Δημοτικό Συμβούλιο: Έγινε της ΔΗ.Π.Ε.Α.Π. το κιγκλίδωμα

Μια ακόμη επεισοδιακή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου έλαβε χώρα απόψε. Ας δούμε όμως αναλυτικά.


Όπως ήταν φυσικό έγινε η σχετική αναφορά στο θάνατο τόσο του αγαπημένου μας συμπολίτη και ηθοποιού Θανάση Βέγγου όσο και του Λάκη Σάντα που μαζί με το Γλέζο είχαν ανυψώσει τη γαλανόλευκη στην Ακρόπολη στα χρόνια της γερμανικής κατοχής.  Η σχετική συζήτηση ξέφυγε –ως συνήθως- από 2-3 απλές αναφορές λαμβάνοντας σχετικό πολιτικό χαρακτήρα. Εν τέλει η πρόταση του δημάρχου Βασίλη Ζορμπά για μετονομασία του σινέ Σχολείο σε σινέ Θανάσης Βέγγος έγινε αποδεκτή και θα έρθει σε ψηφοφορία σε επόμενη συνεδρίαση.


Στη συνέχεια ο κος Γιαννακόπουλος αναφέρθηκε στη σημερινή συνέντευξη τύπου του κου Ραγκούση για την οικονομική κατάσταση των δήμων όπου η Αγία Παρασκευή συγκαταλέγεται στους λεγόμενους «πράσινους» δήμους (αντί για κόκκινους ή πορτοκαλί) όντας στην 170η θέση από πλευράς δανειοληψίας. Δεν παρέλειψε επίσης να κάνει θετική αναφορά στο Γιάννη Γουργούλη που ήταν αντιδήμαρχος των οικονομικών αλλά και την τεχνική υπηρεσία.


Ο Ανδρέας Γκιζιώτης σχολίασε πως το χρέος δε σημαίνει κακοδιαχείριση και το αντίθετο.


Ύστερα Ο κ. Γαβράς κάλεσε για άλλη μια φορά τον πρόεδρο του Δημ.Συμβουλίου με την ευκαιρία της απογραφής που ξεκινάει να σχεδιάσει και να υλοποιήσει δράσεις με τις οποίες θα ενθαρρυνθούν οι ετεροδημότες της πόλης μας νε μεταφέρουν τα δικαιώματά τους και να εγγραφούν στα δημοτολόγια της Αγίας Παρασκευής. Επίσης απαντώντας στην επίθεση που του έγινε στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημ.Συμβουλίου, ενημέρωσε το σώμα πως από το 1998 που πρωτολειτούργησε το Αιματολογικό Εργαστήριο των Δημ.Ιατρείων, τα μολυσματικά απόβλητα που είχαν συγκεντρωθεί όλα αυτά τα χρόνια αποσύρθηκαν για πρώτη φορά μόλις το 2010 με δικές του ενέργειες από ειδική προς τούτο Εταιρεία.


Κατόπιν ο Βασίλης Γιαννακόπουλος ρώτησε τι γίνεται με τα Νομικά Πρόσωπα και για πόσο ακόμη θα συνεχιστεί το υπάρχον καθεστώς θέτοντας επίσης στο τραπέζι ορισμένα προβλήματα λειτουργίας που αντιμετωπίζουν τα ΚΑΠΗ. Αναφέρθηκε ακόμη στο ζήτημα του χορηγού του ΔΡΟΜΟΥ ΥΓΕΙΑΣ λέγοντας ότι για το τυπικό και νομότυπο χρειάζεται να παρθεί απόφαση από Νομικό Πρόσωπο.


Εν συνεχεία ο κος Σταθόπουλος αναρωτήθηκε πως είναι δυνατό να παραιτούνται οι πρόεδροι των νομικών προσώπων και να μην αντικαθίστανται ενώ έθεσε το θέμα της κακής κατάστασης των οδοστρωμάτων της πόλης.


Ο κος Γκιζιώτης έκανε αναφορά στη δημοσίευση της ιστοσελίδας μας σχετικά με τις καταγγελίες του Τάκη Κοζόκου και τα όσα λαμβάνουν χώρα στο πολιτιστικό πάρκο καθώς και στο ζήτημα της πυροπροστασίας η οποία θεωρητικά ξεκίνησε από 1/5.


Τέλος ο κος Κουβόπουλος έθεσε αρκετά ζητήματα όπως οι δίκες που θα γίνουν εντός του μηνός για το κτήμα Σιστοβάρη, το ζήτημα με την επαναδιαπραγμάτευση με την Ε.Τ.Ε. για τα κουτιά ανάληψης χρημάτων, την επανεκκίνηση της διαδικασίας για την απομάκρυνση των πινακίδων, την ύπαρξη μελέτης € 300.000,00 για ανέγερση δημαρχιακού μεγάρου και τέλος αν απέδωσε η ΔΗ.Π.Ε.Α.Π. το Φ.Μ.Υ.


Στο σημείο αυτό έλαβε το λόγο ο δήμαρχος απαντώντας επιγραμματικά:


- Στο θέμα των οδοστρωμάτων ανέφερε πως οι λακούβες δεν μπορούν να κλείσουν όσο είμαστε σε περίοδο βροχοπτώσεων.


- Ότι τα δημοτικά ιατρεία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω έλλειψης προσωπικού αναφέροντας ότι έχουν μόλις 2 νοσοκόμες και πως από 1/1/2011 δεν μπορούν να προσλάβουν ούτε προσωπικό για την καθαριότητα.


- Διέψευσε την ύπαρξη μελέτης για ανέγερση νέου δημαρχείου


- Σχετικά με τη ΔΗ.Π.Ε.Α.Π. ανέφερε πως το χρέος προς Ι.Κ.Α., Φ.Μ.Υ. και μισθούς εργαζομένων-καθηγητών ξεπερνά τις € 550.000,00 καθώς και ότι η ΚΟΙΚΕΔΑΠ πάει για ρύθμιση με το Ι.Κ.Α.


Για τις πινακίδες δήλωσε ότι ο νόμος είναι ξεκάθαρος και θα εφαρμοστεί όπου αυτές δημιουργούν εμπόδια, δηλαδή πρασιές, πεζοδρόμια, γωνίες καθώς εμποδίζουν τους πεζούς αποτελώντας συνάμα πηγές κινδύνων.


Για τα νομικά πρόσωπα ανέφερε πως ο νόμος ορίζει ότι αν το θέμα δεν έρθει από τη διοίκηση τότε οι πρόεδροι παραμένουν για 30 μέρες στη θέση τους. Σχετικά με το ζήτημα της πληρωμής τους δήλωσε ότι μπορούν να πληρωθούν αλλά πως αυτός δε θα δεχόταν να πληρωθεί.


Για τη φύλαξη των σχολείων τόνισε πως ετέθη το θέμα στον κο Ραγκούση ζητώντας παράταση των συμβάσεων των φυλάκων ενώ σχετικά με το θέμα της μη έγκρισης από τον επίτροπο για την πληρωμή των υπερωριών των εργαζομένων στην καθαριότητα είπε πως θα επανέλθουμε με νέο αιτιολογικό διαβεβαιώντας για την αίσια έκβαση του θέματος.


Όσον αφορά τους καμμένους λαμπτήρες τόνισε πως αντικαθίστανται σταδιακά και για το πολιτιστικό πάρκο ότι για την ώρα «ούτε να το φράξουμε μπορούμε ούτε τίποτε». Πρόσθεσε όμως ότι έχει πρόταση και θα την παρουσιάσει.


Για το Σιστοβάρη επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν δύο δικαστήρια στις 24+26 του μηνός που θα εκδικαστούν μαζί στις 26 ακούγοντας το δεικτικό σχόλιο του κου Κατσάρα (ακροατής) αν θα πάμε με την ίδια νομική υπηρεσία.


Εν συνεχεία ο κος Μουστόγιαννης αναφέρθηκε στο θέμα του χορηγού του ΔΡΟΜΟΥ ΥΓΕΙΑΣ τονίζοντας ότι υπάρχει το τυπικό θέμα αλλά έπρεπε να διαμοιραστεί υλικό στα σχολεία και πως ο δήμος για την ώρα δεν έχει πάρει χρήματα ενώ το θέμα θα έρθει στο επόμενο Δ.Σ.


Και κάπου εδώ άρχισαν να ανεβαίνουν οι τόνοι σχετικά με την ΔΗ.Π.Ε.ΑΠ, ΚΟΙ.Π.Ε.Δ.Α.Π. και όπως αλλιώς λέγεται. Ο δήμαρχος είπε ότι ο κος Μαντζανάς δεν είναι συνεργάσιμος και πως εδώ και 40 ημέρες υπάρχει απόφαση του Δ.Σ. του νομικού προσώπου για ανάθεση έναντι € 9.000,00 σε λογιστή η εργασία της αναγραφής όλων των στοιχείων της ΚΟΙ.Π.Ε.Δ.Α.Π. Κι ενώ είπε υπάρχει αυτή η απόφαση του Δ.Σ. (στο οποίο την πλειοψηφία έχει η προηγούμενη δημοτική αρχή μετέχοντος του πρώην δημάρχου) ο κος Μαντζανάς δε την υπογράφει λέγοντας ότι «κρύβεται με όλη τη σημασία της λέξεως»! Για αυτό έφερε ως θέμα την παύση του από τη θέση του προέδρου ώστε να αναλάβει ο ίδιος ο κος Ζορμπάς και να υπογράψει αμέσως με το λογιστή.


Είπε δε ότι για το Σινέ Σχολείο θα έπρεπε από μηνός να έχουν εκκινήσει οι απαραίτητες ενέργειες ώστε ο κινηματογράφος να λειτουργήσει αλλά πως κάποιοι θέτουν εμπόδια ώστε η μη λειτουργία του να κοστίσει πολιτικά στο Βασίλη Ζορμπά συγκαλώντας την Τρίτη έκτακτο Δ.Σ. για το θέμα του κινηματογράφου.


Στο σημείο αυτό έλαβε το λόγο ο κος Γιαννακόπουλος ο οποίος είπε πως όταν ζήτησε καλύτερη συνεργασία με τους προέδρους, ο δήμαρχος αξίωσε τις παραιτήσεις τους. Για το θέμα του λογιστή ανέφερε πως ήρθε εκτός ημερησίας διάταξης ώστε να λείπει ο κος Μαντζανάς. Δέχεται μεν πως ο πρώην δημοτικός σύμβουλος δε συνεργάζεται αλλά και πως κι ο δήμαρχος είναι δύσκολος. Ανέφερε ακόμη ότι υπάρχει προσωπική κόντρα ανάμεσα στους δύο και ότι λόγω αυτής ήρθε το θέμα ως έκτακτο. Πρόσθεσε επίσης ότι σε αυτή την περίπτωση πρέπει η Περιφέρεια να εγκρίνει την αλλαγή του προέδρου της ΚΟΙ.Π.Ε.Δ.Α.Π.


Ο δήμαρχος απήντησε πως παρακαλούν τον κο Μαντζανά να έρθει να υπογράψει τις βεβαιώσεις αποδοχών των εργαζομένων για την εφορία και δεν το πράττει καθώς χρωστά Φ.Μ.Υ. ενώ για το θέμα του λογιστή ανέφερε πως ο Χρήστος Μαντζανάς του είπε ότι θα ρωτήσει τον πρώην δήμαρχο αν θα την υπογράψει.


Ο κος Σταθόπουλος κατόπιν ανέφερε πως άμα τη παραιτήσει των προέδρων έπρεπε αμέσως να είχαν αντικατασταθεί αντί να συντηρείται αυτό το ερμαφρόδιτο καθεστώς.


Ο κος Γιαννακόπουλος επίσης προσέθεσε ότι δίχως την πλειοψηφία δεν μπορεί να συγκλιθεί Δ.Σ. στο νομικό πρόσωπο και στο σημείο αυτό υπήρξε ένταση καθώς κατηγορήθηκε για εκβιασμό ώστε να αποσυρθεί το θέμα.


Για να ηρεμήσει η ατμόσφαιρα υπήρξε μικρή διακόπη κατα την οποία ο πρώην δήμαρχος μιλήσε τόσο με τον κο Μουστόγιαννη όσο και με το δήμαρχο.


Με τη συνέχεια της συνεδρίασης η κα Μπράμη ανέφερε πως μαζί με τον πρόεδρο του πολιτιστικού και αθλητικού οργανισμού κο Μουστόγιαννη έστειλαν από 15/4 επιστολή στον κο Μαντζανά ζητώντας ενημέρωση για τα οικονομικά στοιχεία καθώς και κάποια απαραίτητα έγγραφα τονίζοντας ότι είχαν βεβαιώσει τη λήψη της επιστολής τους. Όμως ο κος Μαντζανάς ουδέποτε αποκρίθηκε. Είπε μάλιστα απευθυνόμενη στο Βασίλη Γιαννακόπουλο ότι «όχι απλά υπάρχει δυσκολία στην επικοινωνία, δεν υπάρχει επικοινωνία». Έκλεισε δε λέγοντας ότι μαζί με τον κο Μουστόγιαννη τον συνάντησαν στο δρόμο και πως τους είπε να προσέχουν πως συμπεριφέρονται.


Κατόπιν έλαβε για λίγο το λόγο ο Τίμος Κωστόπουλος αναφέροντας ότι για κάθε μήνα μη καταβολής του Φ.Μ.Υ. ο δήμος επιβαρύνεται με 1% πρόστιμο και ότι αυτό συνιστά υπεξαίρεση.


Στη συνέχεια μίλησε ο πρόεδρος του πολιτιστικού και αθλητικού οργανισμού Αλέξης Μουστόγιαννης ο οποίος αρχικά αναφέρθηκε με καλά λόγια στο Γιάννη Μυλωνάκη και ότι του έχει πει πως θεωρεί υποχρεωσή του να υπογράφει όσο κι αν χρειαστεί ενώ επαλήθευσε τα λεγόμενα της κας Μπράμη. Αίσθηση όμως προκάλεσε η αναφορά του στην κα Κιμουλάκη ζητώντας και τη δική της παύση από το πνευματικό κέντρο λέγοντας ότι αρνήθηκε να υπογράψει τη μισθοδοσία των εργαζομένων λόγω υποχρεώσεων προς προμηθευτές και δηλώσεών της του στυλ «μη με ξαναπάρετε τηλέφωνο, παίζετε» κτλ.


Εδώ παρενέβη ο κος Γαβράς αναφέροντας ότι γίνεται λόγος για δύο άτομα που δούλεψαν τέσσερα χρόνια και τώρα κατηγορούνται δίχως να είναι παρόντες, να έχουν προσκληθεί επίσημα και συνέστησε μεγαλύτερη προσοχή στις αναφορές.


Ο δήμαρχος τόνισε πως ο κος Μαντζανάς στοχοποιείται μόνος του με τη συμπεριφορά του ενώ ο κος Γιαννακόπουλος εξήγησε ότι δεν απείλησε / εκβίασε κανένα αλλά δε δέχεται «να πουλήσει» κάποιον δίχως να ξέρει τι συμβαίνει και να υπάρξει αντίστοιχη απάντηση. Πρότεινε δε για το πρωί της Παρασκευής σύσκεψη για τα ζητήματα αυτά και την προσεχή Τετάρτη να υπάρξει αντικατάσταση όλων των Δ.Σ. των Νομικών Προσώπων. Δεν αρνείται τα όσα λέει ο δήμαρχος αλλά θέλει να ακούσει και τον αντίλογο. Έκλεισε λέγοντας πως τα χρήματα που λείπουν είναι σε έργα (Ωδείο, Φιλαρμονική κτλ) και πως κανείς δεν υπεξαίρεσε τίποτε.


Στη συνέχεια υπήρξε ψηφοφορία κατά την οποία αποφασίστηκε η παύση του κου Μαντζανά.


Στο σημείο αυτό θα ήθελα να κάνω ως συνήθως ορισμένα σχόλια και να βγάλω κάτι που άκουσα στα χαμηλόφωνα:


- Από τη μια πλευρά θεωρώ πολιτικά ορθή τη συμπεριφορά του κου Γιαννακόπουλου στο θέμα του κου Ματζανά. Ως πρώην δήμαρχος έχει την ηθική υποχρέωση μέχρι αποδείξεως του εναντίου να υπερασπιστεί τα στελέχη του. Στο ίδιο μήκος κύματος τοποθετήθηκε και ο κος Γαβράς. Και πραγματικά δεν εκβίασε κανένα, αλλιώς δε θα είχε σπεύσει δύο φορές στον κο Μουστόγιαννη αλλά και στο δήμαρχο. Απλά θα είχε μουλαρώσει.


- Από δω και πέρα όμως δεν έχει κανένα λόγο να υπερασπίζεται κανένα στέλεχός του όταν αυτά όπως διαφαίνεται δε συμπεριφέρονται σωστά, εξαφανίζονται κτλ. Οι ίδιοι εκθέτουν τον εαυτό τους και το δήμαρχό τους που τους εμπιστεύτηκε δίνοντας  δίκαια ή μη λαβές για υποψίες.


- Έχει δίκιο ο κος Μουστόγιαννης να ζητά την παύση της κας Κιμουλάκη. Με βάση τα όσα είπε, η συμπεριφορά της είναι απαράδεκτη. Υπάρχουν καθήκοντα όχι μόνο όταν κερδίζεις αλλά και όταν χάνεις.


- Ο κος Μαντζανάς πρέπει πλεόν να απαντήσει και η κα Κιμουλάκη να εμφανιστεί. Ο χρόνος κυλά εις βάρος τους. Σωστά είπε ο δήμαρχος ότι αυτο-στοχοποιείται με τη συμπεριφορά του.


- Άκουσα κάτι στα ψηλά εκεί που καθόμουν από άτομα που θεωρούνται γνωστά στην πόλη. Επειδή όμως ήταν ιδιωτική συνομιλία έστω και σε δημόσιο χώρο θα αναφερθώ δίχως να πω τα ονόματα που άκουσα. Στην τοποθέτηση δημοτικού συμβούλου που ανέφερε το τι έχει γίνει στη ΔΗ.Π.Ε.Α.Π. σχολίασε κάποιος «και γιατί δε λέει ονόματα» για να απαντήσει ο ίδιος ότι δε λέει γιατί καλύπτει τον δικό του στο Δ.Σ. του νομικού προσώπου ο οποίος ευθύνεται για την καταστροφή του σκληρού δίσκου. Άρα κι αν έγινε το οτιδήποτε στη ΔΗ.Π.Ε.Α.Π. ας κρατήσουμε όλα τα σενάρια ανοικτά.


- Λυπήθηκα πολύ με την πολιτική διάσταση του θανάτου του Θανάση Βέγγου που προσεδόθη από ορισμένους και τις αναλύσεις για τον εμφύλιο που ακολούθησαν από διαφορετικές πολιτικές ιδεολογίες. Ο Βέγγος ρε παιδιά δεν ήταν ούτε αριστερός ούτε δεξιός ούτε έτσι ούτε γιουβέτσι. Ήταν Έλληνας –όπως όλοι μας- και μάλιστα αυτό που λέμε Ρωμιός. Κι αν ήθελε θα είχε δώσει μόνος του πολιτική χροιά στα όσα έζησε ή όχι. Αυτός προτίμησε να μας χαρίσει γέλιο, όπως μας χαρίζει και το δημοτικό συμβούλιο της πόλης μας κάποιες φορές. Η πείνα, τα χρέη, οι υποχρεώσεις και τα προβλήματα δεν έχουν ιδεολογικούς προσδιορισμούς.


- με παραξενεύει το έντονο έως εριστικό κάποιες φορές ύφος του Γιώργου Τσιμπουκάκη όταν παίρνει το λόγο. Πώς ένας τόσο καλός, ήρεμος και ευγενικός άνθρωπος μετατρέπεται σε βαρύ σέντερ φορ μόλις κάτσει στην καρέκλα και πάρει το λόγο. Εκτιμώ πως αδικεί τον εαυτό του.


- μπράβο στο δήμαρχο, τους αρχηγούς των παρατάξεων και όλο το δημοτικό συμβούλιο για τη μετονομασία του Σινέ Σχολείο σε Σινέ Θανάσης Βέγγος. Ίσως θα έπρεπε σε λίγους μήνες αν θα έχουμε ξανά πολιτιστικό 10ήμερο στη Βιβλιοθήκη να συμπεριληφθεί και η προβολή κάποιας από τις ταινίες του ή ένα απόσταγμα από τις αξεπέραστες ατάκες του που μόνες τους συνθέτουν μια ταινία!


Μαζίδης Στρατής

Νεότερη Παλαιότερη