Ο Ολυμπος υποψήφιος για ένταξη στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

Ξεκίνησαν οι εργασίες για την κατάρτιση του φακέλου της υποψηφιότητας της ευρύτερης περιοχής του Ολύμπου στον Κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Την πρώτη της συνεδρίαση πραγματοποίησε παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη και του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Αμυρά η τριμερής Επιτροπή, που έχει συσταθεί από εκπροσώπους των δύο Υπουργείων και του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).

 Η χρηματοδότηση του φακέλου που θα κατατεθεί στην Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO τον Σεπτέμβρη του 2022 και θα εξεταστεί τον Ιανουάριο του 2023  θα γίνει με πόρους του ΟΦΥΠΕΚΑ.

Η Επιτροπή προκειμένου να συντάξει την πρόταση της υποψηφιότητας του Ολύμπου θα στηριχθεί στον φυσικό πλούτο, και την πολιτιστική κληρονομιά – υλική και άυλη – του μυθικού αυτού βουνού, που καταγράφηκε στα Ομηρικά έπη και τα μεγάλα λογοτεχνικά έργα της αρχαιότητας, αποτελώντας ένα παγκοσμίως αναγνωρισμένο σημείο αναφοράς. 

Αναφορικά με τα περιβαλλοντικά κριτήρια, ο Όλυμπος διαθέτει υψηλή βιοποικιλότητα, ειδικά όσον αφορά τη χλωρίδα του, με πάνω από 20 τοπικά ενδημικά είδη, πολλά από τα οποία αναπτύσσονται σε υποαλπικά λιβάδια σε μεγάλα υψόμετρα. Για παράδειγμα, μέσα σε ασβεστολιθικές ρωγμές αναπτύσσεται το ενδημικό είδος Jankaea holdingreichii, ένα φυτικό λείψανο της Εποχής των Παγετώνων.

Ο Όλυμπος βρίσκεται ήδη  στον ενδεικτικό κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς, ενώ από το 1981 η UNESCO τον ενέταξε στον παγκόσμιο κατάλογο αποθεμάτων βιόσφαιρας του προγράμματος «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα». 

Με Προεδρικό Διάταγμα που αναμένεται να εκδοθεί μετά από πρόταση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Γιώργου Αμυρά, ο Όλυμπος και η ευρύτερη περιοχή, συνολικής έκτασης 366.000 στρεμμάτων, τίθεται υπό αυστηρό καθεστώς προστασίας με ορισμένες χρήσεις γης. Όλα τα υφιστάμενα καθεστώτα προστασίας πρόκειται να συμπεριληφθούν στον φάκελο που θα συνταχθεί, ενισχύοντας την εν λόγω υποψηφιότητα.

Νεότερη Παλαιότερη