ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ –

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΕΚΟΥ ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Στην οδό Αλέκου Κοντόπουλου 13, ένα δρόμο γνωστό καθώς τον διασχίζουμε είτε πεζοί είτε με το αυτοκίνητό μας αφήνοντας την Αγίου Ιωάννου, στεγάζεται σε ένα πανέμορφο και καταπράσινο χώρο η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγίας Παρασκευής-Μουσείο Αλέκου Κοντόπουλου. Στην απογευματινή μας επίσκεψη στη Βιβλιοθήκη γνωρίσαμε τόσο τη φιλοξενία της προέδρου κας Πρωτοσυγγελίδου-Φλατσούση όσο και της διευθύντριας κας Αρώνη αλλά και όλου του προσωπικού, που προθυμοποιήθηκαν να μας βοηθήσουν σε ότι χρειαστούμε για το αφιέρωμά μας αλλά και τη σελίδα μας γενικότερα.

Για να κάνουμε μια σύντομη ιστορική αναδρομή της Βιβλιοθήκης αναφέρουμεπως ιδρύθηκε το 1982 και ξεκίνησε να λειτουργεί το 1984 με δύο τμήματα, παιδικό / ενηλίκων, σε ενοικιαζόμενη αίθουσα στην Αγίου Ιωάννου 58Β. Το 1988 δημιουργήθηκε και λειτούργησε Παράρτημα της Βιβλιοθήκης στο Κοντόπευκο. Το 1989 μεταφέρθηκε το Παιδικό τμήμα σε ιδιόκτητο κτήριο, στην οδό Αλέκου Κοντόπουλου 13, που οικοδόμησε ο Δήμος σε οικόπεδο, δωρεά της κας Μαρσέλ Κοντοπούλου, χήρας του αείμνηστου ζωγράφου. Το 1994 μεταφέρθηκε και το Τμήμα Ενηλίκων στην οδό Αλέκου Κοντόπουλου 13 και στεγάσθηκε στους δύο επιπλέον ορόφους που οικοδομήθηκαν. Τέλος το 1999 εγκαινιάσθηκε το Μουσείο Αλέκου Κοντόπουλου που συστεγάζεται με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, και αποτελείται από το καθιστικό και το εργαστήριο του ζωγράφου Αλέκου Κοντόπουλου. Περιλαμβάνει έργα του καλλιτέχνη και τη βιβλιοθήκη του. Το Μουσείο Αλέκου Κοντόπουλου είναι παράλληλα και το σπίτι που έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής ο διάσημος ζωγράφος (1904 – 1975).

Είναι αξιοσημείωτο πως η Κεντρική Βιβλιοθήκη διαθέτει περίπου 27000 τόμους βιβλίων, 31 τίτλους περιοδικών και έχει στο αρχείο της περίπου 11400 μέλη. Το Παράρτημα Κοντόπευκου διαθέτει περίπου 14000 τόμους βιβλίων, 23 τίτλους περιοδικών και έχει στο αρχείο του περίπου 6500 μέλη. Μόνο το 2008 στην Κεντρική Βιβλιοθήκη είχαμε 400 νέα μέλη ενώ κι εμείς κατα την επίσκεψή μας παρατηρήσαμε να υπάρχει κινητικότητα. Η εγγραφή είναι εντελώς δωρεάν και με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας τα μέλη μπορούν να δανειστούν 2 βιβλία με το διάστημα του δανεισμού να διαρκεί τις 20 ημέρες. Δικαίωμα εγγραφής διατηρούν όλοι οι πολίτες της Αγίας Παρασκευής αλλά και των γειτονικών μας δήμων.

Όσον αφορά την προμήθεια βιβλίων αυτή πραγματοποιείται είτε με δωρεές είτε με αγορές από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Αξιοσημείωτη είναι η δωρεά 500 περίπου βιβλίων του Κώστα Γεωργουσόπουλου προς τη Δημοτική μας Βιβλιοθήκη.Οι επισκέπτες της Δημοτικής Βιβλιοθήκης έχουν ακόμη τη δυνατότητα σε ένα όμορφο και ήσυχο περιβάλλον να επισκεφθούν το αναγνωστήριο στο Β’ όροφο, οποιος χωρίζεται με τζαμαρία από το εργαστήρι του Αλέκου Κοντόπουλου. Από το αναγνωστήριο δεν επιτρέπεται ο δανεισμός βιβλίων. Μπορεί όμως κανείς να εργαστεί εκεί απερίσπαστος με τη βοήθεια καινούριων ηλεκτρονικών υπολογιστών ενώ παράλληλα επιτρέπεται από τη Βιβλιοθήκη η δωρεάν φωτοτύπιση έως και 6 σελίδων. Στο κεντρικό τμήμα υπάρχουν διαθέσιμοι 4 ηλεκτρονικοί υπολογιστές ενώ στο παράρτημα του Κοντόπευκου 2.

Μολονότι οι μοναδικοί πόροι της Δημοτικής Βιβλιοθήκης είναι οι επιχορηγήσεις της Δημοτικής Αρχής και οι όποιες χρηματικές δωρεές ιδιωτών κτλ, έχουν προγραμματιστεί για το άμεσο μέλλον (εντός του 2010) ορισμένες ενδιαφέρουσες κινήσεις που ανεβάζουν κατά πολύ το ήδη υψηλό της επίπεδο. Καταρχήν στο υπάρχον κτίριο στην οδό Κοντοπούλου προγραμματίζεται μια εκτενής ανακαίνιση του Α’ ορόφου καθώς και του αναγνωστηρίου. Το πλέον ενδιαφέρον είναι η τοποθέτηση στο αναγνωστήριο μιας σύγχρονης πτυσσόμενης οθόνης οροφής και η εγκατάσταση ταινιοθήκης με περίπου 350 τίτλους βιβλίων.Το πιο βασικό όμως είναι η προγραμματιζόμενη λειτουργία εντός του 2010 και του Β’ Παραρτήματος στα Πευκάκια. Για το παράρτημα μάλιστα αυτό προορίζονται και τα 500 βιβλία από τη δωρεά του Κ. Γεωργουσόπουλου. Επίσης θα τοποθετηθούν για εκπαιδευτικούς σκοπούς και δύο τυπογραφικές μηχανές δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε μαθητές από τα σχολεία να μάθουν από “πρώτο χέρι” τον τρόπο λειτουργίας τους.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη δεν περιορίζεται όμως μόνο σε αυτά. Στην ουσία μπορούμε να πούμε πως πρόκειται για ένα σημείο συνάντησης μικρών και μεγάλων μέσω των διάφορων προγραμματισμένων εκδηλώσεων, για ένα ζωντανό πολιτιστικό οργανισμό. Συγκεκριμένα:

– Τα Σάββατα των παιδιών. Κάθε Σάββατο στις 11:30 τόσο στο κεντρικό τμήμα όσο και στο παράρτημα του Κοντόπευκου διοργανώνονται κουκλοθέατρα, Θέατρο Σκιών, παρουσιάσεις παιδικών βιβλίων κτλ, όπου παιδιά και γονείς δίνουν δυναμικό παρόν. Οι εκδηλώσεις αυτές ξεκινούν στις 1/11 και σταματούν στις 30/4. Σίγουρα πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα επιλογή για τα μικρά παιδιά ειδικά στις σημερινές δύσκολες οικονομικές εποχές καθώς η είσοδος είναι ελεύθερη.

– Δεκαήμερο Αλέκου Κοντόπουλου. Το 2008 ξεκίνησε ο θεσμός του 10ημέρου “Αλέκος Κοντόπουλος” ως μια προσπάθεια να τιμηθεί η μνήμη του μεγάλου Ελληνα ζωγράφου στου οποίου το σπίτι στεγάζεται και το ομώνυμο Μουσείο δίπλα στο κτίριο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης. Το 10ημερο λαμβάνει λαμβάνει χώρα στο διάστημα 22/6 – 1/7. Στον όμορφο κήπο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης ο χώρος πραγματικά αποδεικνύεται μικρός λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης του κόσμου. Και πως να μη συμβεί αυτό! Μουσικές βραδιές, αφηγήσεις, κουκλοθέατρα, εκθέσεις ζωγραφικής, συναυλίες, παρουσιάσεις βιβλίων, συζητήσεις, θεατρικές παραστάσεις, θέατρο σκιών, ποιητικές βραδιές, κινηματογραφικές προβολές κτλ συνθέτουν ένα ποικίλο πολιτιστικό 10ημερο με προτάσεις για όλα τα γούστα με την είσοδο να είναι ελεύθερη για το κοινό.

– Αγία Παρασκευή Χριστούγεννα Γιορτή. Ο θεσμός αυτός λαμβάνει χώρα το Δεκέμβριο (6-22/12). Θεατρικές παραστάσεις, χριστουγεννιάτικες παρελάσεις, συναυλίες δρόμου και άλλες εκδηλώσεις συνθέτουν ένα πανέμορφο εορταστικό σκηνικό.

Για επιπλέον δραστηριότητες είμαστε σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και το προσωπικό της και θα σας ενημερώνουμε μέσω των εκδηλώσεων αλλά και των νέων.

Για το Μουσείο Αλέκος Κοντόπουλος θα ακολουθήσει ξεχωριστό αφιέρωμα το προσεχές διάστημα.