αναρτηση

Αγαπητοί φίλοι,

πολύς λόγος γίνεται σε αυτές τις εκλογές για ανανέωση αλλά και παρουσία της νεολαίας στα ψηφοδέλτια. Ο κόσμος φαίνεται να αποζητά νέους ανθρώπους στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο κι επομένως όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι εναρμονιζόμενοι με τις επιταγές των δημοτών προσφέρουν φρέσκα πρόσωπα και μπόλικη νεολαία. Οι δύο αυτές έννοιες όμως δεν αποτελούν ένα τσουβάλι όπως αυτά του μπακάλη όπου του ζητάς ένα κιλό φασόλια, πιάνει το φτιαράκι ο βοηθός (λέγε με Ζίκος) και σου βάζει. Πρέπει λοιπόν αποφεύγοντας το σύνηθες φαινόμενο της νεοελληνικής υπερβολής να θέσουμε το θέμα στη σωστή του βάση.


Εν αρχή, χρειάζεται ανανέωση – διότι άλλο ανανέωση και άλλο νεολαία- το δημοτικό μας συμβούλιο; Εδώ θεωρώ ότι όλοι συμφωνούμε πως ναι. Η ανανέωση δε αυτή θα έρθει ούτως ή άλλως κατά ένα σημαντικό ποσοστό καθώς κάποιοι εν ενεργεία δημοτικοί σύμβουλοι δε βρίσκονται στα ψηφοδέλτια όπως οι κοι Φωτόπουλος, Χάλαρης, Φόλας κ.α. Η ανανέωση των προσώπων όμως δεν είναι κάτι που αναγκαστικά θα πρέπει να σταματήσει στους 5,6,7 που απλά δεν εκτίθενται άλλη μια φορά στους αγιοπαρασκευιώτες. Προσοχή όμως! Η ανανέωση δεν είναι αυτοσκοπός ούτε σημαίνει ότι αν πραγματωθεί θα απογειώσει de facto την Αγία Παρασκευή στο δύσκολο αύριο που την περιμένει. Ο καθένας μας πρέπει να μελετήσει πολύ καλά το ποιους θα επιλέξει – αν επιλέξει και αν ψηφίσει - για να διαχειριστούν είτε συμπολιτευόμενοι είτε αντιπολιτευόμενοι το αύριο της πόλης μας. Οφείλουμε ως ενεργοί πολίτες να ξεψαχνίσουμε κυριολεκτικά τον καθένα, τα έργα και τις ημέρες του. Τι έχει κάνει στη ζωή του; Πού έχει εργαστεί ή εργάζεται; Έχει προσφέρει στην Αγία Παρασκευή όλα αυτά τα χρόνια ή περιορίζεται σε εμφανίσεις στα σημεία που πρέπει να εμφανίζεται στα πλαίσια μιας προσωπικής στρατηγικής λίγους μήνες προ των εκλογών;


Κατά δεύτερον, χρειάζεται νεολαία το επόμενο δημοτικό συμβούλιο; Σίγουρα ναι αλλά με πολλή μεγάλη προσοχή ως προς το ποιοι θα επιλεγούν. Είναι όπως η μαγειρική. Η κατάλληλη δοσολογία σε συνδυασμό με την άριστη ποιότητα των υλικών οδηγούν σε εξαιρετικά αποτελέσματα. Αυτό χρειάζεται να έχουμε στο νου μας όταν ακούμε για νεολαία. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή αξιόλογα παιδιά σε όλες τις παρατάξεις που έχουν δοκιμαστεί και εξακολουθούν να δοκιμάζονται στη σημερινή σκληρή επαγγελματικότητα του ιδιωτικού μάλιστα τομέα και έχουν διαπρέψει με τη δουλειά τους και την εντιμότητά τους. Έχουμε επίσης ανθρώπους που παράλληλα με αυτά είναι και οικογενειάρχες γνωρίζοντας λοιπόν να κουμαντάρουν ένα πλοίο ή να αποτελούν μέλη πληρώματος. Άλλωστε στην αρχαία Αθήνα κάποιος είπε στον Περικλή «περισσότερη δημοκρατία!» και ο πρώτος αποκρινόμενος του απαντά: «εφαρμοσέ την πρώτα στον οίκο σου και μετά στην πόλη». Αντίστοιχα υπάρχουν και άτομα τα οποία δεν έχουν να επιδείξουν κάτι το αξιολογο και συνεπώς η πόλη μας δεν έχει κάτι να οφεληθεί από αυτούς. Ως εκ τούτου οι πρώτοι είναι αυτοί τους οποίους πρέπει να επιλέξουμε γιατί μπορούν να μεταλαμπαδεύσουν στα γρανάζια της δημοτικής ατμομηχανής στοιχεία από τη δική τους εμπειρία και τεχνογνωσία. Ξέρω ποια θα είναι η επόμενη ερώτηση. Ποιοι είναι αυτοί. Προσωπικά δεν μπορώ να σας τους πω γιατί κάτι τέτοιο δε θα ήταν σωστό, μπορώ όμως να σας προτείνω ένα τρόπο για να τους βρείτε. Ήδη μάλιστα τον προανέφερα. Ξεψάχνισμα. Ακτινογραφία ή ακόμη καλύτερα μαγνητική τομογραφία και μετά βγάλτε τη διάγνωση μόνοι σας. Δείτε την επαγγελματική τους πορεία, αν έχουν αναπτύξει / συμμετάσχει σε δράσεις όλα αυτά τα χρόνια και όχι μόνο 3,4 ή 5 μήνες προ των εκλογών. Το βασικότερο όμως γνώρισμά τους είναι ότι διακρίνονται από σεμνότητα. Δε θα δείτε το όνομά τους να παίζει ή να προβάλλεται πολύ (αυτό δεν ισχύει για όλους τους συνδυασμούς) πλην όμως επειδή έχουν μάθει να αγωνίζονται και να επιβιώνουν, δίνουν και τώρα τη μάχη τους, η οποία για ορισμένους κρίνεται από πολλούς ως άνιση. Η σεμνότητα και η ταπεινότητα που τόσο διασύρθηκαν ως έννοιες τα τελευταία χρόνια είναι απαραίτητα συστατικά. Τα στοιχεία αυτά δε φανερώνουν όπως πολλοί θεωρούν έναν άνθρωπο δειλό, μουρόχαυλο ή απλώς μ.....κα όπως λέμε στην καθομιλουμένη. Αντίθετα φανερώνουν ποιότητα και γνώθι σαυτόν.


Με τα παραπάνω δεν ακυρώνουμε τους εν ενεργεία δημοτικούς συμβούλους. Υπάρχουν δημοτικοί σύμβουλοι που είτε ανήκαν στην παράταξη του δημάρχου είτε όχι, τίμησαν την ψήφο των πολιτών της Αγίας Παρασκευής και προσέφεραν αξιόλογο έργο. Η παρουσία τους μάλιστα καθίσταται επιτακτική στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο ακριβώς λόγω της επιτυχίας τους αλλά και της εμπειρίας τους μέσα από τη θητεία τους στα πράγματα της πόλης. Η ενεργοποίηση των υγειών και ικανών δυνάμεων από όλα τα επίπεδα και τις ηλικίες είναι αυτή που θα σπρώξει μπροστά την Αγία Παρασκευή. Κι εδώ οι πολίτες πρέπει να αποφασίσουμε μόνοι μας.


Για αυτό κλείνοντας θα επιθυμούσαμε να υπογραμμίσουμε κάτι. Πολλά ακούγονται για πολλές και διάφορες δημοσκοπήσεις. Είτε υπαρκτές είτε ανύπαρκτες. Κλείστε τα αυτιά σας διότι τις υπαρκτές τις γνωρίζουμε και δε μας αρέσει ως πολίτες που είμαστε και εμείς να μας χειραγωγούν. Έχουμε ακούσει τουλάχιστον τέσσερα διαφορετικά αποτελέσματα. Δόξα τω Θεώ μυαλό έχουμε, δεν είμαστε άβουλα όντα. Άλλωστε οι δήμοι κερδίζονται με εκλογές, όχι με δημοσκοπήσεις. Α! Και κάτι ακόμη. Υποτίθεται ότι ζούμε σε δημοκρατική χώρα και όχι στην Ε.Σ.Σ.Δ.


Σ.Χ.Μ.
Νεότερη Παλαιότερη