Ακτινογραφούμε το δήμαρχο Βασίλη Ζορμπά

Έχοντας πλέον διανύσει ένα χρόνο από τις εκλογές μπορούμε πλέον να οδηγηθούμε σε κάποια πρώτα συμπεράσματα όσον αφορά τις παρατάξεις και τα πρόσωπα. Ξεκινάμε λοιπόν με το δήμαρχο Βασίλη Ζορμπά και την παράταξη "Αγία Παρασκευή - η Πόλη μας".


Είναι γεγονός πως η εκλογή του κου Ζορμπά αποτέλεσε μια μεγάλη έκπληξη, πολύ πιθανό και για τον ίδιο. Εν τω μεταξύ, και πριν συνέλθει από την ευχάριστη έκπληξη, δοκίμασε άλλη μία (δυσάρεστη) αφού με το «καλημέρα» είχε την ανεξαρτητοποίηση ενός συμβούλου του. Παράλληλα η μη αξιοποίηση ορισμένων εκλεγμένων, στις περιορισμένες πια ελέω Καλλικράτη θέσεις ευθύνης, επέφερε τη γνωστή νεοελληνική γκρίνια και τους ψίθυρους περί νέων αποχωρήσεων που όμως ουδέποτε επιβεβαιώθηκαν. Άλλωστε η απόσταση λόγων και πράξεων συνηθίζεται να είναι τεράστια.


Η νέα τότε διοίκηση είχε το βασικό χαρακτηριστικό της απειρίας ενώ κλήθηκε να αναλάβει σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία με τον  «Καλλικράτη» να τίθεται σε εφαρμογή. Κλείσιμο της στρόφιγγας των κρατικών επιχορηγήσεων και το γενικότερο χάος στον κρατικό μηχανισμό  (π.χ. το Φ.Ε.Κ. ίδρυσης των νέων νομικών προσώπων εξεδόθη το Μάιο) συνθέτουν το σκηνικό.


Παρατηρήθηκε επίσης μια εικόνα πελαγοδρόμησης και κατά πολλούς απραξίας συνδυαζόμενη με το μηδενισμό του έργου της προηγούμενης διοίκησης.


Σιγά σιγά όμως ο βηματισμός επήλθε, τα πρόσωπα προσαρμόστηκαν και άρχισαν να αποδίδουν δίχως όμως πολλές φορές η απόδοση αυτή να γίνεται δημόσια αντιληπτή λόγω και μη ιδιαίτερης προσοχής στα των «δημοσίων σχέσεων». Πλέον όμως όταν ρωτάς, λαμβάνεις σαφή απάντηση. Κανείς δε δείχνει αμήχανος λόγω άγνοιας ζητώντας να περιμένεις ευγενικά μέχρι να πληροφορηθεί το ζητούμενο.


Τα σημάδια χαλάρωσης της δημοτικής μηχανής σε αρκετές περιπτώσεις αντιμετωπίστηκαν δυναμικά και αποτελεσματικά (υπάρχουν συγκεκριμένα παραδείγματα όπως κάποιες μεταθέσεις ορισμένων προσώπων).


Επίσης η νέα διοίκηση έδειξε πως σε ορισμένα πράγματα αρκεί η θετική σκέψη (π.χ. η εκμετάλλευση των κερκίδων του ανοικτού  θεάτρου που μεταφέρθηκε από το Πάρκο της οδού Γραβιάς  στο στρατόπεδο Σπυρούδη), η αποφασιστικότητα (ο περιορισμός επιτέλους των αθλητικών σωματείων από το Βασίλη Σάρκουλα στους δημοτικούς αθλητικούς χώρους ή η πολιτική για το ΜΗ σβήσιμο των κλήσεων για παράνομες σταθμεύσεις), η άμεση ανταπόκριση για να γίνουν κινήσεις υπέρ των δημοτών (πρόγραμμα ΕΠΙΧΕΙΡΩ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΟΥ) ακόμη και η προβλεπτικότητα (εύρεση χορηγών το καλοκαίρι για το συσσίτιο των απόρων).


Το μειονέκτημα της απειρίας αποτελεί ταυτόχρονα και πλεονέκτημα καθώς καθιστά την πλειοψηφία των συμβούλων που είναι νεοφώτιστοι καθαρά χαρτιά.


Ένα άλλο πλεονέκτημα της "πόλης" μας αποτελεί το κατά πολλούς σημαντικό μειονέκτημά της. Η συνοχή της λόγω συγκρότησης από πρόσωπα διαφορετικών πολιτικών πεποιθήσεων, από όλους τους χώρους. Ακριβώς αυτή η διαφορετική προέλευση εξασφαλίζει την αδυναμία δημιουργίας αντιηγετικών πυρήνων, παρεών κτλ., πράγματα που πλήρωσαν έτεροι ανθυποψήφιοι του κου Ζορμπά εμπεριέχοντας ισχυρότερες «πολιτικά και σε βλέψεις» στελέχη. Η αλήθεια είναι πως "η πόλη μας" είναι η πλέον πολυσυλλεκτική και αχρωμάτιστη παράταξη μολονότι αυτή την εικόνα καλλιέργησαν τόσο ο κος Σταθόπουλος όσο και ο κος Γιαννακόπουλος.


Πέραν τούτου η δημοτική αρχή κινήθηκε εγκαίρως με γρήγορες / αποφασιστικές κινήσεις όσον αφορά τα γεγονότα που κυριάρχησαν το καλοκαίρι στον Π.Α.Ο.Δ.Α.Π. προλαβαίνοντας τους πολιτικούς της αντιπάλους, πράττοντας τα δέοντα και οδηγώντας τις εξελίξεις.


Συν τοις άλλοις όμως ο δήμαρχος έδειξε ότι μπορεί να αναπληρώνει με τον καλύτερο τρόπο τα όποια κενά αφού η κα Αντωνοπούλου λογίζεται -λογικά- στο στρατόπεδο του Βασίλη Ζορμπά. Το πόσο ποιοτική προσθήκη είναι αυτή φάνηκε από τα απόνερά της...


Πέραν όλων αυτών όμως ο κος Ζορμπάς θα πρέπει να προσέξει ορισμένα ζητήματα. Π.χ. η διαρκής διαμάχη για οικονομικά θέματα ιδίως με την προηγούμενη διοίκηση δίχως να έρχονται συγκεκριμένα περιστατικά έχει αρχίσει να προκαλεί κόπωση.


Ακόμη, η περικοπή ορισμένων κοινωνικών παροχών είναι κατανοητή μέχρις ενός ορίου λόγω της συγκυρίας που περνά η χώρα ή της προσπάθειας περιορισμού του όποιου οικονομικού ανοίγματος του δήμου. Όμως το κοινωνικό πρόσωπο της Αγίας Παρασκευής θα πρέπει να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο από τα ήδη υψηλά επίπεδα των περασμένων διοικήσεων.


Στα οικονομικά, θα πρέπει να βρεθούν οι πολιτικές εκείνες που θα περικόπτουν έξοδα δίχως να περικόπτονται υπηρεσίες και να έρθουν έσοδα μέσω έξυπνων πολιτικών.


Στα της πόλης, μια σειρά ανοικτών θεμάτων (Πάρκο Νεαπόλεως, Κολυμβητήριο, Αγίου Ιωάννου, δημαρχείο, στοχευμένες παρεμβάσεις στις γειτονιές κτλ) αναμένουν τη λύση τους ή έστω κάποια εξέλιξη.


Τέλος υπάρχουν δύο άλλοι βασικοί παράμετροι που ενδεχομένως θα παίξουν το ρόλο τους. Ο Βασίλης Ζορμπάς το 2014 θα έχει κατά πάσα πιθανότητα αντιπάλους δύο άτομα με μεγαλύτερη πολιτική πορεία στα της Αγίας Παρασκευής και κατά συνέπεια μεγαλύτερη κόπωση στους ψηφοφόρους. Κάτι που ισχύει σε μεγαλύτερη κλίμακα για το Γιάννη Σταθόπουλο καθώς θα είναι η 5η φορά δίχως να έχει εκλεγεί καμία και λιγότερο για τον κο Γιαννακόπουλο καθώς έχει ήδη εκλεγεί μία φορά από τους δημότες.


Στον αντίποδα όμως, οι όποιες επιδόσεις της νυν δημοτικής αρχής δεν εξαρτώνται αποκλειστικά από αυτή καθώς οι δήμοι βιώνουν την πλήρη εγκατάλειψη της πολιτείας ενώ η χώρα μας παρουσιάζει έντονα στοιχεία διάλυσης.


Συμπερασματικά και με βάση το πώς είναι τα πράγματα σήμερα, ο κος Ζόρμπας για να εκλεγεί δήμαρχος χρειάστηκε το κοκκαλάκι της νυχτερίδας. Όμως για το 2014 και την είσοδο στο δεύτερο γύρο δε θα πρέπει να ανησυχεί. Άλλωστε πέραν των παραπάνω, ο εκάστοτε δήμαρχος είθισται να ξεκινά από την poll position.


Μαζίδης Στρατής

Νεότερη Παλαιότερη