Βίλα Ιόλα! Κάντο όπως ο Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη

tsipras-iolas

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε πριν λίγες ημέρες στη Θεσσαλονίκη για να εγκαινιάσει έναν σταθμό Μετρό, χωρίς τρένα, επιβάτες και κίνηση. Ομοίως λίγους μήνες νωρίτερα είχαμε δει να εγκαινιάζει τα ημιτελή τούνελ στα Τέμπη ενώ στη ΔΕΘ έκαναν ένα πέρασμα τα ασημένια βέλη της ιταλικής πλέον ΤΡΑΙΝΟΣΕ κι έφυγαν μέχρι να ολοκληρωθούν κάποια στιγμή τα αναγκαία έργα ηλεκτροδότησης.


Του Στρατή Μαζίδη


Εμείς βέβαια στην Αγία Παρασκευή ίσως είμαστε οι μόνοι που δεν παραξενευόμαστε από αυτές τις πρακτικές αφού έχουμε συνηθίσει στην αντίστοιχη εργαλειοποίηση του μη υπαρκτού στο παρόν ή ακόμη και του τίποτε.


Και αυτό γιατί ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Γιάννης Σταθόπουλος έχει τρόπον τινά εγκαινιάσει τη Βίλα Ιόλα που απέκτησε το καλοκαίρι του 2017 υφαρπάζοντας την ψήφο τουλάχιστον δύο δημοτικών του τότε συμβούλων (όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν) ψηφίζοντας άλλα και εφαρμόζοντας τα αντίθετα. Τι είναι όμως η Βίλα Ιόλα σήμερα; Μήπως το "παγκόσμιο τοπόσημο διεθνούς ακτινοβολίας"; Επί του παρόντος είναι κάτι χειρότερο κι από το τίποτε διότι αποτελεί ένα βρώμικο λεηλατημένο κουφάρι στον περιβάλλοντα χώρο του οποίου είδαμε ακόμη και σύριγγες. Ωστόσο η Δημοτική Αρχή δεν είχε κανένα πρόβλημα να το διαθέσει σε όποιον το ζήτησε και να διοργανώσει στο γιαπί τις συνήθεις εκδηλώσεις των 200 ίδιων ατόμων.


Αλλά δεν είναι μόνο η βίλα Ιόλα. Η Δημοτική Αρχή συνηθίζει να αποθεώνει το ελάχιστο και το αυτονόητο προβάλλοντάς τα στο διαδίκτυο. Όμως δε θα κριθεί για τις κοινοποιήσεις αλλά για το πραγματικό ουσιαστικό έργο που χρειάζονται οι δημότες. Η αντικατάσταση μερικών φθαρμένων πλακών πεζοδρομίου φωτογραφίζεται, βαπτίζεται και παρουσιάζεται ως...ανάπλαση.


Τα επιλεκτικά μπαλώματα ή η επιλογή ορισμένων τετραγώνων αντί ολόκληρων των προβληματικών οδών σερβίρονται ως ασφαλτοστρώσεις δρόμων.


Η τοποθέτηση δύο πλαστικών εμποδίων για διακοπή της κυκλοφορίας (το καλοκαίρι στην πλατεία) μετεξελίσσεται σε πεζοδρόμηση.


Η επισκευή ενός ρολογιού που δεν έχει προσέξει ποτέ κανείς, μετατρέπεται σε μεγάλη είδηση.


Η εκτέλεση του καθήκοντος από τις υπηρεσίες μεγιστοποιείται και συνοδεύεται από αχρείαστους επαίνους που σε μια τέτοια εποχή συνιστούν πρόκληση.


Μέχρι και τα ξένα χωράφια τυγχάνουν πλέον πολιτικής χρησικτησίας. Πχ τι δουλειά έχει ο Δήμος Αγίας Παρασκευής να προσκαλεί τους δημότες στη Δοξολογία της Πρωτοχρονιάς; Από πότε η λατρευτική ζωή της Εκκλησίας μας εκκοσμικεύεται και μετατρέπεται σε κοινωνική εκδήλωση μετά προσκλήσεων;


Βέβαια είναι πιο βολικό να αποθεώνεις το τίποτε αντί να ασχολείσαι με τα πραγματικά προβλήματα όπως πχ ότι δεν υπάρχει φράγκο στα δημοτικά ταμεία όπου για πρώτη φορά διαπιστώθηκε η ύπαρξη διαφοράς € 400.000,00 ανάμεσα στο δημοτικό προϋπολογισμό και εκείνον των ΠΑΙΣΔΑΠ. Κι αναρωτιέται εύλογα κανείς. Αν ο Δήμος δεν έχει 400.000 ευρώ για να καλύψει τα έξοδα των ΠΑΙΣΔΑΠ, που θα βρει τα 5.000.000 ευρώ για την ανακαίνιση της Βίλας Ιολας (τα 2,5 εκ. της χρηματοδότησης θα έρθουν μετά, όχι πριν);


Οπότε για αυτό εγκαινιάζουμε και μεγιστοποιούμε το τίποτε μαζί με το αυτονόητο σε αυτήν την πόλη. Ίσως έκανα τελικά λάθος στον τίτλο. Μάλλον ο Τσίπρας το έκανε όπως ο κ. Σταθόπουλος. Πρώτοι εμείς... εγκαινιάσαμε αυτήν την τακτική.

Νεότερη Παλαιότερη