Χριστουγεννιάτικο μπουγιουρντί 70.000 ευρώ το κεφάλι για 17 ανυποψίαστους συνδημότες μας

the-postman-alonso-perezΣτις 18 Δεκεμβρίου του 2019 περί τους 17 συνδημότες μας παρέλαβαν ένα φάκελο που περιείχε ένα φύλλο μεταβολών και παραλείψεων από την Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Οι 17 ήταν στο Δ.Σ. της ΔΕΒΣΑΠ (παλιά βρεφονηπιακή επιχείρηση που λειτουργούσε στο κτίριο της οδού Λάδωνος στον Τσακό) οι οποίοι βρίσκονται ένα βήμα πριν τον καταλογισμό στον καθένα του ποσού των € 70.000,00 για το οικονομικό έτος του 2009. Το "γιατί" δεν το γνωρίζουν ούτε οι ίδιοι.


Του Στρατή Μαζίδη


Αρχικά τη...βόμβα έριξε ο τ. Δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της ίδιας ημέρας και σε πολύ προχωρημένη ώρα αιφνιδιάζοντας όσους είχαν απομείνει στην αίθουσα. Η συνέχεια δόθηκε στη συνεδρίαση της 23ης Δεκεμβρίου όπου παρακολουθώντας τη συνεδρίαση προσπαθώ να καταλήξω σε ορισμένα συμπεράσματα σε μια πόλη η οποία διαχρονικά διεκδικεί την κηδεμονία της πύλης του ανεξήγητου.


Όλα ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2011, όταν, ο τότε Δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς, προέβη σε καταγγελία για τη ΔΕΒΣΑΠ, η οποία όμως είχε προ πολλού κλείσει [θυμάμαι χαρακτηριστικά όντας μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων του πρώην ΙΒΣΑ που το φθινόπωρο του 2009 η δομή της Λάδωνος εντάχθηκε σε εμάς]. Το αν απλώς ο κ. Ζορμπάς ζήτησε διαχειριστικό έλεγχο των δημοτικών επιχειρήσεων που λειτουργούσε ο Δήμος Αγίας Παρασκευής ή είχε συγκεκριμένα στοιχεία, δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί. Ωστόσο, τόσο η κ. Μαργαρίτα Δημητρίου, όσο και, η κ. Ιωάννα Κουτσουρά, μέλη του ΔΣ της ΔΕΒΣΑΠ μίλησαν για καταγγελία, όρο που χρησιμοποίησε και ο Βασίλης Ζορμπάς πάνω στο λόγο του, ζητώντας του να δημοσιοποιήσει τι ακριβώς κατήγγειλε και με ποια στοιχεία.


Απάντηση σαφής δε δόθηκε σε αυτό, ωστόσο, είναι μάλλον χρέος του Δημάρχου να δημοσιοποιήσει την τότε καταγγελία μαζί με τα υποστηρικτικά στοιχεία [για να ενημερωθούμε οι δημότες] ή να ξεκαθαρίσει αν επρόκειτο περί αιτήματος διαχειριστικού ελέγχου. Η διαμοίραση του σχετικού εγγράφου θα λύσει τις απορίες.


Το δεύτερο ερώτημα είναι πως επί τόσα χρόνια κανείς δεν ασχολήθηκε, ώσπου, φτάσαμε στο 2018 με την Επίτροπο να αρχίζει να ζητά συγκεκριμένα στοιχεία προκειμένου να ερευνήσει.


Ωστόσο όπως αποκάλυψε ο επί σειρά ετών δημοτικός σύμβουλος και π. αντιδήμαρχος, Γιάννης Γουργούλης, ο Δήμος Αγίας Παρασκευής αδιαφορούσε στα αιτήματα της Επιτρόπου, ενώ, οι άμεσα εμπλεκόμενοι δεν είχαν καμία ενημέρωση.


Το 2018 φέρεται να εστάλησαν κάποια στοιχεία αλλά σε επόμενα αιτήματα, τόσο τον Ιούνιο του 2019 όσο και το Σεπτέμβριο του 2019, δεν εστάλη τίποτε. Όπως πολύ απλά ξεκαθάρισε ο ίδιος αργότερα, παρά το ότι ο Δήμαρχος ισχυρίστηκε πως τον Οκτώβριο εστάλη η κούτα με όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, η Επίτροπος του είπε ότι αν ο Δήμος δεν της παρουσιάσει όσα έχει ζητήσει, θα προχωρήσει τις διαδικασίες. Ο κ. Γουργούλης είπε ότι η Επίτροπος δεν έχει λάβει κανένα παραστατικό δαπάνης [!] και ως εκ τούτου έβγαλε όλο τον προϋπολογισμό του 2009 έξω κι ούσα έτοιμη να προχωρήσει στις καταλογιστικές πράξεις. Και κάπου εδώ έριξε τη δική του βόμβα. Αφού προειδοποίησε με μηνύσεις, δήλωσε ότι παραιτείται από το ΔΣ του ΠΑΟΔΑΠ [στον οποίο ο γιος του είναι αντιπρόεδρος] διότι εκτιμά ότι κι αυτός κάποια στιγμή θα σκάσει λέγοντας πως δεν υπάρχουν ισολογισμοί από το 2011. Στο σημείο αυτό ο τ. πρόεδρος του ΠΑΟΔΑΠ, κ. Παπαμιχαήλ αποσαφήνισε ότι έχουν γίνει οι ισολογισμοί ως το 2015 και βρίσκονται δρομολογημένοι κι οι επόμενοι. Εντούτοις ο κ. Γουργούλης δεν ανακάλεσε την παραίτησή του.


Εξίσου ενοχλημένη και η Μαργαρίτα Δημητρίου που ζήτησε από τον κ. Ζορμπά να εξηγήσει γιατί έκανε καταγγελία για την περίοδο 2009-2010 και να παρουσιάσει τα στοιχεία. Ισχυρίστηκε πως όλα τα ζητηθέντα στοιχεία υπάρχουν και ότι περιμένει απαντήσεις τόσο από το σημερινό Δήμαρχο όσο και από τον Γιάννη Σταθόπουλο.


«Πληρώστε 70.000 ευρώ μέσα σε 15 ημέρες χωρίς να φέρουμε καμία ευθύνη. Τις ευθύνες έχουν οι Ζορμπάς και Σταθόπουλος για τα στοιχεία που δεν έστειλαν» τόνισε σε κάποια στιγμή χαρακτηριστικά και αναρωτήθηκε ποιοι δεν έστειλαν τα στοιχεία ενώ, υπενθύμισε την ιστορία με την κακοδιαχείριση της ΠΑΙΣΔΑΠ, σημειώνοντας ότι, η προηγούμενη διοίκηση επέλεξε να μην κάνει καταγγελία ούτε για τα πρόστιμα του ΣΕΠΕ στην ΠΑΙΣΔΑΠ ούτε για τα ανείσπρακτα.


Η Μαρία Καρασταμάτη μέλος τότε του ΔΣ είπε ότι έτερο μέλος, η κ. Bουρδάμη Κυριακή μίλησε με δικηγόρο και της είπε ότι πρόκειται για πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση, πως ναι μεν τα μέλη δε χρωστούν τα χρήματα αυτά, αλλά, αν εντός 15 ημερών δεν κινηθούν όπως προβλέπεται για να σταματήσει η διαδικασία, τα πράγματα δε θα είναι καθόλου ευχάριστα.


Ένα άλλο μείζον ερώτημα που τέθηκε από τον κ. Γκιζιώτη είναι γιατί οι κ.κ. Σταθόπουλος - Ζορμπάς δεν ενημέρωσαν τους εμπλεκόμενους ανθρώπους.


Ο Γιώργος Οικονόμου αναρωτήθηκε πως μια διαδικασία 10 ετών καταλήγει σε καταλογισμό και δεν έχει πάρει χαμπάρι ο Δήμος. Ρώτησε το Δήμαρχο τι έκανε το 2011 όταν ανέλαβε κατά την πρώτη του θητεία και αν α. υπάρχει αλληλογραφία με τις οικονομικές υπηρεσίες, β. ενημέρωσε το διάδοχό του, Γιάννη Σταθόπουλο; Έκανε νύξη στην αναφορά της κ. Δημητρίου για το θέμα των ΠΑΙΣΔΑΠ με το έλλειμμα των 120.000 ευρώ κι αν αποσιωπήθηκε.


Εδώ οφείλω να ανοίξω μια παρένθεση για το ζήτημα των ΠΑΙΣΔΑΠ αλλά και της αποστροφής περί αποσιώπησης. Φυσικά οι κ.κ. Ζορμπάς και Καψοκεφάλου πολύ καλά αντέδρασαν στη συνεδρίαση βγαίνοντας εν τέλει κι από πάνω. Η τότε πρόεδρος μάλιστα τόνισε ότι είχαν καλυφθεί και οι τρύπες! Ας πρόσεχε όμως τόσο ο κ. Σταθόπουλος όσο και η κ. Δημητρίου που κρατούσαν το πόρισμα και τα πρόστιμα στο συρτάρι. Τα ήθελαν και τα έπαθαν. Ωστόσο έχω υποχρέωση να υπερασπιστώ την αλήθεια των κειμένων μου πριν μερικούς μήνες όταν παρουσίαζα την Εκθεση Ζέρβα, που υπάρχει στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ για να τη δει όποιος θέλει, την οποία είχε ψηφίσει και η παράταξη του κ. Ζορμπά, οπότε αποδέχεται τα ευρήματά της, ήτοι: ότι το Νομικό Πρόσωπο λειτουργούσε μη σύννομα αφού δεν τήρουσε το Γ.Λ., δε βεβαίωνε τα ανείσπρακτα άρα ζημίωνε το Νομικό Πρόσωπο και το Δήμο, δεν παρακολουθούσε ποιοι χρωστούν το σχολικό. Μπορεί τελικά να μην έλειπαν 92.000 ευρώ αλλά αρκετές δεκάδες χιλιάδες παρέμεναν ανείσπρακτες εν έτει 2016, στα οποία αν προστεθεί το πρόστιμο διότι δεν αναγγέλθηκαν κάποιες προσλήψεις εντός προθεσμιών, μεγαλώνει το ποσό. Κι αν βρεθεί ένας άλλος Ζορμπάς να καταγγείλλει ή έστω να ζητήσει έλεγχο, πολύ φοβάμαι πως κάποιοι άλλοι θα κληθούν να πληρώσουν σφάλματα και παραλείψεις τρίτων. Κλείνει η παρένθεση.


Βέβαια όσον αφορά τη ΔΕΒΣΑΠ ακούσαμε εξωφρενικά πράγματα να αναφέρονται στο κείμενο της Επιτρόπου, όπως ότι, δε δικαιολογήθηκε η ανάληψη του προγράμματος "βοήθεια στο σπίτι" που αφορά ηλικιωμένους και δε συνάδει σε καμία περίπτωση με τους σκοπούς του Βρεφονηπιακού Σταθμού! Ασχέτως του αν πρόκειται για απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του 1997, μαθαίνουμε ότι οι παιδικοί σταθμοί εξυπηρετούν και ηλικιωμένους. Ίσως είναι αυτό που λέμε ότι όσο μεγαλώνουμε, γινόμαστε πάλι νήπια.


Ο Βασίλης Ζορμπάς ξεκαθάρισε ότι η Νομική Υπηρεσία ανέφερε πως δεν πρόκειται για καταλογισμό και ότι θα ζητηθεί παράταση για να δοθούν οι απαιτούμενες διευκρινίσεις. Το θέμα όμως είναι αν υπάρχουν διότι ο κ. Ζορμπάς είπε ότι τον Οκτώβριο έστειλε τα πάντα αλλά το Δεκέμβριο έπεσαν οι καμπάνες.


Ο Κώστας Κρητικίδης τόνισε ότι με βάση τη λογική της επιτρόπου, τότε αντίστοιχα φιρμάνια θα πρέπει να παραλάβουν και οι δημοτικοί σύμβουλοι εκείνης της περιόδου αφού οι αποφάσεις των Νομικών Προσώπων εγκρίνονταν από το Δημοτικό Συμβούλιο.


Κάποιοι ζήτησαν αυτά τα θέματα να μην έρχονται στο Δημοτικό Συμβούλιο. Λάθος. Οι δημότες έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν τα πάντα, όχι τι επιλέγουν κάποιοι.


Ανακεφαλαιωτικά πρέπει να απαντηθούν τα ερωτήματα: 1. τι κατήγγειλε το 2011 ο κ. Ζορμπάς, διότι μπορεί να υπάρχει και κάτι πολύ μεγαλύτερο 2. οι Σταθόπουλος - Ζορμπάς ήταν ενήμεροι; 3. Ποια ήταν τα αρμόδια στελέχη του Δήμου που έπρεπε να στείλουν τα ζητηθέντα στοιχεία και δεν το έπραξαν; 4. Τι λέει στο κείμενό της η επίτροπος; 5. Αν ο κ. Ζορμπάς λέει ότι τον Οκτώβριο τα έστειλε όλα και πάρα ταύτα η καμπάνα έπεσε και ο Γιάννης Γουργούλης είπε όσα είπε, τότε μήπως δεν υπάρχουν [;], έχουν χαθεί [;] απαραίτητα στοιχεία;


Μετά από όλα αυτά, αντιλαμβάνεται ο αναγνώστης γιατί η ενασχόληση με τα τοπικά κοινά είναι ένα πολύ επικίνδυνο άθλημα. Είναι η επιβεβαίωση του θυμόσοφου λαού που λέει να προσέχεις που βάζεις την υπογραφή σου και όχι μόνο. Εν προκειμένω, και πολύ μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου, όχι ουδέν, αλλά όλα τα λάθη αναγνωρίζονται. Ακόμη κι αν οι 17 έχουν αίσιο τέλος στην...χριστουγεννιάτικη περιπέτειά τους, είμαι βέβαιος ότι μετάνιωσαν την όποια ενασχόλησή τους, ειδικά όσοι δεν ήταν πολιτευόμενα πρόσωπα. Θα κλείσω με μια ερώτηση που δέχθηκα στις αρχές του 2014 από ένα γνωστό δημοσιογράφο. Με ρώτησε "αφού ασχολείσαι με την Αγία Παρασκευή, γιατί δεν κατεβαίνεις υποψήφιος;". Του απήντησα ότι ακόμη κι αν υπήρχε περίπτωση εκλογής μου με κάποιον που θα κέρδιζε, δε θα ήθελα με τίποτε η πορεία μου να εξαρτηθεί, να καθοριστεί και να κριθεί από πιθανά λάθη ή παραλείψεις τρίτων.

Νεότερη Παλαιότερη