Νέα Αρχή: Οι ξεχασμένες προτάσεις μας για την πλατεία του Αη Γιάννη

 

Με αφορμή τα τελευταία γεγονότα και την συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για τα θέματα της πλατείας του Άη Γιάννη, επαναφέρουμε στην μνήμη των αρμοδίων, τις προτάσεις μας όπως σταθερά και αδιάλειπτα τις έχουμε εκφράσει και διατυπώσει τα τελευταία χρόνια, σε «ώτα μη ακουόντων». Πιστεύουμε ότι οι θέσεις αυτές θα συμβάλλουν στην πληρέστερη ενημέρωση των δημοτών και στην λήψη αποφάσεων που θα λύσουν ή θα περιορίσουν σημαντικά τα προβλήματα της περιοχής.

Η δική μας πρόταση περιλαμβάνει την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της πλατείας του Άη Γιάννη και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από λύση ανάπλασης  με συγκεκριμένες παρεμβάσεις.  Στόχος είναι να κάνουμε  μια πλατεία όμορφη, καθαρή, λειτουργική και φιλική προς τον δημότη και κυρίως να την διατηρήσουμε έτσι.

Ο σχεδιασμός θα πρέπει να περιλαμβάνει μεγάλες επίπεδες επιφάνειες με άνετη προσβασιμότητα, άπλετο φωτισμό,  λίγες (τις πολύ απαραίτητες) κάθετες επιφάνειες και παρτέρια με αντιγκράφιτυ προστασία και έργα πρασίνου χαμηλής φύτευσης.

Αυτός είναι ο κανόνας που ακολουθεί ο σύγχρονος σχεδιασμός. Αυτή την συνταγή ακολούθησαν πολλοί Δήμοι και στην προηγούμενη συζήτηση πριν από έναν χρόνο φέραμε ως παράδειγμα τον Δήμο Νικαιας - ΑΓ. Ι. Ρέντη όπου τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά.

Εδώ όμως η νοοτροπία του χθες θέλει να γκρεμίζει τον σχεδιασμό του προηγούμενου και να βάζει την δική της σφραγίδα. Έτσι δύο χρόνια τώρα μετά από απραξία τουλάχιστον 20 ετών,  χάσαμε την ευκαιρία ανάπλασης (της προηγούμενης δημοτικής αρχής) η οποία στα πλαίσια της διαδικασίας εκτέλεσης του έργου θα μπορούσε να τροποποιηθεί και να βελτιωθεί. Η δημοτική αρχή μετά από πολλές παλινωδίες ( απόπειρα ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων, μερική ανάπλαση, καθόλου ανάπλαση κλπ) κατέληξε σε μία απλή συντήρηση που ακόμη την περιμένουμε.

Είναι η ίδια νοοτροπία που το καλοκαίρι του 2014 έκανε εγκαίνια του παιδικού σταθμού της Αισώπου στο πεζοδρόμιο  γιατί το έργο δεν είχε τελειώσει, (τελείωσε και λειτούργησε ένα χρόνο μετά ) αλλά έπρεπε να  τοποθετηθεί η πλάκα των εγκαινίων!!! Αυτή είναι η κακοδαιμονία της πόλης μας.

Τώρα για το θέμα της ρύπανσης και της δημόσιας υγείας. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανοχή στα φαινόμενα φθοράς της δημοτικής και της ιδιωτικής περιουσίας και καμία έκπτωση στα θέματα προστασίας της δημόσιας υγείας.

Το θέμα της ειδικής παραβατικότητας και της κοινής παραβατικότητας είναι θέμα της Πολιτείας και της Ελληνικής Αστυνομίας,  αλλά  και ο Δήμος μπορεί να κάνει πολλά. Απουσιάζουν αυτές οι ενέργειες και δράσεις από την πρόταση της δημοτικής αρχής

Μπορεί ο Δήμος, αν η Πολιτεία αδυνατεί να ανταποκριθεί πλήρως,  να αναθέσει υπηρεσίες ιδιωτικής φύλαξης της περιοχής,  ότι κάνει σήμερα στις παιδικές χαρές.

Μπορεί επίσης να έχει παρουσία με στελέχη της Πολιτικής Προστασίας και με εθελοντές, ώστε να υπάρχει ενημέρωση και ενεργοποίηση των αρμοδίων υπηρεσιών σε κάθε περίπτωση παραβατικότητας.

Μπορεί επίσης να κάνει ελέγχους στην λειτουργία των επιχειρήσεων. "... Η μέριμνα και η λήψη μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας, όπως ο υγειονομικός έλεγχος των καταστημάτων και επιχειρήσεων που λειτουργούν στην περιφέρειά τους, ο έλεγχος της ηχορύπανσης, της κοινής ησυχίας και της εκπομπής ρύπων, θορύβων και άλλων επιβαρύνσεων του περιβάλλοντος από τροχοφόρα, …. σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

…  Η μέριμνα και η λήψη μέτρων για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων,….. η λήψη μέτρων και ο έλεγχος για την προστασία από επικίνδυνες οικοδομές, από έλλειψη μέτρων ασφάλειας και υγιεινής σε εργασίες που εκτελούνται και γενικότερα από δραστηριότητες που εγκυμονούν κινδύνους για τη ζωή και την περιουσία των κατοίκων...".

Επίσης ο Δήμος θα πρέπει κατά προτεραιότητα να λύσει το θέμα της ελεγχόμενης στάθμευσης και δημιουργίας χώρων στάθμευσης που παραμένει το κορυφαίο διαχρονικό πρόβλημα έλλειψης βασικών υποδομών.

Επομένως η οριστική λύση δεν μπορεί να εξαντλείται στην κατά περίπτωση  ενεργοποίηση της αστυνόμευσης  όταν τα πράγματα φθάνουν στο απροχώρητο και δεν πρέπει να ενοχοποιείται από κάποιους το σύνολο της νεολαίας και των επισκεπτών της πλατείας, για όλα τα αρνητικά ζητήματα της παραβατικότητας. Δεν αντιμετωπίζονται έτσι τα θέματα της νεολαίας.
 
Η πόλη μας αυτή την ώρα χρειάζεται υπευθυνότητα, σοβαρότητα, διάλογο και συναίνεση για την επίλυση των μεγάλων διαχρονικών προβλημάτων που έχουν συσσωρευθεί από την απραξία και την αδιαφορία των αρμοδίων.

Αν το αντιληφθούν κάποιοι έγκαιρα και αλλάξουν τακτική είμαστε πρόθυμοι να συνδράμουμε. Γιατί βασική προτεραιότητα της Νέας Αρχής για την  Αγία Παρασκευή παραμένει η ασφάλεια των δημοτών και η προστασία των παιδιών μας.
 

ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Νεότερη Παλαιότερη