Κατερίνα Πρωτοσυγγελίδου-Φλατσούση: η αναγκαιότητα διατήρησης του 10ημέρου Αλέκος Κοντόπουλος και η μέχρι τώρα πορεία του νομικού προσώπου

Θέμα:  Εισήγηση Προέδρου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αγίας Παρασκευής Κατερίνας Πρωτοσυγγελίδου-Φλατσούση  για την αναγκαιότητα διατήρησης του 10ημέρου Αλέκος Κοντόπουλος, καθώς και για τη μέχρι τώρα πορεία του Νομικού Προσώπου.


Σε μια εποχή που το βιβλίο φυλλοροεί , η προηγούμενη Δημοτική Αρχή με Δήμαρχο το Βασίλη Γιαννακόπουλο, η Πρόεδρος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και το 15μελές διαπαραταξιακό Διοικητικό Συμβούλιό της λειτουργήσαμε σαν ηλεκτροσόκ, ή ακόμη καλύτερα, σαν φιλί ζωής στο βιβλίο και καταφέραμε αναζωπύρωση της σχέσης αναγνώστη- βιβλίου.                                                                                                                                                Πετύχαμε, μέσα από τις πολυεπίπεδες, νέες και με μεγάλη απήχηση στο κοινό, δράσεις που και οι 15 συναποφασίσαμε α) πολιτιστική ενημέρωση και ψυχαγωγία των δημοτών της Αγίας Παρασκευής β)αναβάθμιση του θεσμού των Δημοτικών Βιβλιοθηκών γ) προώθηση του βιβλίου και αύξηση της αναγνωσιμότητας, δεδομένου ότι το 2010 τα στοιχεία ήταν:


ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΝΕΩΝ ΜΕΛΩΝ: 737    ΕΝΗΛΙΚΕΣ: 358         ΠΑΙΔΙΑ: 379


ΣΥΝΟΛΟ ΔΑΝΕΙΣΜΩΝ : 33.548   ΕΝΗΛΙΚΕΣ: 16.776    ΠΑΙΔΙΑ: 16.772


Η προσφορά της Δημοτικής μας Βιβλιοθήκης στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας μας ήταν ένα πολλοστημόριο πολιτιστικής ευθύνης. Κι αυτό εμείς που το οραματιστήκαμε και παλέψαμε για να το καθιερώσουμε μαζί με τους δημότες που το αγκάλιασαν, το στήριξαν, το έχουν ανάγκη και το αξίζουν, ΤΟ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ.  Όσο κι αν ακούγεται λίγο ένα πολλοστημόριο, είναι ένα μέρος του όλου και χωρίς αυτό δεν υπάρχει όλο (σύνολο).


Το έργο της Δημοτικής μας Βιβλιοθήκης κατά την τετραετία 2007-2010 είναι ένα ανθρωποκεντρικά πολιτιστικό έργο με κοινωνικές προεκτάσεις.


Απευθύνεται σε όλους τους δημότες όλων των ηλικιών, προτείνοντας  πολιτιστικές δράσεις, εκπαίδευση, ενημέρωση, ψυχαγωγία, μάθηση, χωρίς οικονομική συμμετοχή ενώ, παράλληλα, ενισχύει βαθιά το θεσμό της οικογένειας και της κοινωνικής επαφής των δημοτών μεταξύ τους.


Ακολουθεί επιγραμματική αναφορά στις δράσεις της Βιβλιοθήκης κατά την τετραετία 2007-2010, μόνο για να καταγραφεί στα πρακτικά, αφού οι παλαιοί Δημ. Σύμβουλοι ήδη γνωρίζετε, ενώ οι νέοι είμαι σίγουρη ότι θα έχετε ήδη φροντίσει να ενημερωθείτε.


1)Ανακαίνιση εσωτερικού  Κεντρικής Βιβλιοθήκης και κήπου.


2)Εγκατάσταση-λειτουργία 6 Η/Υ για το κοινό και παροχή δωρεάν ίντερνετ μέσα-έξω.


3)Δημιουργία υπηρεσίας ηλεκτρονικού δανεισμού, με τοποθέτηση σημάτων γραμμοκώδικα


4)Μηχανογράφηση έντυπου υλικού- Δημιουργία βάσης δεδομένων.


5)Δημιουργία ιστοσελίδας με δυνατότητα πρόσβασης στον ηλεκτρονικό κατάλογο βιβλίων


6)Εκπαιδευτικά προγράμματα στα παιδικά τμήματα και στο Μουσείο.


7)Τελειοποίηση της απογραφής του Μουσείου και ψήφιση αυτής από το Δ.Σ. της Βιβ.


8)Παιδικές Λέσχες Ανάγνωσης, που λειτουργούν Οκτώβριο με Μάιο, με συγγραφέα και δύο παιδαγωγούς.


9)Λέσχη Ανάγνωσης Ενηλίκων.


10)Μεμονωμένες εκδηλώσεις:                                                                                                                 3/6/07        Ευγένιος Σπαθάρης                                                                                                                                                                                                                     21/1/08       Σοφοκλής Χρήστου                                                                                                                                                               24/3/08        Ευγένιος Σπαθάρης                                                                                                                                                                16/3/09        Γιάννης Ρίτσος  100 χρόνια από τη γέννησή του                                                                                                            22/2/10        Τάσος Ζωγράφος


11)Καθιέρωση πολιτιστικών προγραμμάτων                                                                                                                        «Σάββατο στη Βιβλιοθήκη» Οκτώβριο με Απρίλιο παιδικά προγράμματα και στις δύο βιβλιοθήκες με παρουσιάσεις βιβλίων, θέατρο κούκλας, θέατρο σκιών, μουσικοκινητικό εργαστήρι αφήγησης, εργαστήρια εικονογράφησης, παρουσιάσεις παραμυθιών με θέατρο και παιχνίδι.


«Αγία Παρασκευή-Χριστούγεννα-Γιορτή» 2 έως 22 Δεκεμβρίου διαδραστικές εκδηλώσεις, θεάματα σε δρόμους, πλατείες και σχολεία της πόλης.


« Βιβλίο-Τέχνη-Πολιτισμός  10ήμερο Αλέκος Κοντόπουλος»


Το 10ήμερο «Αλέκος Κοντόπουλος», έδρασε και δρα στο πεδίο του πολιτισμού (χρειάστηκαν μόνο 3 χρόνια γι αυτό, κάτι που αναδεικνύει και αποδεικνύει την αναγκαιότητα διατήρησής του, αλλά και τη βαρύτητά του ως πολιτιστικό γεγονός), ως οργανωτική δύναμη στις συνειδήσεις με αποτέλεσμα τη διαμόρφωση ή και τη συμμόρφωση ακόμη, υλικών στοιχείων της καθημερινότητάς μας. Αισθητική, τρόπος έκφρασης-ψυχαγωγίας, αρχιτεκτονική.


Το 10ήμερο «Αλέκος Κοντόπουλος» είναι ο καθημερινός μας πολιτισμός αυτό το κάτι  που μας δίνει τη δυνατότητα να πάψουμε να τρώμε τα πολιτιστικά αποφάγια του ενός και του άλλου, καμιά σχέση έχοντος με τον πολιτισμό, απλά τοποθετημένου για να καλύψει κομματικές ανάγκες.  Αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά του 10ημέρου από τις άλλες πολιτιστικές διοργανώσεις. Ότι δηλαδή, μέσα από τις ετερόκλητες εναλλακτικές πολιτιστικές δράσεις του, στοχεύει ίσια στο μυαλό και στη ψυχή. Δεύτερο και σημαντικότερο σκέλος της ειδοποιού αυτής διαφοράς είναι η ύπαρξη του Μουσείου Αλέκου Κοντόπουλου, με όλη την έμπνευση που μπορεί να μας φέρει η αύρα του χώρου.


Έρχομαι λοιπόν σήμερα, αφού σας παρουσίασα γρήγορα αλλά εμπεριστατωμένα την ανοδική πορεία της  Βιβλιοθήκης – Μουσείο κατά την τετραετία 2007-2010, σχετικά με το βιβλίο και τον πολιτισμό, να καταθέσω στο Δημοτικό Συμβούλιο  τα παρακάτω:


Κύριε Δήμαρχε


Αφενός ελπίζω ότι αυτή η ανοδική πορεία όχι μόνο δε θα σταματήσει, αλλά θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια της Διοίκησής σας και πως η ολοκληρωμένη προσωπική μου βοήθεια, όσον αφορά στην τεκμηρίωση των στοιχείων και τη σύνταξη της εισήγησης προς τον Υπουργό Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, για τη διεκδίκηση της αυτοτέλειας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αγ. Παρασκευής Μουσείο Αλέκου Κοντόπουλου, που ήταν άλλωστε και δικό μου όνειρο στην περίπτωση επανεκλογής μου, θα χρησιμεύσει, εφόσον επιτευχθεί, στη συνέχιση της επί τέσσερα χρόνια                    Παραγωγής Ποιοτικού Πολιτισμού.


Αφετέρου εκφράζω τις ήδη ζοφερές μου ανησυχίες για την απουσία πολιτιστικού οράματος.


Μετά από μεγάλη προσπάθεια και πραγματοποιηθείσες, κατόπιν δικής μου πρωτοβουλίας, μαζί σας συναντήσεις, οι οποίες είχαν ως μοναδικό άξονα τόσο την αναγκαιότητα συνέχισης του10ημέρου, όσο και την κατάθεση της προσωπικής μου δουλειάς αλλά και αυτής του Διοικητικού Συμβουλίου, κατανόησα πλήρως πως όχι μόνο δεν έχετε καμία διάθεση να πραγματοποιήσετε το πολιτιστικό 10ήμερο Αλέκος Κοντόπουλος, αλλά σας είναι και παντελώς αδιάφορο, αφού στις υπαρκτές αντικειμενικές δυσκολίες που εγώ σας επεσήμανα, ενώ σας έδωσα παράλληλα τις λύσεις βάσει των οποίων θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί, η απάντησή σας ήταν, ουσιαστικά, αρνητική. Ωστόσο έχω τη δυνατότητα να γνωρίζω ότι, τόσο το Νοέμβριο του 2010 όσο και την περασμένη εβδομάδα, είχατε συνάντηση με το ΜΕΤΑΛΥΚΕΙΑΚΟ ΘΙΑΣΟ που λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια κάτω από τη σκέπη της Δημ.  Βιβλιοθήκης και παρουσιάζει τη δουλειά όλης της χρονιάς κατά τη διάρκεια του δεκαημέρου, από το οποίο και χρηματοδοτείται. Τους διαβεβαιώσατε ότι «το 10ήμερο θα γίνει όπως πάντα και θα το κάνει η κα Φλατσούση στην οποία και σας παραπέμπω». Αντίθετα σ εμένα είχατε πει, παρόντος του Δημοτικού σας Συμβούλου κου Γιώργου Καζάκου που έτυχε να παρευρίσκεται, «ότι δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ». Με λίγα λόγια άλλα λέτε στον ένα, άλλα λέτε στον άλλο. Προφανώς θέλετε να θολώσετε τα νερά.  Ωστόσο, επειδή από το Μάρτιο προσπαθώ να λύσω το γρίφο, αν θα γίνει ή όχι το 10ήμερο κι επειδή κάθε συνάντησή μας είναι άκαρπη από πλευράς σας κι επειδή ο χρόνος πέρασε,  το10ήμερο δε θα πραγματοποιηθεί με δική σας υπαιτιότητα.


Να θυμάστε μόνο ότι μπορεί να είναι προσωπική δημιουργία, δεν είναι όμως προσωπική υπόθεση. Το 10ήμερο ανήκει στην πόλη. Ανήκει στους δημότες της και σ αυτούς θα λογοδοτήσετε.


ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΡΩΤΟΣΥΓΓΕΛΙΔΟΥ-ΦΛΑΤΣΟΥΣΗ


 


 


Πρόεδρος(μέχρι 18/5/2011) Δημοτικής Βιβλιοθήκης


Αγίας Παρασκευής


Μουσείο Αλέκου Κοντόπουλου


π. Δημοτική Σύμβουλος


Δημότης Αγίας Παρασκευής

Νεότερη Παλαιότερη