Θέσεις και αντιπαραθέσεις στο αποψινό Δ.Σ.

Για μια ακόμη φόρα επιβεβαιώθηκε ο κανόνας που θα θέλει τα εκτός ημερησίας διάταξης θέματα να κερδίζουν τα φώτα της προσοχής. Ας δούμε αναλυτικά.Το προσεχές Σάββατο επίκειται συλλαλητήριο των συμβασιούχων στους Ο.Τ.Α. και ο δήμαρχος έφερε ψήφισμα το οποίο καλούσε το Δ.Σ. να δώσει το παρόν στηρίζοντας έμπρακτα τους συμβασιούχους του δήμου. Ο επικεφαλής των «Μαζί» Βασίλης Γιαννακόπουλος πρότεινε να προστεθεί μια πρόταση η οποία θα έλεγε ότι ο δήμος θεωρεί πως όλοι οι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Αυτό δεν έγινε δεκτό και οι προτάσεις τέθηκαν σε ψηφοφορία με επικράτηση αυτής του δημάρχου. Ο κος Ζορμπάς διαφώνησε στην προσθήκη που πρότεινε ο Βασίλης Γιαννακόπουλος λέγοντας ότι υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι μπήκαν από το παράθυρο με συμβάσεις εκτός Α.Σ.Ε.Π. αλλά με 8μηνα, stage, 3ωρα, 4ωρα μέσω των γνωριμιών με τις εκάστοτε αρχές και ότι αυτοί δεν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Στο σημείο εκείνο ο κος Γκιζιώτης πήρε το λόγο λέγοντας ότι κι ο δήμος τώρα προκήρυξε 25 θέσεις για 8μηνα και ότι στην ουσία θα φύγουν κάποιοι συμβασιούχοι για να έρθουν κάποιοι άλλοι, κάτι το οποίο υποστήριξε και ο Γιάννης Σταθόπουλος.


 


Στη συνέχεια ήρθε ένα ακόμη ψήφισμα από το δήμαρχο με διάφορα αιτήματα όσον αφορά τις Π.Ε.Δ και Κ.Ε.Δ.Ε. (διάδοχοι των Τ.ΕΔ.Ν.Κ.Α. & Κ.Ε.Δ.Κ.Ε.) και την αναλογικότερη / δημοκρατικότερη εκπροσώπηση των δήμων σε αυτή. Στο ψήφισμα προστέθηκαν και κάποιες προτάσεις του κου Γιαννακόπουλου που αφορούσαν κυρίως στο να εκλέγονται τα όργανα αυτά νωρίτερα σε σχέση με τα σημερινά ισχύοντα και γενικώς οι διαδικασίες να τρέχουν πιο γρήγορα.


 


Και κάπου εδώ άρχισε να σοβαρεύει η κατάσταση όταν μίλησε ο κος Κουβόπουλος λέγοντας πως στην προηγούμενη συνεδρίαση ο δήμαρχος είχε μιλήσει για νομική υπηρεσία που χάνει τις δίκες και πως σε όποιο συρτάρι του δήμου άνοιγε έβρισκε κρούσματα διαφθοράς. Τον κάλεσε να ξεκαθαρίσει την κατάσταση προχωρώντας στον έλεγχο για να διαπιστωθεί αν όσα λέει είναι αλήθεια ή όχι. Στο σημείο αυτό ξεκίνησε και μια κόντρα ανάμεσα στους κους Γουργούλη και Ησαΐα όσον αφορά την οικονομική διαχείριση του δήμου κατά την περίοδο 2007-2010. Η ένταση έφτασε στο αποκορύφωμά της όταν ο κος Ησαΐας έφερε ψήφισμα για την πρόσληψη θυγατρικής πολυεθνικής εταιρείας ορκωτών ελεγκτών λογιστών για την άσκηση ελέγχου της οικονομικής διαχείρισης 2006-2010 ζητώντας η διαδικασία αυτή να γίνεται στο κλείσιμο κάθε έτους. Οι τόνοι σηκώθηκαν και η συνεδρίαση διακόπηκε για λίγα λεπτά. Στο μεσοδιάστημα ο δήμαρχος και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβούλιου είχαν μια συνομιλία με τον κο Ησαΐα και τελικώς όταν συνεχίστηκε η διαδικασία το ψήφισμα απεσύρθη για να έρθει ως θέμα σε επόμενη συνεδρίαση. (ακολουθεί σχετικό VIDEO).




Μετά πήρε το λόγο ο κος Σταθόπουλος ο οποίος έκανε αναφορά στη μη τήρηση του πρωτοκόλλου κατά τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου λέγοντας πως αυτό δείχνει νοοτροπία υποβάθμισης των υπολοίπων παρατάξεων. Έκανε ακόμη αναφορά σε ένα βίβλιο που του δόθηκε σήμερα από το Σ.Π.Α.Υ. (Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού)  λέγοντας ότι δεν αναφέρεται ούτε μια δράση του δήμου Αγίας Παρασκευής για τον Υμηττό.


 


Κατόπιν σημειώθηκε διαφωνία έως και έντονη αντιπαράθεση ως προς τον τρόμο τίμησης και έκφρασης συλλυπητηρίων για το θάνατο του Τάσου Ζωγράφου.


 


Ενδιαφέρουσα και η τοποθέτηση του κου Γκιζιώτη ο οποίος υποστήριξε ότι ο δήμαρχος λέει αρχικά ναι όταν του προτείνεται κάτι και μετά δεν κάνει τίποτε. Αναφέρθηκε σε μια σειρά θεμάτων όπως το ότι θα έφερνε λίστα με τις σβησμένες κλήσεις αλλά δεν έγινε, ότι θα γινόταν συζήτηση για το θέμα της στέγασης των Συλλόγων αλλά δεν έγινε ή για το ότι ακόμη δεν έχουμε λάβει απάντηση από τον πρόεδρο του Δημοκρίτου αν έχει γίνει αντισεισμικός έλεγχος στις εγκαταστάσεις. Υπογράμμισε ακόμη ότι ενώ πλησιαζεί το η αντιπυρική περίοδος, εμείς δεν έχουμε κάνει τίποτε. Επίσης ο κος Γκιζιώτης έκανε αναφορά στην ιστοσελίδα μας και το θέμα που έχουμε αναδείξει εδώ και λίγο καιρό σχετικά με το διαδικτυακό τόπο του δήμου τονίζοντας ότι θα πρέπει να αποτελεί βήμα διαλόγου και ενημέρωσης. Είπε ότι δικαίως μιλήσαμε ως site αλλά πως στους συμβούλους πέφτει μεγαλύτερος λόγος να μιλήσουν για αυτό. Εγώ προσωπικά δεν το έγραψα ως site αλλά ως φορολογούμενος πολίτης και θεωρώ ότι στο θέμα της δημοτικής ιστοσελίδας όλοι οι ενεργοί και νόμιμοι φορολογούμενοι-αφαιμαγμένοι πολίτες έχουμε το ίδιο δικαίωμα λόγου.


 


Στη συνέχεια υπήρξαν μερικές ακόμη τοποθετήσεις, όπως αυτή του κου Τσιαμπά ότι δε γίνεται η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων να μην είναι συνεπής στην ώρα έναρξης της συνεδρίασης δείχνοντας ασέβεια στους συνεπείς συναδέρφους της αλλά και συμβάλλοντας με τη σειρά της στο χρονικό άπλωμα των συνεδριάσεων. Αυτό μάλιστα αποτέλεσε και αιτία τοποθέτησης του κου Καζάκου που ζήτησε να υπάρξει μια καλύτερη οργάνωση και χρονική διάρκεια των συνεδριάσεων. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι εμείς φύγαμε γύρω στις 21:30 από την αίθουσα και δύο ώρες μετά την έναρξη της συνεδρίασης ακόμη δεν είχε αρχίσει η συζήτηση των θεμάτων της ημερησίας διάταξης.


 


Για άλλη μια φορά θα τολμήσω να μεταφέρω ορισμένες σκέψεις μου από όσα είδα και άκουσα μολονότι δεν είμαι απόφοιτος σχολής αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης όπως μου τέθηκε πρόσφατα ως απαραίτητη συνθήκη για να εκφράζω τη γνώμη μου:


1. για άλλη μια φορά το θέμα των συμβασιούχων έτυχε πολιτικής εκμετάλλευσης (;) και αντιπαράθεσης καθώς ούτε σε ένα ψήφισμα δεν μπόρεσε να συμφωνήσει σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο.


2. ο κος Γιαννακόπουλος είχε δίκιο που ζητούσε ένα πιο ισχυρό κείμενο υπέρ των εργαζόμενων όπως είχε δίκιο και ο κος Ζορμπάς λέγοντας ότι πολλοί μπήκαν στο δήμο με διάφορες συμβάσεις με πλάγια οδό αποβλέποντας στη νομιμοποίηση. Γνωρίζουμε όλοι τέτοιες περιπτώσεις συμπολιτών μας ενώ ακόμη και σήμερα, παρά τη δίνη του ΔΝΤ και της απονέκρωσης των όποιων προνομίων των εργαζομένων στο δημόσιο υπάρχουν άνθρωποι που επιδιώκουν να εισέλθουν στο δήμο μέσω συμβάσεων και μετά κάπου, κάπως, κάποτε, να μονιμοποιηθούν.


3. η ιστορία με την κακοδιαχείριση και τη διαφθορά έχει αρχίζει να κουράζει. Απασχολεί πλέον κάθε φορά τις συνεδριάσεις με κουβέντες που απλώς γίνονται για να γίνουν. Το μόνο σίγουρο είναι η απαξίωση του Δημοτικού Συμβουλίου. Τα πράγματα είναι απλά, αντί να συντηρείς σούσουρο, ψάχνεις, κι αν βρεις στοιχεία τότε βγαίνεις και μιλάς. Άλλωστε ο δήμαρχος ως πολύ καλός γιατρός που είναι, γνωρίζει πως αν πάω στο γιατρό με ένα σύμπτωμα δεν αρχίζει τις εικασίες, κι αν τις κάνει τις κάνει μόνο για λίγο. Ζητά εξετάσεις και αν διαπιστώσει νόσημα, το ανακοινώνει λέγοντας και τι προτίθεται να πράξει.


4. εκτιμώ πως ο κος Ησαΐας ορισμένες φορές αδικεί τον εαυτό του. Δεν είναι όμορφο να διακόπτει το λόγο του για να κάνει υπόδειξη σε μεγαλύτερό του επειδή μιλούσε στο κινητό αν τον ακούει (άλλωστε ο κος Σταθόπουλος είναι ιατρός κάλλιστα θα μπορούσε να είχε δεχθεί κλήση από τον τόπο εργασίας του για έκτακτο συμβάν) ή στον πρώην δήμαρχο κο Γιαννακόπουλο αν τον ακούει επειδή μιλούσε με τη δημοτική του ομάδα για να συμπληρώσουν μια γραμμή στο κοινό ψήφισμα για την Π.Ε.Δ. και την Κ.Ε.Δ.Ε. Αυτό δεν είναι μόνο δική μου εντύπωση.


5. Θετικό που ορισμένοι –έστω και δύο- δημοτικοί σύμβουλοι μίλησαν για τάξη, πειθαρχία και μάζεμα των συνεδριάσεων. Προφανώς δεν είμαστε εμείς οι παράλογοι. Μπράβο στον κο Τσιάμπα που ως στρατιωτικός τα είπε τσεκουράτα για να θυμηθούμε τη γνωστή ταινία.


6. Για άλλη μια φορά πολύ καλός ο Ανδρέας Γκιζιώτης. Ξέρει τα θέματα και τοποθετείται εύστοχα.


7. Γιάννης Γουργούλης και "Μαζί" έδειχναν να είναι καλά "μαζί" σήμερα.


8. Μου έκανε εντύπωση το ψήφισμα του κου Ησαΐα υπό την έννοια ότι μήνες τώρα μιλάμε για τα οικονομικά του δήμου. Γιατί δημοτικός σύμβουλος της παράταξης που ελέγχει το δήμο φέρνει ψήφισμα για το διορισμό ελεγκτών; Άραγε και εκ των έσω βλέπουν ότι παρατράβηξε αυτό το θέμα και πρέπει να τελειώνει; Επίσης το γεγονός ότι τελικά απεσύρθη για να έρθει ως θέμα σε επόμενη συνεδρίαση δείχνει πως ήταν κάτι που δεν το γνώριζε ο δήμαρχος και η δημοτική του ομάδα, εκτός κι αν επρόκειτο για μια "παγίδα" με σκοπό να αποσπάσει το όχι της μείζονος αντιπολίτευσης και να φανεί ότι αρνείται τον έλεγχο, αν τέλικα το ψήφισμα έφτανε σε ψηφοφορία.


9. Θα ήταν αγένεια να μην ευχαριστήσω τον αντίδημαρχο κο Αλεφαντή και το δημοτικό σύμβουλο κο Σάρκουλα οι οποίοι προθυμοποιήθηκαν μόνοι τους να ζητήσουν από το δήμαρχο έστω τη χρονική σε ώρα έναρξης μετάθεση της επόμενης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου για να παραστούν τόσο αυτοί όσο και όσοι άλλοι εκ του Δ.Σ. το επιθυμούν στην εκδήλωση που συνδιοργανώνουμε την προσεχή Τετάρτη ως ιστοσελίδα μαζί με την «Αλληλεγγύη» του Συλλόγου Κατοίκων Τσακού με θέμα Θεραπευτική Παιδαγωγική του γέροντος Πορφυρίου για την οικογένεια και τον άνθρωπο του πόνου .




Μαζίδης Στρατής
Νεότερη Παλαιότερη