Πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο: Το ματς κυλούσε σχετικά ήσυχα μέχρι να μπει το γκολ

proedreioΟ χρόνος τρέχει και το πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο επί Βασίλη Ζορμπά πέρασε ήδη στην ιστορία. Επρόκειτο για ένα ήρεμο σχετικά συμβούλιο. Έδειχνε περισσότερο μουδιασμένο και συγκαταβατικό, μέχρι που “δια ασήμαντον αφορμήν” πήραμε για λίγο μυρωδιά από τα παλιά.


Του Στρατή Μαζίδη


Καταρχήν η νέα πρόεδρος του ΔΣ, η Εφη Καψοκεφάλου είχε ένα θετικό ξεκίνημα. Ευγενής, μετρημένη, θεσμική χωρίς να καπελώνει τη συζήτηση και χαριτωμένα τρακαρισμένη καθώς είναι άλλο να είσαι επιβάτης του λεωφορείου και διαφορετικό ο οδηγός. Δεν έλειψαν μικρά λαθάκια όπως η μη μέτρηση του χρόνου στις ομιλίες, αν και κανείς δε φλυάρισε, αλλά η αρχή ήταν στη σωστή κατεύθυνση και μπορούν πραγματικά με τη Μαργαρίτα Δημητρίου να νοικοκυρέψουν τις συνεδριάσεις. Η επιλογή και των δύο από τις παρατάξεις τους ήταν σωστή. Και ο κ. Ρέγας στο ρόλο του Γραμματέα ήταν ήπιος και ευγενής όποτε με βάση το ρόλο του έπρεπε να μιλήσει.


Ο Βασίλης Ζορμπάς είναι φανερό ότι εδώ και πολύ καιρό, αρκετά πριν τις εκλογές, έχει αλλάξει στρατηγική. Δεν ανάβει εύκολα, διατηρείται σχετικά ήρεμος. Πχ δεν περίμενα να δεχθεί να αποσύρει τα τρία θέματα για τον ορισμό των διοικήσεων των νομικών πρόσωπων για μια εβδομάδα μετά από αίτημα της αντιπολίτευσης λόγω της επικείμενης έκδοσης εγκυκλίου ως προς την αποσαφήνιση των 2/5 σχετικά με την εκπροσώπησή της στα διοικητικά τους συμβούλια.


Και εκεί που όλα έδειχναν πως πάμε ήρεμα για το τέλος της συνεδρίασης, το φυτίλι πυροδοτήθηκε στο προτελευταίο θέμα του ορισμού των μελών της Ενιαίας Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής χωρίς ιδιαίτερο λόγο.


Η αξιωματική αντιπολίτευση δια του Πάνου Γκόνη έθεσε πρόταση αναλογίας συμμετοχής των παρατάξεων προς ψήφιση που δεν έγινε δεκτή από τη Δημοτική Αρχή. Κι εκεί άρχισαν οι αιτιάσεις περί έλλειψης συναίνεσης από τον κ. Σταθόπουλο. Ο Δήμαρχος πήρε το λόγο, υπενθύμισε στην παράταξη της μέχρι πρότινος διοίκησης ότι ουδέποτε εκείνη επεδίωξε συναίνεση και το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης αναδεικνύοντας ότι πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια ένας εκλεγμένος Δήμαρχος έχασε και την πρώτη Κυριακή. Άμεση ήταν η αντίδραση του Γιάννη Σταθόπουλου καλωσορίζοντας τον “παλιό καλό Ζορμπά της οξύτητας”.


ds

Ορισμένες επισημάνσεις


Δεν επέστρεψε κανένας παλιός καλός Ζορμπάς της οξύτητας. Τουλάχιστον όχι ακόμη για όσους είχαμε κοντραριστεί πολύ σκληρά μαζί του τα περασμένα χρόνια. Αν θα μπορούσε να ήταν πιο ήπιος περιοριζόμενος ότι το Μάιο οι δημότες έκαναν μια επιλογή και να μην επιμείνει στο μέγεθος της ήττας του κ. Σταθόπουλου, ναι θα μπορούσε αλλά αυτό δε σημαίνει οξύτητα. Ο Δήμαρχος φαίνεται ότι βρίσκεται στο στόχαστρο. Θα βήχει και θα του λένε "πυροδοτείς το κλίμα" για να παρασύρεται. Όσο πιο γρήγορα το αντιληφθεί, τόσο το καλύτερο για τον ίδιο. Η ηρεμία στις συνεδριάσεις είναι απαραίτητη και αυτό είναι υποχρέωση του κ. Ζορμπά να το διασφαλίσει, καθώς χθες παρακολουθήσαμε ένα πολύ καλύτερο συμβούλιο σε σχέση με τα περασμένα χρόνια.


Όπως οξύτητα δεν ήταν η ετεροχρονισμένη “επίθεσή” του στο Γιώργο Οικονόμου για τις έντονες παρατηρήσεις που είχε κάνει νωρίτερα στο ΓΓ του Δήμου για το θέμα της ανέγερσης του νέου δημαρχείου και της καθυστέρησης που παρατηρείται. Το να σημειώνει ποιοι πήγαιναν κάθε λίγο στη ΝΔ για να λάβουν χρίσμα, δεν έχει νόημα. Όλοι πήγαιναν. Και αυτός μαζί. Κι όλους παρέα τους ενέπαιζε το κόμμα τους για να τους έχει ζεστούς εν όψει – τότε – των επερχόμενων εκλογών.


Φάνηκε επίσης ότι θα έχουμε στο μέλλον αρκετές κόντρες ανάμεσα στους Οικονόμου – Ζορμπά. Ειδικά για την περίπτωση της Νέας Αρχής αυτό μπορεί να αποτελεί αναγκαία συνθήκη μετά την εκλογή ενός γαλάζιου δημάρχου, ούσα κι αυτή γαλάζια κατά βάση παράταξη που καλείται να χαράξει οδικό χάρτη για τη συνέχεια.


Ο Γιάννης Μυλωνάκης και οι “Αλλάζουμε” επέλεξαν να μην εμπλακούν στις χθεσινές πρώτες μικροπροστριβές και να αποφύγουν την ανάλωση σε αντιδικίες δίχως ιδιαίτερο νόημα.


Ο Πάνος Γκόνης είχε αρκετές τοποθετήσεις χθες. Φαίνεται ότι θα προσπαθήσει να είναι ένας “Βλάχος” στη θέση του Γεράσιμου Βλάχου με πιθανό απώτερο σκοπό να εξελιχθεί σε “Σταθόπουλο”. Όσον αφορά τους ρόλους, όχι τα πρόσωπα.


Την Τετάρτη τα σπουδαία!

Νεότερη Παλαιότερη