αναρτηση

Μόνο κάπως έτσι θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές ύστερα από την παρέμβαση του πρωθυπουργού της ταλαίπωρης αυτής χώρας. Χρόνια τώρα από παιδί θυμάμαι τους πολιτικούς να προσπαθούν να μας πείσουν για το ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι κάτι το ανεξάρτητο από τα κόμματα. Πόσοι και πόσοι δεν επιχείρησαν να μεταπηδήσουν από τα έδρανα του Κοινοβουλίου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση προσπαθώντας να μας πείσουν ότι τους έπιασε ο πόνος για το χωριό, την κοινότητα, την πόλη. Ο πρωθυπουργός με την διακαναλική παρέμβασή του ήρθε και επανέφερε το θέμα εκεί που το γνωρίζαμε θέτοντας θέμα διλήμματος εθνικών εκλογών στους πολίτες μόλις ένα χρόνο μετά την εκλογή του. Ίσως γιατί κι αυτός αναγνωρίζει ότι άλλα υποσχόταν και άλλα έπραξε.


Μου θυμίζει πολύ το γνωστό ανέκδοτο με το διάβολο και το θάνατο μιας ελληνίδας υπουργού που είχε κυκλοφορήσει. Όταν πέθανε της δόθηκε η δυνατότητα να πάει μια εβδομάδα στον Παράδεισο και μία στην κόλαση. Έπειτα θα επέλεγε μόνη της. Σαν πέρασε το διάστημα αυτό παρουσιάστηκε μπροστά στον άγγελο και το δαίμονα. «Τι αποφάσισες;» τη ρώτησε ο άγγελος. Κι αυτή απάντησε «κοίτα στον Παράδεισο πέρασα μια υπέροχη εβδομάδα, είδα παλιούς φίλους και συναδέρφους, συνομιλήσα με το Χριστό και τους Αγίους, είδα τους γονείς μου και τους παπούδες μου, χάζευα τα υπέροχα τοπία και τα πανέμορφα λουλούδια. Ήταν καταπληκτικά. Ύστερα πήγα στην κόλαση, είδα κι εκεί φίλους. Κι εκεί διασκεδάσαμε και χορέψαμε και γλεντήσαμε και πίναμε και τρώγαμε και περάσαμε καλά. Λυπάμαι αλλά επιλέγω συνειδητά να πάω στην κόλαση.». «Συ είπας» απήντησε ο άγγελος και η γυναίκα αποχώρησε με το δαίμονα. Σαν πέρασε την πόρτα της κολάσεως άρχισε το μαρτύριό της. Χτυπήματα, βασανισμοί, ύβρεις στην ημερήσια διάταξη. Ξαφνικά είδε το διάβολο να περνάει και του λέει «μα ήταν τόσο διαφορετικά εδώ πριν λίγες ημέρες, τι άλλαξε;». Κι ο διάβολος αποκρίθηκε «τότε είχαμε προεκλογική περίοδο, τώρα ψήφισες!».


Ας δούμε όμως λίγο τα σημεία κλειδιά αυτής της εκλογικής αναμέτρησης.


Α. Αποχή


Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει ο μόνιμος παράγοντας της αποχής. Ειδικά αυτή τη φορά αρκετός κόσμος φαίνεται να απαξιώνει την εκλογική διαδικασία στη χώρα μας καθώς δε θεωρεί ότι έχει λόγο να προσέλθει στις κάλπες. Τα ποσοστά λοιπόν της αποχής έχουν μεγάλη σημασία και ιδιαίτερα τη δεύτερη Κυριακή κατά την οποία θα κριθούν πολλές μάχες όπως και στην πόλη μας.


Β. Το κριτήριο της ψήφου


Β1. Ψήφος με κριτήρια Τοπικής Αυτοδιοίκησης


Τα δεδομένα στην προκειμένη περίπτωση είναι απλούστατα. Ο πολίτης κάθεται και σκέπτεται αν η πόλη του προχώρησε τα τέσσερα αυτά χρόνια, αν άλλαξε η όψη της, αν η καθημερινότητά του βελτιώθηκε, αν οι υπηρεσίες της πόλης δούλεψαν σωστά όταν τις χρειάστηκε και εν γένει αν στο σύνολο η πόλη εξελίχθηκε όσο έπρεπε ή ελάχιστα, αν έμεινε στάσιμη ή αν έκανε βήματα προς τα πίσω. Κατόπιν τούτου αποφασίζει αν θα ανανεώσει την εμπιστοσύνη στο νυν δήμαρχο ή αν θα πρέπει η πόλη του να γυρίσει σελίδα.


Β2. Ψήφος με κριτήρια την πολιτική / οικονομική / κοινωνική συγκυρία



Ο κόσμος αυτή τη στιγμή δεινοπαθεί και όσοι για την ώρα την έχουν γλυτώσει αντιμετωπίζουν με προβληματισμό το αύριο. Οι ευθύνες βαρύνουν τους 300 εθνοπατέρες που από το 1974 κανονίζουν την πολιτική ζωή του τόπου, βυθίζοντας το δημόσιο τομέα με τις συνεχείς προσλήψεις, στραγγαλίζοντας την ελεύθερη οικονομία και νομοθετώντας δι’εαυτούς προνόμια. Βέβαια η μεγαλύτερη ευθύνη βαρύνει τους εκάστοτε κυβερνώντες που εναλλάσσονταν στην εξουσία. Οι πολίτες όμως δε γυρίζουν τόσο πίσω. Τους ενδιαφέρει η σύνταξη που χάθηκε, η δουλειά που έκλεισε ή η απόλυση που τους δόθηκε, η βενζίνη που ανέβηκε κατά 50% από το € 1,00 στο € 1,50, η αύξηση του Φ.Π.Α., η περαίωση που ήρθε να δικαιώσει τους κλέφτες και να τιμωρήσει τους συνεπείς και γενικώς το κρατικό χέρι που γαργαλά όλο και πιο ενοχλητικά την άδεια πλέον τσέπη τους.


Αυτά λοιπόν είναι τα σημεία κλειδιά, το ποσοστό της αποχής και το κριτήριο προσέγγισης της κάλπης (αυτοδιοίκηση ή οικονομικοκοινωνική συγκυρία).  Οι Ελληνες μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Την απάντηση θα την ξέρουμε σε δύο ημέρες.

Νεότερη Παλαιότερη