματα, ιδέες και προτάσεις που θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν «ρομαντικές». Που απευθύνονταν όμως περισσότερο στο συναίσθημα και λιγότερο στη λογική. Μια καλή ρητορική και μια εντυπωσιακή φυσική παρουσία, συνδυαζόμενη και με την κούραση του κόσμου, τον ανέβασαν από τα χαμηλά στα υψηλά. Πλέον αυτών, η απόκρυψη της κομματικής ταυτότητος της ηγετικής ομάδος καθώς και η πολυσυλλεκτικότητα του συνδυασμού, του προσέθεταν «πόντους». Οι πολιτικοί του αντίπαλοι τον κατηγορούν για πολλά πράγματα. Ότι π.χ. προσπάθησε με διάφορους τρόπους να πάρει το «χρίσμα» πότε του ΠΑΣΟΚ και πότε της Νέας Δημοκρατίας και όταν δεν το κατάφερε αυτοπροβλήθηκε ως «ανεξάρτητος». Ότι στα σοβαρά θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο αναπτύσσει μια ρητορική «ήξεις-αφήξεις» και ψηφίζει ΛΕΥΚΟ, ότι είναι και «με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ», ότι συμμαχεί ακόμη και με αυτούς που πριν κατακεραύνωνε προκειμένου να κερδίσει πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη, ότι υποκινεί διάφορες ομάδες πολιτών, Συλλόγους και ένα σωρό άλλα. Υπερβολές; Πιθανόν, αν και ο ίδιος πολλές φορές κάνει ό,τι μπορεί για να τις επιβεβαιώνει. Έχω εντυπωσιασθεί από τα κατά καιρούς Δελτία Τύπου και τις ανακοινώσεις. Είτε διαψεύδονται από τις εξελίξεις μετά από λίγο είτε αναφέρονται σε θέματα που πολύ λίγο ενδιαφέρουν πλέον την μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου την σήμερον ημέραν είτε τέλος είναι στείρα αντιπολιτευτικές χωρίς  καμμία πρόταση, καμμία θέση. Απορώ μόνο που ένας Γεράσιμος  Βλάχος (ο πλέον ευφυής, οξύνους, έμπειρος, ουσιαστικός, βαθύς γνώστης των θεμάτων και σε γενικές γραμμές ηπίων τόνων), δεν τους «τραβάει το αυτί», με τα συνεχή λάθη τους.


Ενδεικτικώς αναφέρω Δελτίο Τύπου ότι θα έκλειναν Παιδικοί Σταθμοί λόγω ολιγωρίας της Δημοτικής Αρχής. «Πρίν αλέκτωρ φωνήσαι» διαψεύσθηκε, αφού η Δημοτική Αρχή με τη βοήθεια της μείζονος αντιπολιτεύσεως έλυσε με τον καλύτερο τρόπο το πρόβλημα. Η πολιτική γενναιότης επιβάλει να είχε εκδώσει νέα συγχαρητήρια ανακοίνωση.


Άλλη πρόσφατο, είναι για τη βίλλα Ιόλα. Εδώ ο κόσμος καίγεται, η καθημερινότητα του λαού έχει γίνει κόλαση, η ανικανότητα και η παράλυση του Κράτους έχει βυθίσει τους Δήμους σε πρωτοφανές τέλμα, με αποτέλεσμα την εξαιρετική δυσκολία να μπορούν να ανταποκριθούν στα άκρως απαραίτητα. Και η «ΝΙΚΗ» ολοφύρεται για το ότι δεν έχει αγοράσει ο Δήμος την βίλλα Ιόλα!


Το τελευταίο αναφέρεται στη λειτουργία των Εργαστηρίων Τέχνης (γιατί υπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι έχουν αναλάβει το ζήτημα εργολαβικά;). Σ΄αυτό γίνεται μια καταγραφή των προβλημάτων σ΄αυτά καθώς και στο Ωδείο. Μετά την καταγραφή αυτή, αφού «επιδερμικά» αναφέρονται και στο κώλυμα που ονομάζεται ΑΣΕΠ, επικρίνεται η Δημοτική Αρχή για «απραξία». Είναι αντιπολίτευση αυτή; Αν δεν ξέρουν τους ακριβείς (και πραγματικούς) λόγους της μη ενάρξεως λειτουργίας τους, ας φροντίσουν πρώτα να ενημερωθούν. Αν τους ξέρουν γιατί η ανακοίνωση; Και αν θέλουν να βοηθήσουν ας συντρέξουν τη Δημοτική Αρχή για την επίλυση του προβλήματος. Αλλά μάλλον δε θέλουν αλλά και δε γνωρίζουν το πώς μπορεί να επιλυθεί. Γιατί αν το γνώριζαν θα πρότειναν  τον τρόπο στο Δελτίο Τύπου. Απλά ανενημέρωτοι ή απλά αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση;


Άφησα τελευταία μια ανακοίνωση, που έγινε προσπάθεια να περάσει «αβρόχοις ποσί» το καλοκαίρι και στην οποία προσωπικώς δίνω μεγάλη σημασία.


Άγνωστο το γιατί, ο αρχηγός υπέπεσε στο σοβαρό ολίσθημα να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία άφηνε να αιωρούνται έωλες και άκρως συκοφαντικές κατηγορίες κατά πρώην δραστηρίου μέλους της Παρατάξεώς του. Αντιλαμβάνομαι ότι το να φεύγει ένα στέλεχός σου είναι κάπως βαρύ. Και μάλιστα όταν και στο παρελθόν σου είχε συμβεί το ίδιο, με άλλο εξ ίσου δραστήριο στέλεχός (δημοτικός σύμβουλος άλλης παρατάξεως σήμερα). Αλλά πόσο ηθικό είναι να εκδίδεις ανακοίνωση στην οποία αφήνεις έμμεσες πλην σαφέστατες αιχμές για ύποπτες συναλλαγές χωρίς την παραμικρή απόδειξη; Και επί πλέον να «επιτρέπεις» και σε άλλο προβεβλημένο στέλεχός σου (του οποίου όμως ο ερχομός σε σένα αποτέλεσε υπέρβαση!) να επιτίθεται με ένα απαράδεκτο ηθικώς κείμενο κατά της πρώην συνυποψηφίου του;


Εν κατακλείδι θα έλεγα ότι η «ΝΙΚΗ» παρουσιάζεται κατώτερη των περιστάσεων. Ίσως η κούρασή της από την πολυετή προσπάθεια να γίνει  Δημοτική Αρχή, ίσως το σοκ που υπέστη στις τελευταίες εκλογές, ίσως η «ελιτίστικη» αντίληψη και νοοτροπία, ίσως η προσπάθεια να εκμεταλλευθεί την παρούσα δύσκολη συγκυρία για ψηφοθηρικούς λόγους, την οδηγεί σε παλαιοκομματικούς τρόπους δράσεως. Καλό είναι να βγάζει Δελτία Τύπου και ανακοινώσεις επικριτικές αλλά καλύτερο θα ήταν να μας έλεγε και τί ακριβώς θα έκανε αυτή (αν ήταν Δημοτική Αρχή) υπό τις παρούσες συνθήκες (άλλωστε για μία μικρή μερίδα ψήφων δε βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο Γιάννης Σταθόπουλος στη θέση του δημάρχου). Και κάλλιστο αν βοηθούσε ειλικρινά και ουσιαστικά την νυν Δημοτική Αρχή, προς όφελος τον Δημοτών. Ας παραδειγματισθεί από την Παράταξη του κ. Γιαννακόπουλου που, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, ασκεί μεν κριτική αλλά βοηθά και ενεργά και με  προτάσεις. Τότε θα είχε και η ίδια πολιτικά οφέλη. Από λόγια, οράματα, ιδέες και πράσινα άλογα έχουμε χορτάσει…


Ελεύθερος Στοχαστής
Νεότερη Παλαιότερη