Δ.Τ. - Μαζί για την Αγία Παρασκευή / Συνέντευξη Γιαννακόπουλου

ΙΣΟΣΚΕΛΙΣΜΕΝΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΟΥ ΠΑΡΑΔΩΣΑΜΕ

«Παραδώσαμε ένα Δήμο με ισοσκελισμένα τα οικονομικά του». Αυτή η χαρακτηριστική φράση ήταν ο βασικός πυλώνας της εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα 14 Μαρτίου ο πρώην Δήμαρχος και επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «ΜΑΖΙ για την Αγία Παρασκευή», κ. Βασίλης Γιαννακόπουλος, στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγία Παρασκευής.


 


Ο κ. Γιαννακόπουλος πλαισιωμένος από τους δημοτικούς συμβούλους Κ.Κρητικίδη, Α.Γάκη και τη νέα Εκτελεστική Γραμματεία αναφέρθηκε αρχικά, στο συμβολισμό του μέρους που πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη αφού, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η Δημοτική Βιβλιοθήκη πρέπει να μείνει αυτόνομο νομικό πρόσωπο και τόνισε πως θα παλέψει για αυτό το σκοπό θεωρώντας ότι είναι ένα κομμάτι από την ιστορία της πόλης.


 


Οι βασικότεροι άξονες της συνέντευξης του κ.Γιαννακόπουλου ήταν:


 


Οικονομικά του Δήμου



Ο κ. Γιαννακόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα των οικονομικών του Δήμου παρουσιάζοντας οικονομικά στοιχεία που δείχνουν ότι ο Δήμος Αγίας Παρασκευής είναι ισοσκελισμένος οικονομικά με καλή πιστοληπτική δυνατότητα.


Αφού παρουσίασε αναλυτικά τα οικονομικά στοιχεία, σχολίασε τη Διοίκηση Ζορμπά που προσθέτοντας ανόμοια μεγέθη ισχυρίζεται ότι παρέλαβε 17.2 εκατομμύρια ευρώ υποχρεώσεις.


Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ που είναι προς είσπραξη από το δήμο και ο κ. Ζορμπάς τα αθροίζει στις υποχρεώσεις, ενώ στην πραγματικότητα αυτά τα ποσά μειώνουν τις υποχρεώσεις.


Επίσης αναφέρθηκε στα δάνεια των 5,2 εκατομμύρια ευρώ για ελεύθερους χώρους, πεζοδρόμια και μηχανολογικό εξοπλισμό τα οποία, όπως χαρακτηριστικά τόνισε είναι κατά μεγάλο ποσοστό παρελθόντων ετών, αφορούν μακροπρόθεσμο διάστημα αποπληρωμής και δεν μπορούν να καταλογιστούν σε μια διοίκηση.


Παράλληλα, ο κ.Γιαννακόπουλος αναφέρθηκε στα περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ εγκεκριμένους πόρους για έργα από την κεντρική διοίκηση (πρόγραμμα Θησέας, ΕΤΕΡΠΣ) τα οποία μπορεί να τα διεκδικήσει η νέα Δημοτική Αρχή αν αποφασίσει να συνεχίσει τα έργα.


Τέλος όσον αφορά τα οικονομικά, αναφέρθηκε στο ταμειακό υπόλοιπο που άφησε κατά τη διοίκησή του, ύψους 3,8 εκατομμύρια ευρώ και το συμψήφισε με τις οφειλές προς τους προμηθευτές που είναι περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ


 


 


Νέα Νομικά πρόσωπα


 


Αναφερόμενος στα νέα νομικά πρόσωπα ο κ. Γιαννακόπουλος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της παράταξης για τις επιλογές της Διοίκησης Ζορμπά όσον αφορά τον καθορισμό των μελών στα νέα διοικητικά συμβούλια. Ο κ.Γιαννακόπουλος τόνισε ότι με τα ολιγομελή διοικητικά συμβούλια δεν εκφράζεται η αντιπροσωπευτικότητα, ο έλεγχος και η διαφάνεια λέγοντας χαρακτηριστικά: «είναι εντελώς αντιδημοκρατικό να μην μπορούν να είναι ούτε οι δύο πρώην πρόεδροι ώστε να πάμε σε ομαλή μετάβαση σύμφωνα με τις εμπειρίες μας» και συνέχισε «η παράταξη μας που ήταν πρώτη στις εκλογές του Νοέμβρη με 33,13% έχει, σε ένα νομικό πρόσωπο, τις ίδιες έδρες με αυτή του κ. Κουβόπουλου που είχε μόλις 3%».


 


Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης



Όσον αφορά το θέμα του Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης ο κ. Γιαννακόπουλος εξέφρασε τη πεποίθηση ότι είναι ένας θεσμός που πρέπει να μπει από την αρχή του σε σωστές βάσεις. Σύμφωνα με το νόμο χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία και συνεννόηση των παρατάξεων ώστε να σηματοδοτείται ο υπερκομματικός του χαρακτήρας. Ο κ. Ζορμπάς φοβούμενος τον έλεγχο και την  κριτική επέλεξε έναν παραταξιακό του υποψήφιο και δεν υποχώρησε από την επιλογή του αυτή . Η Δημοτική Ομάδα της παράταξής «Μαζί για την Αγία Παρασκευή» προκάλεσε τρείς φορές συνάντηση όλων των παρατάξεων όπου κατά την τελευταία συνεδρίαση πρότεινε  μια διαπαραταξιακή λύση, αυτή του κ. Χρ.Γκότση, πρώην επιτρόπου, η οποία και δεν έγινε δεκτή.


 


 


Ανεξαρτητοποίηση Γιάννη Γουργούλη


 


Ο πρώην Δήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης αναφερόμενος στην ανεξαρτητοποίηση του μέχρι πρόσφατα στενού του συνεργάτη κ.Γ.Γουργούλη υπογράμμισε ότι η  παρουσία του στην παράταξη στις εκλογές του Νοέμβρη αναιρεί όλα τα λεγόμενά του περί επικίνδυνης διοίκησης Γιαννακόπουλου. Σύμφωνα με τον κ.Γιαννακόπουλο, ο κ.Γουργούλης κατά τη διάρκεια της θητείας του ήταν ένα βασικό στέλεχος της παράταξης με σημαντικό ρόλο στην Διοίκηση. Βέβαια, μετά την ήττα ο κ. Γουργούλης διαφώνησε  με την δομή που θα έπρεπε να έχει η παράταξη θεωρώντας ότι όλα πρέπει να εξαρτώνται από τους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους ενώ παράλληλα διαφωνούσε με την ανανέωση της.


 



Νέα όργανα της παράταξης



Για το τέλος της συνέντευξης τύπου φαίνεται να άφησε ο κ.Γιαννακόπουλος την είδηση που αφορούσε το μέλλον της παράταξης. Ο κ.Γιαννακόπουλος δήλωσε ότι η παράταξη πρέπει να ανανεωθεί, να συνδεθεί ξανά με την κοινωνία, με τα κινήματα και τους συλλόγους εκφράζοντας έτσι ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας.


Ο  πρώην Δήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης ακούστηκε πολύ αισιόδοξος για το μέλλον της παράταξης και χαρακτηριστικά δεν παράλειψε να αναφερθεί στο γεγονός ότι  δημιουργήθηκε μια καινούρια συντονιστική επιτροπή που σε συνεργασία με την εκλεγμένη εκτελεστική γραμματεία, που απαρτίζεται από πολλά νέα στελέχη της παράταξης, θα οδηγήσουν την παράταξη σε μία συνδιάσκεψη θέσεων και ιδεών τον Ιούνιο όπου και θα εκλεγούν τα οριστικά όργανα.

Νεότερη Παλαιότερη