Μάζεψε κάβους, σήκωσε άγκυρες και περίμενε το port clearance για να φύγει

captainΚαπετάνιος στον ασύρματο: "Ύπαρχε, κατέβα, λάσκαρε κάβους! Μήτσο έσο έτοιμος στο όκιο να σηκώσεις άγκυρες. Μαστρό Μηνά βάλε μπροστά τις ντιζελομηχανές για μανούβρα να φύγουμε. Δημητράκη στρίψε 3 μοίρες αριστερά το πηδάλιο " - "Λιμεναρχείο Ραφήνας, είμαστε έτοιμοι για απόπλου, όβερ!".


Του Στρατή Μαζίδη


Αν στα παραπάνω βάλετε στη θέση του καπετάνιου τον Τίμο Κωστόπουλο, του λιμανιού το Γιώργο Οικονόμου και του επόμενου προορισμού το Βασίλη Ζορμπά, έχετε το κεντρικό νόημα της χθεσινής δημοτικής συνεδρίασης που επί της ουσίας ολοκλήρωσε με το αναμενόμενο φινάλε ένα σίριαλ που ξεκίνησε εδώ και αρκετούς μήνες.


Εν συντομία, χθες ο Δήμαρχος κ. Ζορμπάς στεκόμενος σε πρόσφατη σκληρή ανάρτηση του κ. Οικονόμου στο Facebook για το θέμα των στολιδιών των Χριστουγέννων απηύθυνε πρόσκληση στον επικεφαλής της Νέας Αρχής να επιτρέψει με βάση τη νομοθεσία στο δημοτικό του σύμβουλο, Τίμο Κωστόπουλο να αναλάβει τη θέση του αντιδημάρχου Οικονομικών:


«Θέλω να απευθυνθώ στον κ. Οικονόμου. Μας κατηγορείτε ότι κατασπαταλούμε το δημόσιο χρήμα. Για να μην φοβάστε γι΄ αυτό, θα σας κάνω ανοικτά την πρόταση να επιτρέψετε στον κ. Κωστόπουλο να αναλάβει την αντιδημαρχία οικονομικών, για να κοιμάστε ήσυχος ότι δεν πρόκειται να γίνει κατασπατάληση δημοσίου χρήματος»


Χωρίς τίτλο

Από δω και πέρα αρχίζει η ουσία. Γιώργος Οικονόμου και Τίμος Κωστόπουλος ζητούν και οι δύο το λόγο επί προσωπικού. Έχει σημασία στο επίμαχο βίντεο να δείτε τη γλώσσα του σώματος και των δύο. Ο μεν επικεφαλής της Νέας Αρχής από τις κινήσεις του φαίνεται να προσπαθεί να αποτρέψει τον κ. Κωστόπουλο να τοποθετηθεί και να το πάρει πάνω του, ενώ ο δεύτερος δείχνει να του λέει πως θα λάβει το λόγο.


Ο κ. Οικονόμου ανέφερε:


«Είστε πολιτικός απατεώνας, κύριε Ζορμπά. Την πρόταση που μου κάνετε, ξέρετε πολύ καλά πώς και πότε την καταστρατηγήσατε. Για τον Τίμο Κωστόπουλο δεν θα είχαμε καμία αντίρρηση, αλλά αυτό που κάνετε είναι ανεπίτρεπτο. Είναι πρόταση συνδιοίκησης, ενώ σχεδόν κλείσατε τις θέσεις της δημοτικής αρχής, αλλά είχατε ένα κενό»


Και αμέσως μετά ο Τίμος Κωστόπουλος σε μια εκ διαμέτρου αντίθετη τοποθέτηση [!] ευχαρίστησε το Βασίλη Ζορμπά, είπε ότι προέχει το συμφέρον της πόλης και δήλωσε πως θα ζητήσει από τον επικεφαλής του να κινηθεί με βάση το άρθρο 69 ώστε να του δώσει την άδεια η παράταξη να αναλάβει αντιδήμαρχος, ευχαριστώντας το Βασίλη Ζορμπά.


Αργότερα κι ενώ είχε αποχωρήσει σε ένδειξη διαμαρτυρίας η παράταξη της Νέας Αρχής, ο κ. Κωστόπουλος ξαναζήτησε το λόγο για να δηλώσει:


«Βάσει του άρθρου 69, ο δήμαρχος ζήτησε τη συναίνεση επικεφαλής της αντιπολίτευσης για ανάληψη θέσης διοίκησης. Αυτό που έχει να κάνει ο κ. Οικονόμου είναι να απαντήσει αν αυτό το αποδέχεται και θέλει να υπογράψει πρωτόκολλο σύμπραξης. Αντ’ αυτού, είδα αντιδράσεις που δεν μπορώ να χαρακτηρίσω. Ξεκαθαρίζω ότι τον δημότη υπηρετούμε εδώ μέσα», ανέφερε πως  «ξεκίνησα με τον Βασίλη Ζορμπά και ποτέ δεν πρόκειται να βγάλω χολή για έναν άνθρωπο που με ανέδειξε» συμπληρώνοντας πως από την παράταξη Ζορμπά έχει τις καλύτερες αναμνήσεις και επί της ουσίες έριξε την ευθύνη στον επικεφαλής του λέγοντας:


«Αν ο κ. Οικονόμου εκτιμά το ήθος και τις δυνατότητές που έχω, μπορεί να μου δείξει εμπιστοσύνη».


Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ ο Γιώργος Οικονόμου άσκησε σκληρή κριτική στο θέμα της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού και τον καταψήφισε ως παράταξη, ο κ. Κωστόπουλος μίλησε για "πολύ καλή αναμόρφωση" ψηφίζοντας θετικά. Τελικά σήμερα το πρωί η Νέα Αρχή ανακοίνωσε τη διαγραφή του Τίμου Κωστόπουλου.



Ορισμένες επισημάνσεις


> Ο κ. Οικονόμου χθες ξιφούλκησε κατά του Δημάρχου Βασίλη Ζορμπά. Ωστόσο ο δημοτικός του σύμβουλος ευχαρίστησε το Δήμαρχο και αποδέχθηκε την πρόσκληση. Ο ένας μιλά για "πολιτικό απατεώνα" και ο έτερος δηλώνει πως "διατηρεί τις καλύτερες αναμνήσεις". Φυσικά εδώ μπορεί να ρωτήσει κανείς, τότε γιατί έφυγε σε πρώτο χρόνο από την παράταξη.


Ασχέτως αν ό,τι συνέβη χθες, που οδήγησε τελικά στη διαγραφή του κ. Κωστόπουλου, ήταν προσυνεννοημένο ή όχι, όπως ισχυρίζονται κύκλοι της Νέας Αρχής, υπάρχει μια διπλή πραγματικότητα: Η πρόταση έγινε δημόσια πάνω σε πάτημα που δόθηκε και φυσικά καμία προσυνεννόηση δε θα μπορούσε να υπάρξει -αν υπάρχει- αν ο κ. Κωστόπουλος δεν επιθυμούσε να αναλάβει αντιδήμαρχος. Τόσο απλό.


Η προσωπική μου εκτίμηση από τις 31/5/2019 όταν μερίδα της παράταξης της Νέας Αρχής επισκέφθηκε το εκλογικό κέντρο του Βασίλη Ζορμπά, παρά την αρχικά διακηρυχθείσα ουδετερότητα, ήταν ο κ. Κωστόπουλος αργά ή γρήγορα θα ξεκινούσε διαδικασία απόπλου. Γιατί; Διότι ήταν ο μόνος που χαμογελούσε στις φωτογραφίες όταν οι υπόλοιποι φαινόταν πως βρίσκονταν εκεί με το ζόρι.


Από εκεί και πέρα ο Δήμαρχος πήρε μια καρέκλα, την έβαλε σε περίοπτη θέση, έγραψε σε αυτήν "Τίμος Κωστόπουλος - αντιδήμαρχος Οικονομικών" και την άφησε να περιμένει.


Ωστόσο ο κ. Οικονόμου μάλλον διευκόλυνε πολύ τα πράγματα. Θα μπορούσε κάλλιστα να ανακοινώσει σε λίγες ημέρες ή πχ στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο ότι η παράταξη αποφάσισε να μη δώσει σχετική άδεια στον κ. Κωστόπουλο και να επιστρέψει σε αυτόν το βάρος της τελικής κι οριστικής ευθύνης, ώστε ή να παραμείνει, ή να φύγει μόνος του εκτειθέμενος. Ταυτόχρονα η διαγραφή πλέον του κ. Κωστόπουλου αποτελεί ένα ζήτημα και για τον ίδιο σε επίπεδο χειρισμού καθώς μέχρι σήμερα δεν έδινε λαβές. Κάλλιστα όμως μπορεί πλέον να ισχυριστεί ότι "εγώ αποδέχθηκα αλλά ζήτησα από τον επικεφαλής μου να αποφασίσει. Αν έλεγε όχι, πολύ απλά δε θα πήγαινα, αλλά τώρα αφού με διέγραψε, θα πάω".


Δεν υπάρχει σωστό ή λάθος σε κάτι που γίνεται δημόσια και όταν το επιθυμούν και οι δύο. Ο Βασίλης Ζορμπάς χτυπά εκεί που δεν το περιμένεις και για αυτό σημειώναμε σε παλαιότερο κείμενο πως τότε συνεργάτες του κ. Σταθόπουλου το 2015 του υποδείκνυαν να μην ξαναδώσει έναν κερδισμένο πόλεμο με τον ίδιο απρόβλεπτο αντίπαλο. Ο μόνος λόγος που είχε ο Δήμαρχος να μην αποσπάσει από τώρα τον κ. Κωστόπουλο θα ήταν αν είχε απέναντί του έναν αντιπολιτευόμενο αλλά ήπιο και όχι επιθετικό επικεφαλής της Νέας Αρχής ακριβώς για να μην τον εξαγριώσει. Από την στιγμή που αυτό δεν ίσχυσε καθόλου, τον έχει σε όλα απέναντι, απαξιώνεται ακόμη και για τα μαθητικά του χρόνια ότι έμεινε στην ίδια τάξη, αποφάσισε να αφήσει μεταξεταστέο τον αριστούχο μαθητή.


Ο κ. Οικονόμου ήταν όμως που έδειξε την προπαραμονή της Β' Κυριακής το Βασίλη Ζορμπά ενώ στην πρόσφατη συνέντευξή του έλεγε τα καλύτερα για το Γιάννη Σταθόπουλο σημειώνοντας ότι άμα τη αφίξει Κονταξή στη Δημοτική Αρχή, εκείνη πήρε τα πάνω της. Τότε γιατί συμφώνησε με κάποιον που σήμερα αποκαλεί "πολιτικό απατεώνα";


Ο επικεφαλής της Νέας Αρχής προανήγγειλε νέα συνέντευξη. Δεν έχει γνωστοποιηθεί κάτι επίσημα αλλά όλη αυτή η ιστορία για συμφωνίες στο κόμμα κ.ο.κ., δεν έχει πλέον κάτι άλλο να δώσει. Όπως τόνισε και ο κ. Μυλωνάκης έχει αρχίσει να προσλαμβάνει χαρακτηριστικά προσωπικής βεντέτας που δεν απασχολεί το δημότη από ένα σημείο κι έπειτα.


Πάντως σε αυτήν την αντιπαράθεση, παρατηρεί κανείς ότι ο Βασίλης Ζορμπάς πλήττει το Γιώργο Οικονόμου με τα δικά του όπλα: «Μου λες ότι σπαταλώ χρήματα; Ωραία δέξου να μπει ο Κωστόπουλος αντιδήμαρχος να ελέγχεις. Μου λες ότι σπαταλήσαμε χρήματα για τους κάδους στο Γιαβάσειο, ρώτα τη Μίνα, το Μανώλη και τον Τίμο που ήταν αντιδήμαρχοί μου».


Στα υπόλοιπα:


> Ο κ. Σταθόπουλος δείχνει γενικώς ευέξαπτος στις συνεδριάσεις. Επίσης ανακοινώνει την εκκίνηση έργων υποκαθιστώντας τη Δημοτική Αρχή, η οποία επικοινωνιακά έχει σοβαρά προβλήματα.


> Η αντιδήμαρχος καθαριότητας κ. Δάβαρη ενοχλείται από αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα που αφορούν τον τομέα της. Θυμάμαι όμως ότι και η ίδια πριν λίγους μήνες έκανε αντίστοιχες αναρτήσεις για το θέμα της καθαριότητας.


> Ακούσαμε για ψήφισμα για το θέμα της Συρίας. Πώς μπορεί να βγαίνει ένα ψήφισμα, έστω κι άνευ αξίας όπως συνήθως, για ένα τόσο βαθύ θέμα; Ποιος θα το συντάξει; Οι εκπροσωπούντες τη ΝΔ, της οποίας η κυβέρνηση διέκοψε τις σχέσεις με τη Συρία ή εκείνοι του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετείχαν σε πορείες μαζί με δήθεν πρόσφυγες που κρατήσαν τη σημαία ένοπλης τρομοκρατικής ομάδας [FSA];


> Ο κ. Γκόνης συνεχίζει τη δική του ξεχωριστή διακριτή παρουσία στο δημοτικό συμβούλιο. Ωστόσο χθες η κ. Αλεφαντή (Φυσάει Κόντρα) τον οριοθέτησε σημειώνοντας ότι δε χρειάζεται προστάτες ή συνηγόρους για να μιλήσει.


> Σε κατάστημα της πόλης υπάρχει αφίσα ότι δεν επιτρέπονται οι άσκοποι πυροβολισμοί [προφανώς οι σκόπιμοι επιτρέπονται]. Δε γνωρίζω αν έχουν πέσει κιόλας, αλλά αν ρωτήσει κανείς περίοικους ίσως μάθει κάτι. Δεν απασχολεί κανέναν όμως.


> Ο κ. Οικόνομου αναφερόμενος στο ότι το γήπεδο του Σπυρούδη δε θα μεγαλώσει σε διαστάσεις για να δίνει εκεί η ομάδα του αγώνες δήλωσε "καταδικάζετε τη νεολαία και τους γονείς της πόλης". Επειδή είμαι γονέας, δεν αισθάνομαι καταδικασμένος ούτε ο ίδιος ούτε τα παιδιά μου. Και γνωρίζω αμέτρητους ακόμη γονείς σαν εμένα, που ευτυχώς μας απέμειναν κάποιες ώρες για να μπορούμε να παίξουμε μπάλα στα γήπεδα που πληρώνουμε και μάλιστα φτιάχνοντας πολλές φορές παρέες επί τόπου με άλλους συνδημότες μας.


> Η κ. Καψοκεφάλου θα έπρεπε να είχε αποφύγει το good news για τις δηλώσεις Κωστόπουλου όπως επίσης και να αποτρέψει το διάλογο δημοτικών συμβούλων.


> Ο κ. Σταθόπουλος καταψήφισε την αναμόρφωση του δικού του προϋπολογισμού.


> Η όλη ατμόσφαιρα αποπνέει μια τοξικότητα ήδη από πολύ νωρίς. Πολύτιμος χρόνος χάνεται σε θέματα που δεν έχει να ωφεληθεί η πόλη. Ο ανεξάρτητος σύμβουλος, κ. Ζόμπολας έκανε ένα εύστοχο σχόλιο λέγοντας πως "οι παλαιοί καταφέρατε μέσα σε 40 ημέρες να χάσω το σεβασμό μου για εσάς".

Νεότερη Παλαιότερη